Biennalprogram arkiv
Filtrerar på: 2016

#minflykt
I höstas sände Sveriges radio P1-dokumentären #minflykt där Sîlan Diljen berättade om sin flykt till Sverige. Nu berättar hon i en personlig föreläsning om flykten, familjearvet, sorgen, men också om stoltheten över att vara den man är!

Att göra feministisk scenkonst för barn
Möt Unga Klaras nya konstnärliga ledning Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, när de presenterar två av årets senaste pjäser: Girls will make you blush och Vitsvit.

Att skildra rasism och rasistiska strukturer på scen för en ung publik
Skildras rasism och rasistiska strukturer i dagens scenkonst för barn och unga?

Barnteater som gränsvakt mellan ”barn” och ”vuxna”
Finns barnteater om det inte finns ”barn”? Måste vi först definera vad som skiljer barn från vuxna för att alls kunna göra kultur för unga? Och hur framställs egentligen kategorin ”barn” på scenen? Hur lär scenkonsten barn att barn ska vara?

Byggsats Producent
Hur bygger man den bästa Producenten? Med lagom stora och lagom många bitar – så att inga trillar av. Inte Producenten heller…

Chotto Desh (Storbritannien)
Juryns val internationellt
Akram Khans Desh var en omedelbar succé bland publik och kritiker när den hade premiär 2011. Nu har den omtyckta föreställningen anpassats till en barn- och familjepublik.

Danceoke
ÖFA-kollektivet bjuder in dig till Danceoke under bibu. Danceoke är nästan som karaoke men istället för att sjunga ensam så dansar vi tillsammans.

Den vita scenen
Astrid Assefa leder ett samtal mellan skådespelare och scenkonstnärer som har erfarenheter av att utmana den vita normen.

Echoa (Frankrike)
Juryns val internationellt
Det franska danskompaniet Arcosm presenterar den rosade föreställningen ECHOA. Produktionen reflekterar kompaniets mål att bygga broar mellan konstnärliga processer och språk.

Festivalparty
Platsen där du under avslappnade former kan inspireras, mingla och samtala med kollegor; kända och okända ansikten. På Dunker Bar & Matsalar bjuds det på en lättare vegansk mingeltallrik, skön miljö och garanterat trevliga upplevelser.

Fri teaterkonst– Hela tiden – överallt – Utbud 2016-2017
Fria teatrar från hela landet presenterar aktuell repertoar med scenkonst i världsklass för barn och unga. Här erbjuds presentation och information i olika former. Kom förbi och hälsa, hämta utbudsblad och varför inte passa på att boka tid för ett personligt möte.

Game Over
Juryns val Sverige
Genom färgstarka bildprojektioner och ett finurligt ljudlandskap bjuds publiken in till en autentisk dataspelsvärld. Föreställningen tar upp det orättvisa i att även barn kan bli sjuka.

HOLD
Juryns val Sverige
Med rötterna i hiphopens estetik utforskar den finstämda och råa duetten HOLD det mänskliga behovet av att skapa sammanhang och sökandet efter närhet och intimitet. Dansarna Anton Borgström och Robin Sundberg söker sig tillsammans med regissören och koreografen Erik Linghede in i kroppens vävnad och känslorymd.

Konstnärligt samtal
Möt konstnärerna bakom föreställningarna ni just har eller ska se. Hör dem berätta om vilka val de har gjort, vilka visioner de haft och vilka mot- och framgångar de har stött på.

Ljuset i samtiden och i framtiden
Ljuset i en föreställning är en viktig del av berättandet och det får även mer och mer utrymme. För vår publik på barn- och ungdomsföreställningar är det en självklarhet med en rik och spännande ljussättning eftersom denna uttrycksform blir alltmer spektakulär i såväl konsert som dansframträdanden.

Mingla och möt Sveriges danskonsulenter
Mingla med din regionala danskonsulent/utvecklare. Communitydans, arrangörsutveckling, Skapa Dans – koreografitävling för unga och skapande skola, många perspektiv samsas under det gemensamma som handlar om att främja och utveckla dansen regionalt.

MOMENTS - ÖGONBLICK med Karin Wibergs skulpturer
Karin Wiberg är en talangfull och känslig konstnär som nu skapar en installation med sina skulpturer här hos oss på Dunkers.

Morgonyoga
Starta festivaldagen med morgonyoga på trapporna mot sundet, Dunkers Kulturhus. Inga biljetter! Kom, bara kom! Du behöver inga särskilda kläder och inga förkunskaper krävs.

ÖFA: MONSTER
Juryns val Sverige
En generös monsterföreställning! Det blir häxdans, sång, överdrivna gester och fika.

Pavlovs Tispe – ett slag ståuppteater (Norge)
Camara Joof har tillsammans med regissören Kai Johnsen skapat en föreställning med händelser ur Camaras eget liv där hon ibland kommit till korta, ibland gått för långt.

Petrusjka
En av de mest tekniskt utmanande pianokonserterna som finns, det är Sergej Rachmaninovs tredje pianokonsert, populärt kallad Rach 3.

Pim & Theo (Danmark)
Odsherred Teater har skapat en väsentlig föreställning för de äldre eleverna om ett av den europeiska samtidens mest påträngande dilemman – gränslandet mellan tolerans och yttrandefrihet. Vad kan tillåta sig att säga till andra människor – och vem bestämmer vad man får säga?

Plint- berättelser i gympasalen
Hur kan en berättelse vandra mellan olika medier? Ett tredelat samarbete kring en plint; live audiodrama, radioteater och barns egna berättelser.

Propreté
Juryns val Sverige
Liv är organisation. I kroppen finns blodomlopp, synapser och leder som fungerar enligt bestämda lagar. I dansverket Propreté står ordningen och organiseringen i fokus, men också kontrasten – kaos.

Prospero workshops –Developing performing arts for children world wide
Välkomna till ett seminarium där vi utvecklar nya manus för barn och unga i en interkulturell kontext. Vi läser pinfärska manus av dramatiker från Uganda, Burkina Faso och Nepal. Länder där barnteatern långsamt vinner ny mark.

Rasist?
Vad är en rasist i Danmark eller Sverige, år 2016? Den dansk/afrikanska performern Sara Traore har som underlag för föreställningen via Facebook tagit kontakt med personer med rasistiska hållningar. ”Rasist” uppehåller sig i fältet mellan dokumentär och teater och handlar om människor som Sara pratat med.

Revolution
Juryns val Sverige
Systrarna Trifa, Helin och Arazo är sammanflätade genom håret. De lever, äter, andas, sjunger och sover ihop. Men det är något som drar i Trifa, något i henne undrar. Hon vet inte längre vem hon är. Hon vill vara för sig själv. Hon längtar bort.

Rhapsody in Black (USA)
I föreställningen Rhapsody in Black följer vi en mans fängslande resa från utsatt barndom i slumområdena i McKeesport, Pennsylvania, och ungdomens experimenterande med droger till utbildning och vidare till skådespelarkarriär - en karriär som leder honom till situationer där han upptäcker sig vara den enda afro-amerikanske personen i rummet.

Run for your life
Run for your life var en klimatperformance där tusentals människor deltog i en stafett från Kiruna till Paris under november 2015. Målet var att berätta berättelsen om klimatförändringarna. Många av deltagarna var barn och unga.

Sisters Academy – Where art radically meet education and vice versa
Gry Worre Hallberg presenterar det radikala kulturpedagogiska projektet Sisters Academy och idén om det poetiska jaget i en gemensam performativ övning.

Six drummers på Operaverkstan
Juryns val Sverige
Var börjar musiken och var slutar den? Vad är det man hör i tystnaden? Vad hör du?

Som ni vill ha det
Här bjuds ett kittlande spel med identiteter och könsroller där frågan om vem som egentligen är vem, utmanar vår uppfattning om gränser, eller snarare gränslöshet i kärlekens värld.

Sörmlandsmodellen–tillgång till scenkonst för barn och unga
Alla barn ska ha – men vad? Den frågan ställde sig Scenkonst Sörmland efter 30 år med Sörmlandsmodellen – det heltäckande länsteateruppdraget som garanterar att alla barn i Sörmland mellan 5 och 15 år får en kulturupplevelse per termin. I ett pågående pilotprojekt undersöker man nu kulturutbudet i skolan.

Te med Teater Tre och Small size
Med Te-stunden som inramning vill Teater Tre och Sara Myrberg bjuda in till ett samtal om konst för de yngsta och om hur mötet med konstnärer från andra länder kan berika och utveckla.

Teater och skola, hjärta eller smärta?
Unga Teatern vid Malmö stadsteater leder ett seminarium kring sina erfarenheter av att bygga en ny verksamhet där skola möter teater. Styrkor, svårigheter, hot och möjligheter. Ett utforskande seminarium om gränslandet mellan konst och skola.

Teater Smuts startar punkband - Motståndsstrategier i ett fascistiskt Europa
Juryns val Sverige
Vad händer med oss när ridstövlarna ersatts av slipsar och vem ska ställas till svars för fascismens framtåg i Europa? Vad händer när vi kallar rasister för främlingsfientliga och vad har den ofta väldigt vita punkscenen med allt det här att göra? Vad har du med allt det här att göra?

Teater Tre och Moomsteatern om europeiskt samarbete
Möt Sara Myrberg från Teater Tre och Suzanne Hedström Hellberg från Moomsteatern som berättar om de internationella projekt de deltar i.

Teatercentrums scenkonstfrukost - lär känna konstnärerna bakom produktionerna
Konstnärerna bakom tre juryvalda föreställningar kommer att sitta tillsammans med en liten publik, äta frukost och hålla ett informellt samtal.

The World through Picture Books
Runt om i världen har bibliotekarier valt ut just sitt lands bokfavoriter och sedan har organisationen IFLA sammanställt alla titlar i en fantastisk utställning.

Tillgänglig scenkonst
Hur ska scenkonsten bli tillgänglig för alla? Vad krävs av institutioner och fria grupper för att personer med olika funktionsuppsättningar ska kunna ta del av scenkonst på lika villkor, i salong och på scen?

Tillgänglig webb – introduktion och workshop
Statens kulturråd ställer krav på att kulturaktörer med statliga bidrag ska ha webbplatser och e-tjänster som är tillgänglighetsanpassade senast 2016.

Transmedialt berättande på och utanför scen – två exempel från Helsingborg
Scenkonstkreatören och regissören Sara Cronberg utvecklar sina tankar och erfarenheter kring de två projekten Den osynliga staden – ett spel i utveckling och Väsen – digitalisering och eget skapande i det transmediala scenkonstprojektet Lilla Robinson.

Upprop för den fria scenkonsten
Den fria scenkonsten utgör en vital del av kulturlivet i Sverige och bidrar till en dynamisk, högklassig och varierande scenkonst.

Ursäkta, skulle ni kunna svälta lite tystare, vi försöker faktiskt skapa lite ekonomisk tillväxt här borta!
Juryns val Sverige
Profilteatern presenterar en rapp och satirisk teaterföreställning som ställer det rådande ekonomiska systemet mot väggen med texter skrivna av kritikerrosade serietecknarna Liv Strömquist och Sara Granér.

Vahák
Juryns val Sverige
Scenkonstverket med namnet Vahák, våld, tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak.

Vår klass
Juryns val Sverige
Pjäsen Vår klass skildrar tio ungdomar som går i samma klass i en liten polsk by.

Vem får gestalta vad?
Vad är accepterat att en skådespelare eller dansare gestaltar på scen?

Vilka normbrott accepterar barnpubliken?
Ett panelsamtal om barns förhållningssätt till normer, koder och traditioner inom scenkonst och berättande.

”Man vänjer ju sig vid det vackra”/ ”Vi hänger inte här, vi går runt”
Seminariets titel utgörs av citat från unga i Norrbotten och i Botkyrka. Det är också namnen på två uppsättningar som baserats på ungas egna berättelser i den påstådda periferin.