Teater Smuts startar punkband - Motståndsstrategier i ett fascistiskt Europa

  • Teater Smuts

Vad händer med oss när ridstövlarna ersatts av slipsar och vem ska ställas till svars för fascismens framtåg i Europa? Vad händer när vi kallar rasister för främlingsfientliga och vad har den ofta väldigt vita punkscenen med allt det här att göra? Vad har du med allt det här att göra?

Demokratin är hotad. I Ungern har landets ledande parti infört lagar som hindrar oppositionens möjligheter att driva valrörelse. I Spanien är demonstrations - och yttrandefriheteten kraftigt begränsad. I Ryssland införs förbud mot ”homosexuell propaganda” och i Tyskland görs ett nazistiskt veganskt matlagningsprogram. Sverigedemokraterna är Sveriges tredje största parti. Runt om i Sverige sätts flyktingboenden i brand. I Stockholm tränger sig nazister in i vallokaler för att filma väljare och i Trollhättan blir flera personer mördade på en skola.  Land efter land i Europa säger sig inte kunna ta emot fler flyktingar.

Genom punkens uppkäftighet och konsertens form undersöker  Teater Smuts startar punkband historiens upprepningar, hur fascistiska och rasistiska yttringar ser ut idag och hur vi tillsammans kan skapa motbilder och strategier för att etablera nya värden. – Det är en berättelse om konsten, som reaktion och motstånd emot krafter som hotar mänskliga rättigheter och ett demokratiskt, fredligt Europa. 

Teater Smuts startar punkband är en vacker och skrämmande berättelse om vad som händer i Europa, i Sverige, i Göteborg och på den egna scenen idag - En teaterföreställning fylld av människor, motstånd och musik som tillsammans funderar över vart den egna kroppen slutar och vart världen börjar. Föreställningen baseras på konstnärlig forskning och innehåller kommentarer och berättelser från samtiden, forskares som politikers, gymnasieelevers, debattörers och Teater Smuts egna. På scenen finns skådespelare, musiker och streetdansare. 

Teater Smuts startar punkband - motståndsstrategier i ett fascistiskt Europa hade premiär i Göteborg 7 november 2014. På grund av högt publiktryck blev det i mars 2015 nypremiär samt gästspel på Göteborgs Stadsteater. Utdrag ur föreställningen spelades även under Mänskliga Rättighetsdagarna i november 2015. 

fr 15 år

Med avundsvärd lust, närvaro och gestaltningsenergi tar sig Teater Smuts sig an att kartlägga rasismen/fascismens historia och samtid, inte bara i Europa men också på hemmaplan. Hur växer dagens rasism i vår egna städer? Teater Smuts startar ett punkband och tar upp dessa viktiga frågor som är så angelägna i dagens samhälle. Det är en blandning av dans, sång,skådespeleri och så får vi inte glömma punkbandet som får allt att gunga i sin tonsäkerhet. Det är sällan en föreställning får en att granska sig själv på djupet. "Start with the man in the mirror". Dessa aktörer är magnifika att se och lyssna på!
 

Show image, bibu 2016
Teater Smuts startar punkband - Motståndsstrategier i ett fascistiskt Europa

Grupp:

Teater Smuts

Medverkande:

Teater Smuts startar punkband är kollektivt skapad av Teater Smuts. 

På scen: Paloma Winneth, Samuel Sjunnesson, Misagh Sharifian, SaraBeata Hagström, Cajsa Godée  & Sara Eriksson / Pär Hagström

Regi: Kristina Wejstål  

Dramaturgi: Maria Jansson Gunnman  

Komposition: SaraBeata Hagström & Pär Hagström 

Scenografi/ljus/grafisk form/video: Oskar Ekstrand  

Producent: Kristina Eriksson, SaraBeata Hagström & Evelina Persson