Revolution

  • ung scen öst

"förut var jag tre systrar
och nu vill jag inte
jag vill vara för mig själv "

Systrarna Trifa, Helin och Arazo är sammanflätade genom håret. De lever, äter, andas, sjunger och sover ihop. Men det är något som drar i Trifa, något i henne undrar. Hon vet inte längre vem hon är. Hon vill vara för sig själv. Hon längtar bort. Det är något som saknas. Kanske är det en dröm, en naggande oro, en längtan, men det hon söker finns i alla fall inte där ihop med systrarna, utan någon annanstans. Något i henne vill vara fri. Så en natt stiger hon upp utan att ge minsta ljud ifrån sig, plockar fram saxen hon gömt i sin ficka och klipper av sitt hår från systrarnas. Långsamt tassar hon upp och stänger dörren efter sig. Som en smygande skugga flyr hon sedan mot den lockande friheten bortom horisonten. Men vad är det att vara fri? Vem är hon på alldeles egen hand? Vad händer när vårt förflutna slits upp ända från hårrötterna? Och inte minst: Vilken frisyr ska hon nu klippa sig i? 

Revolution är en pjäs om hår, frigörelse och identitet. Det är en modern saga om de band vi har till familj, vänner och kärlekar och om det svåra och underbara i att våra öden och liv hela tiden är flätade och knutna samman. Revolutionen är en omvälvning, det ögonblick då hela världen förändras, och genom ett sådant ögonblick får vi följa den sökande, drömmande Trifa. Dramatikern Dimen Abdulla har skrivit denna kärleksfulla och lekande skildring av syskonskap och separationer, som öppnar dörrarna till en livets och drömmarnas egen fantasifulla frisörsalong.

Nedladdningsbara filer

Från 10 år

Ung Scen Öst har som ofta hittat en fräck och originell ingång i en aktuella frågeställning, denna gång om frigörelser av olika slag. Med en generös och lekfull kostym och scenografi, där alla får sitta på första bänk, skapar de en ärlig publikkontakt som också vågar tänja på tålighetsgränsen och som helt och fullt litar på mottagaren. Med självförtroende och ett angeläget ämne att diskutera som grund, bjuds vi skönt skådespeleri som i sig speglar ett av pjäsens teman: individualism OCH grupp.

Revolution, bibu 2016
Fotograf: Markus Gårder

Grupp:

ung scen öst

Medverkande:

Skådespelare: Maria Granhagen, Ardalan Hakimi Fard, Lisa Hu Yu, Nina Rudawski, Martin Waerme 

Manus: Dimen Abdulla
Regi: Malin Axelsson
Regiassistent: Johanna Wikerman
Scenografi & kostym: Anna Dolata
Mask- & perukdesign: Agnes Kenttä
Ljusdesign: Sofie Anderson
Ljuddesign: Siri Jennefelt
Rekvisita: Britt-Marie Wettergren
Teknisk samordnare: Patric Eriksson
Tekniker: William Wigforss
Dramaturg: Tova Gerge

Stage Fight-koreografi: Hilde Veronika Høie

Koreografikonsultation: Nadja Hjorton

Publik- & bokningsansvarig: Elin Andersson
Projektledare ung scen/akademi: Jenny Sandström
Produktionsassistent: Åsa Petersson
Producent: Maria Björkman