Om Helsingborg

I biennalstaden Helsingborg möts du av vacker stadsmiljö, mysiga mötesplatser, fantastiska matupplevelser och havsluft. I Helsingborg finns bland annat Helsingborgs stadsteater, Dunkers kulturhus, Helsingborgs Konserthus, Sofiero slott och Fredriksdal som utgör intressanta besöksmål.

Välkommen till Bibustaden Helsingborg

Vy över Helsingborg

Samtidigt i Helsingborg 

I Helsingborg är det sällan tyst och staden bubblar av kultur och spännande arrangemang av diverse slag. Biennalenveckan är inget undantag och nedan kan du därför ta del av tips som sker i samband med och/eller fristående från biennalen. 

 

Helsingborg ger dig sina bästa tips!

Tillsammans med VisitHelsingborg har vi tagit fram några heta tips! 

För mer info om Helsingborg:  www.visithelsingborg.com
Facebook: www.facebook.com/visithelsingborg/
Instagram: #visithelsingborg 

​Tryckta kartor över staden finns på Knutpunkten, Dunkers Kulturhus, Stadsbiblioteket, Helsingborgs Stadsteater.

  • RHODODENDRONBLOMNING & SLOTTSTRÄDGÅRDAR PÅ SOFIERO SLOTT 

Till Sofiero kommer årligen tiotusentals besökare för att njuta av den blomstrande skönheten, den kungliga traditionen och den undersköna utsiktenöver Öresund. Årets höjdpunkt på Sofiero är i maj när de 10 000-tals rhododendronbuskarna blommar. Ren magi för själen. Turerna är kostnadsfria.

  • VISIT HELSINGBORG GREETERS 

Vill du uppleva Helsingborg på ett annorlunda vis? Planera in en träff med en av våra Greeters. En Greeter är en stolt helsingborgare som mer än gärna visar dig sina guldkorn i vår stad. Det är helt kostnadsfritt och kommer garanterat berika din vistelse! Under ett par timmar får du uppleva det Helsingborg som finns utanför de klassiska guideböckerna. Det kan vara en restaurang, en plats, en sevärdhet eller kanske en riktigt god fika? Det mänskliga mötet står i fokus. 

  • FRITT WIFI

Helsingborg stad erbjuder fritt wifi på många platser i Helsingborg och wifi zonen på Gröningen är troligtvis den största I hela Europa. Perfekt när du behöver chatta med oss, söka information och hitta runt i Helsingborg. 

Anslut till ”Visitor free wifi”och börja surfa.

  • GUIDE HELSINGBORG (App i din telefon)

Appen Guide Helsingborg tar dig runt bland besöksmål, utställningar och offentlig konst i staden med hjälp av så kallade beacons som känner av vilket besöksmål du är närmst och berättar vad du kan uppleva där. Glöm inte att slå på bluetooth i din smartphone.

Testa appen på flera av våra besöksmål eller olika stadsvandringar. Text, bild, film och ljud guidar dig på vägen och du får garanterat lära dig en hel del nytt. Vad vill du uppleva? 

Ladda ner appen via App Store eller Google Play. Appen finns i dagsläget enbart i en svensk version.

  • FREDRIKSDAL MUSEUM & TRÄDGÅRDAR

Fredriksdal är ett Skåne i miniatyr! Förutom parkerna, rosariet och köksträdgården finns här flera gamla hus och byggnader att beskåda. De flesta av dem är inköpta runt om i skåne och inflyttade påområdet. Bland annat kan du se hur ett helt kvarter i Helsingborg såg ut förr i tiden. 

  • TURA

Att "tura" är ett lokalt uttryck för att ta en tur med färjan över sundet utan att hoppa av i Helsingör. Väl ombord kan du njuta av den vackra utsikten och kanske beställa ”två röda och en grön”. Du åker fram och tillbaka tills du känner dig redo att hoppa av. Vår granne i Danmark bjuder på vackra gränder, god mat och massor av kultur så vi kan verkligen rekommendera ett stopp i Helsingör. 

  • BRYGGERIVISNING MED ÖLPROVNING PÅ HELSINGBORGS BRYGGERI

Följ med på en rundvandring i bryggeriet! Under lättsamma former får ni lära er om skånsk bryggarkultur och den spännande uppstarten av Helsingborgs bryggeri, därefter får ni rundtur i brygghuset och tapphallen. Ni får följa hela bryggprocessen från maltkross till hur flaskorna fylls. Uppe påden mysiga ölvinden får ni därefter prova bryggeriets aktuella sortiment. Turerna är på svenska.

  • ÖDÅKRA SPRITFABRIK

En ”gammal” förädlad plats, i folkmun kallad Spritan. Här hittar du allt från konst, gallerier och padelbanor, till butiker med shopping för de medvetna. Spritfabriken i Ödåkra är ett perfekt utflyktsmål som erbjuder något för alla. Ta en fika på caféet, shoppa, unna dig en behandling hos några av salongerna och njut av en fin middag på restaurangen. 

  • WALLÅKRABYGDEN

Vallåkra, den lilla pärlan strax söder om Helsingborg. Starta t ex med lunch på vackra Wallåkra Stenkärlsfabrik som ligger inbäddat i Rååns dalgång, en del av naturreservatet Borgen. Här samsas det rika växt- och djurlivet med historia, drejupplevelser och mat av hög klass. I den lilla fabriken tillverkas fortfarande stenkärl från traktens lera som du sedan kan botanisera bland i butiken. Kanske hittar du en ny favorit att pryda köket med? 

Vallåkra har mer att erbjuda! Vad har Enkla Ting, Heddas Hus och Hillesdal gemensamt? De är alla livsstilsbutiker fyllda av inredning, kläder, växter och mycket annat. Det är här du hittar de småunika sakerna som inte redan finns i varje svenskt hem. Ta god tid på dig på varje ställe, och kombinera gärna med en fika på Hillesdals mysiga café. 

Du får inte heller missa Tomatens Hus. Här odlas tomater, gurka, paprika, chili och massor av annat gott! Allt du hittar i butiken är nyskördat från växthuset ett stenkast bort. Vill du inte äta godsakerna som de är såfinns mycket redan förädlat till marmelader, sylt och en hel del annat. Tomatens Hus säljer även plantor av olika slag, bröd och riktigt smarriga fikabullar. Är ni hungriga såpassa påatt smaka pårestaurangens hemmagjorda tomatpaj eller kanske deras supergoda tomatsoppa.

Helsingborg strandpromenaden