Vahák

  • Ögonblicksteatern

Några av konstnärerna bakom två av förra årets mest uppmärksammade
och hyllade föreställningar – »Europa Europa« och »Marken brinner« – möts
i ett nytt scenkonstverk på Ögonblicksteatern om kolonialism, begär och våra
drömmar om något bättre.

Scenkonstverket med namnet Vahák, våld, tar sin utgångspunkt i att det koloniala och homofoba våldet gör gemensam sak. Queera röster från Sápmi, Teheran och en flyktingförläggning någonstans i Sverige möts i en föreställning som med text och regi av Nasim Aghili, nyskriven musik av Karin Dreijer, rumslig gestaltning av Björn Karlsson och poesi av Mimie Märak, skapar ett parallellt rum som erbjuder motstånd, gemenskap och kärlek.

Hur påverkar ett rasistiskt och kolonialt samhälle vår förmåga att känna och praktisera kärlek och begär?
Med inspiration av berättelser ur projektet »Queering Sápmi« om hur det är att ha de dubbla identiteterna queer och same, undersöker Vahák fler queera identiteter för att motarbeta den homofoba och rasistiska kultur vi lever i idag. Vahák handlar om vad vi kan göra, hur vi själva kan mobilisera och organisera en verklighet som tillåter oss existenser som är värdiga våra queerälskande och begärande kroppar.
 

Scenkonstnärerna Bahareh Razekh Ahmadi, Mimie Märak, Stefan Andersson och Tobias Poggats uppförde den 6 juni 2015 urpremiär av detta unika scenkonstverk som utspelar sig i flera rum, blandar musik, video, dialog och monolog och med en helande dramaturgi iscensätter ett parallellt rum som erbjuder en bättre tid och plats. Ett rum som påminner om att det kan vara bättre, att en queer verklighet är möjlig.

Gå till den första digitala delen av föreställningen genom att klicka här.

 

Nedladdningsbara filer

Från 14 år

Ögonblicksteatern, en av Sveriges äldsta fria grupper med 40 år på scenen, har skapat ett triptykiskt scenkonstverk, en lyckokaka som alternativ till den heteronormativa kolonialismen. Som en kraftfull råsop, stökig och påstridig ger föreställningen publiken möjlighet att bryta perspektiv och för en stund lämna sin trygghetszon. Olika kroppar, olika erfarenheter och vittnesmål lyfts och får röst i föreställningens tre olika rum -det digitala, teatrala och aktivistiska. Med spoken word, motståndsjojk, dans, musik och kartläggning av koloniala övergrepp som gjorts och fortfarande görs, erbjuder konstnärerna gemenskap, motstånd och kärlek som alternativ till tystnad och förnekelse. En föreställning som definierar sig själv och vägrar vara bäst i klassen.

tre personer i ballerinakjol håller hand
Foto: Ögonblicksteatern

Grupp:

Ögonblicksteatern

Medverkande:

 

Produktion: Ögonblicksteatern
Idé & koncept: Nasim Aghili och Björn Karlsson
Text & regi: Nasim Aghili
Rumslig gestaltning och kostym: Björn Karlsson
Musik: Karin Dreijer
Med: Bahareh Razekh Ahmadi, Mimie Märak, Stefan Andersson och Tobias Poggats