Biennalprogram 2022

På Bibu 2022 går teman såsom Hållbarhet och Återstart som en röd tråd genom hela vårt program. Utöver det gedigna programmet återfinns särskilt kurerat innehåll i temaspåren FunktionForskningYoung Swedstage och Skolan som spelplats.

Biennaldag
Kategori
Juryns val

Filtrerar på: Inget filter är aktivt, allt visas

tisdag 17 maj

ASSITEJ ARTISTIC ENCOUNTER

Seminarium

How can we face the future as artists? What do we need to succeed as TYA artists in the future? Join these interactive sessions as we prepare to face the future together

BIBUBAR!

Annat

Mingel

DYSLEXIKRAFT - VÄRLDEN BORTOM ORDEN

Seminarium

Dyslexikraft - världen bortom orden är ett scen- och konstprojekt där konstnärer och ungdomar med dyslexi bjuds in att, tillsammans med bildkonsten och teatern som gestaltningsmetod, utforska dyslexins olika kreativa vägar. Berättelser, bild, rum, ord, musik, text och rörelse får gestaltning i en utställning nov. 2021 på Jakobsbergs konsthall och i en turnerande scenkonstföreställning 2023. Projektet som har fått treårigt projektstöd från Allmänna arvsfonden och samarbetar med Dyslexiförbundet har utvecklats

Funktion

Unga vuxna

Föreställningsbild Ett frö i rymden

ETT FRÖ I RYMDEN

Föreställning

Juryns val Sverige

Marionetteatern drar upp storleken och fyller scenen med gigantiska maneter, en cykelfisk på hjul, en blixtsnabb ekorre och en ostoppbar maskin. Med nyskriven musik, dockor och färgstark scenografi bjuds publiken in i en fantasivärld fylld av oväntade bekantskaper.

Förskola

Dockteater

Perfomance image Hör så tyst det är

HÖR SÅ TYST DET ÄR

Föreställning

Juryns val Sverige

Hör så tyst det är, är en interaktiv upplevelse, för mellanstadiet, skapad av scenkonstkollektivet Nyxxx, där publiken och skådespelare tillsammans skapar en berättande konsert utifrån ljudande scenografi. Med hjälp av hörlurar, datorer, mikrofoner, effekter och annan modern musikutrustning utforskar vi vad som hörs och inte hörs.

Lyssna

Lågstadiet

Mellanstadiet

Teater

Bild av Jeanette Gustafsdotter

HUR SKA DU SÄKRA SCENKONST FÖR BARN OCH UNGA I SKOLAN?

Seminarium

Ett samtal med kulturminister Jeanette Gustafsdotter. I de kulturpolitiska målen fastslås att kulturpolitiken ska ”särskilt uppmärksamma barn och ungas rätt till kultur”. I samband med Bibu lanserar ASSITEJ sin rapport med en undersökning av barn och ungas tillgång till scenkonst i skolan. Rapporten visar att tillgången är ojämlik och organisationen mellan stat, regioner och kommuner rörig. Dessutom saknas nationellt samlad statistik på området. I detta samtal med kulturministern presenterar ASSITEJ

INTO THE ROOTS

Föreställning

Med stark närvaro gör Fanny Kivimäki en föreställning om livet, drömmar och samvetskval. Skildrat genom en kombination av uttrycksfull musik, drömlik videokonst och med expressiv dans i fokus. I Into The Roots utgår Fanny Kivimäki från sin egen och andras hemlängtan och det vi på gott och ont förknippar med våra rötter

Högstadiet

Young Swedstage

INVIGNING AV BIBU 2022!

Annat

Invigning av Bibu 2022!

Invigning

Performance image Jag är tid jag är rum - En sinnlig upptäcktsresa

JAG ÄR TID, JAG ÄR RUM – EN SINNLIG UPPTÄCKTSRESA

Föreställning

Ljus, skuggor, speglingar, mjukt, hårt, skrovligt, kallt, varmt, tungt och luftigt i kroppens klanger. En upplevelsevandring i landskap där kroppen och rummet får hitta en egen rytm att andas tillsammans. Rum att utforska, röras vid, förundras av, förändras i och vibrera mot. Ett nära varande i ett förhöjt nu.

Dans

Funktion

Performance image Mantis and the bee

MANTIS AND THE BEE

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Mantis and the Bee är baserad på en berättelse om de första människorna. Det är en visuell, musikalisk och humoristisk utforskning av /Xam-mytologin och livets ursprung. Föreställningen använder dans, masker, dockteater, Khoikhoi och engelska.

Mellanstadiet

Dockteater

Teater

MATERIAL, RUM, LJUS OCH LJUD I SINNLIGT BERÄTTANDE

Workshop

Workshopdeltagarna tar först del av föreställningen Jag är tid, jag är rum - En sinnlig upptäcktsresa, i ljus, skuggor, speglingar, mjukt, hårt, skrovligt, kallt, varmt, tungt, och luftigt i kroppens klanger. Efter denna gemensamma upplevelse, berättar medverkande från Kollaborativet om projektets arbetsprocesser, filosofiska grund och konstnärliga uttryck.

Dans

Funktion

Föreställningsbild Ögonvittnen

ÖGONVITTNEN - LEA & STEFAN

Föreställning

Juryns val Sverige

Hur tror du det var att som barn hamna i ett koncentrationsläger under andra världskriget? Vilka platser, dofter, ansikten tror du man minns från en sådan upplevelse? Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen – Ögonvittnen är baserad på deras verkliga livsberättelser och en teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner.

Gymnasiet

Högstadiet

Teater

Performance image Stranden

STRANDEN

Föreställning

Skådespelarna undersöker tillsammans med publiken rumsligt medvetande, beröring, smak, syn och hörsel. Scenografin är anpassad med specialgjorda sittplatser, och nykomponerad musik framförs live på scenen av skådespelarna. Föreställningen byggs upp i flera lager för att även kunna kommunicera med barn med flerfunktionsnedsättningar.

Funktion

Teater

TRÄFFA POSTKODSTIFTELSEN - STÄLL FRÅGOR, PRESENTERA IDÉER OCH TA REDA PÅ HUR DU SÖKER STÖD

Seminarium

Postkodstiftelsen besöker Bibu och bjuder in till en timme där vi berättar om vad du kan söka stöd för, hur vi bedömer projektidéer och vad du ska tänka på när du skickar in en ansökan. Vi berättar också om årets prioriteringar och satsningar inom kulturområdet. Självklart finns det utrymme för frågor. Och har du en konkret idé du vill presentera? Ta med den också!

VEM FÅR SKAPA KONSTEN - OM ATT LYFTA NYA RÖSTER OCH BERÄTTELSER

Seminarium

Mentorskap och residens - Vägar till breddat professionellt deltagande i kulturlivet Ett funktionsrättsperspektiv inom scenkonsten handlar väldigt ofta om fokus på målgruppen personer med funktionsnedsättning som publik och deras upplevelse. Men vad händer om vi byter perspektiv och pratar om vikten av att inte gå miste om nya röster i den konstnärliga utvecklingen som kommer från konstnärer som själva har en funktionsnedsättning? Och vilken betydelse har det för barn och

Dans

Funktion

Musikteater

Teater

onsdag 18 maj

Photo: Musik i Syd

ALLT SPELAR ROLL!

Seminarium

Barns rätt till kultur, delaktighet och inflytande. Ett seminarium i två akter arrangerat av Barnkultur i Sveriges (BaS) - en nationell, ideell obunden förening för verksamma aktörer som verkar för barn och ungas rätt till kultur inom alla konstarter.

Unga vuxna

ASSITEJ ARTISTIC ENCOUNTER

Seminarium

How can we face the future as artists? What do we need to succeed as TYA artists in the future? Join these interactive sessions as we prepare to face the future together

ATT ARBETA MED ETT BARNPERSPEKTIV

Workshop

I denna workshop går vi praktiskt in för att hitta barnperspektivet – och använda det när vi arbetar med teater för barn. Med övningar kring minnen och erfarenheter från den egna barndomen får vi insikter om vad som kan göras viktigt, och möjlighet att mer direkt relatera till unga. Hur skapar vi narrativ som går bortom klichéer eller invanda föreställningar, och berättar mer direkt och ärligt utifrån barnets synvinkel? Med

Funktion

Teater

Bild av Ylva Lorentzon

BARNET I KULTURPOLITIKEN

Seminarium

Ylva Lorentzon, barnkulturforskare och disputerad i barn- och ungdomsvetenskap ger en föreläsning om hur barnet tagit plats i kulturpolitiken. Föreläsningen berör både hur kulturpolitiken utvecklats från 1974 års mål till idag och de begrepp och perspektiv som varit centrala för kulturpolitiska satsningar som rör barn, som barnperspektiv, delaktighet och barns rätt till kultur.

Forskning

Bild från Läroplanen/Stockholms stadsteater Skärholmen

BARNPUBLIK OCH VUXENVÄRLDAR

Seminarium

Föreläsningen bygger på en ny forskningsstudie som belyser barns erfarenheter kring teatergående som händelse, dvs. i ett vidare perspektiv som sträcker sig utöver själva teaterföreställningen. I detta vidare perspektiv på barns teatergående inryms, förutom barnpubliken, en rad olika vuxna som alla är en del av barnteaterns själva förutsättningar.

Forskning

BESÖK KULTURRÅDET PÅ VÅRT ÅTERSTARTSTORG

Annat

Varmt välkomna att besöka Kulturrådet på vårt återstartstorg under veckan!

Diskutera

BIBUBAR!

Annat

Mingel

Föreställningsbild Buster Keaton på månen

BUSTER KEATON PÅ MÅNEN

Föreställning

Juryns val Sverige

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med en pjäs av Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Det är en rolig, rörande och brutal föreställning med levande och nyskriven musik av Maria Johansson Josephsson. En slapstick i många lager för hela familjen!

Teater

CULTURAL AND ARTISTIC AWAKENING FOR A NEW ECONOMICS OF WELL-BEING

Seminarium

How is the the alliance of culture and health in the Child’s Cultural and Artistic Awakening an answer for a better tomorrow?

DIGITAL LEAP - CREATING AND SHARING DIGITAL KNOWLEDGE IN ARTISTIC PRODUCTION

Seminarium

Digital Leap offers a training programme and free learning resources – Cookbooks – for circus and dance professionals who are interested in deepening their understanding of digital tools and virtual platforms.

Cirkus

Dans

Engelska

DIGITAL SYNTOLKNING VID VARJE FÖRESTÄLLNING

Seminarium

Digital syntolkning vid varje föreställning – föreläsning och demonstration med Teater 23. Teater 23 har tagit fram ett digitalt system för att syntolka föreställningar vid varje tillfälle, på sin egen scen såväl som på turné. Tekniken är enkel och lättillgänglig, och metoden har börjat röna stort intresse från branschen, både i Sverige och internationellt. Seminariet inleds med en informativ föreläsning för alla intresserade om hur de arbetar följt av en

Syntolkning

Funktion

Teater

DRAMATURGER! VAD GÖR VI PÅ JOBBET?

Seminarium

Dramaturgavdelningen 116 hos Scen och Film bjuder in till ett öppet samtal mellan dramaturger verksamma inom scenkonst för barn och unga.

Diskutera

Teater

Föreställningsbild Ett frö i rymden

ETT FRÖ I RYMDEN

Föreställning

Juryns val Sverige

Marionetteatern drar upp storleken och fyller scenen med gigantiska maneter, en cykelfisk på hjul, en blixtsnabb ekorre och en ostoppbar maskin. Med nyskriven musik, dockor och färgstark scenografi bjuds publiken in i en fantasivärld fylld av oväntade bekantskaper.

Förskola

Dockteater

GAGA - DAGLIG TRÄNING MED DANSALLIANSEN

Annat

Dansalliansen erbjuder daglig GAGA Dancers träning med DROP IN för dansare och fysiska skådespelare under BIBU festivalen Coach: Emma Rozgoni, certifierad Gaga instruktör.

Dans

Engelska

GETTING UNCOMFORTABLE WITH PARTICIPATION

Workshop

A guided conversational workshop on the ways in which discomfort in facilitators can function as a warning signal for the pitfalls of participation. After sharing some stories and inviting you into a playful activity, Marieke and Elvira will guide you through different conversational formats in which you yourself reflect on getting uncomfortable with participation.

GUIDED TOUR ON THE BORDER – LOCAL HISTORY EXHIBITION

Annat

Take the opportunity to learn a bit about the history of Helsingborg and take part of this guided tour by Jenny Fridh from Dunkers kulturhus. When and why was the town established and who has lived here throughout the centuries? How much history is there to dig up on Helsingborg? Just about anything. In the exhibition On The Border (På Gränsen), we highlight people, objects and special events that tell

HANDLINGSKRAFT SOM MOTOR

Seminarium

En panelspaning och perspektiv på scenkonstens återstart för barn och unga Anna Berg modererar ett samtal kring nystarten för scenkonsten för barn och unga med utgångspunkt i den statliga utredningen Från kris till kraft. Återstart för kulturen (SOU 2021:77). Deltar i panelen: Linda Zachrison, Särskild Samordnare för Återstarten Michael Cocke, Ordförande i ASSITEJ Sverige Lovisa Pihl, Ordförande i Teatercentrum Mikael Brännvall, VD för Svensk scenkonst I slutet av seminariet kommer

Diskutera

Performance image Hästborttagningen

HÄSTBORTTAGNINGEN

Föreställning

Amarin tänker för mycket på hästar och för lite på bokstäver. En dag har skolan fått nog. Med hjälp av en tankeborttagare tvingas Amarin kliva in i sitt eget huvud för att rensa upp. Alla hästtankar måste bort! Men i huvudet träffar hon den snubblande hästteckningen Madg och drömhästen Meyden, de visar Amarin hennes allra innersta rum och plötsligt är ingenting som hon hade trott. Vem är det egentligen som

Performance image Hästborttagningen

HÄSTBORTTAGNINGEN - WORKSHOP

Workshop

Estrad Norr bjuder in till workshop tillsammans med föreställningen Hästborttagningen. Workshopen handlar om hur man arbetar scenkonstnärligt i "Skåpet", dvs på liten yta. Estrad Norr framför även sin föreställning Hästborttagningen samt en teknisk/scenografisk visning av Skåpet under biennalen. Mer om föreställningen kan du läsa här! Mer om tekniska/scenografiska visningen kan du läsa här!

Perfomance image Hör så tyst det är

HÖR SÅ TYST DET ÄR

Föreställning

Juryns val Sverige

Hör så tyst det är, är en interaktiv upplevelse, för mellanstadiet, skapad av scenkonstkollektivet Nyxxx, där publiken och skådespelare tillsammans skapar en berättande konsert utifrån ljudande scenografi. Med hjälp av hörlurar, datorer, mikrofoner, effekter och annan modern musikutrustning utforskar vi vad som hörs och inte hörs.

Lyssna

Lågstadiet

Mellanstadiet

Teater

HUR KAN VI MINSKA SCENKONSTENS KLIMATPÅVERKAN? RIKSTEATERN BERÄTTAR OM SIN PÅGÅENDE RESA

Seminarium

Riksteatern har sedan 2016 genomfört klimatberäkningar av sin verksamhet. 2019 antogs en gemensam strategi för minskad klimatpåverkan. Här får ni följa med på resan från idé till bindande dokument och vardagligt arbete. Vilka lärdomar har Riksteatern gjort under arbetet? Vilka utmaningar kvarstår? Finns det frågor vi inom scenkonst- branschen gemensamt behöver ta tag i? Möjlighet att ställa frågor finns.

Hållbarhet

Fotograf Bodil Johansson

INKLUDERING BÖRJAR PÅ SCENEN

Seminarium

Verksamhetsledare Sandra Johansson berättar om en arbetsplats som riktar uppmärksamheten mot varje individs styrkor och möjligheter. Där skådespelare med intellektuella funktionsvariationer får möjlighet att fokusera på och utvecklas inom sitt yrke.

Funktion

Teater

INTER-GENERATIONAL: A DIALOGUE ON FAIRNESS FOR FUTURE

Workshop

TYA can be a utopian place for all generations. We play with ways of making it available to people of different background. The workshop offers a save and a brave space to express what members of different generations expect, fear and wish from each other, the hopes we share, the energies we can set free and utopias we dream about for our own and each other’s future. The workshop aims

Performance image Jag är tid jag är rum - En sinnlig upptäcktsresa

JAG ÄR TID, JAG ÄR RUM – EN SINNLIG UPPTÄCKTSRESA

Föreställning

Ljus, skuggor, speglingar, mjukt, hårt, skrovligt, kallt, varmt, tungt och luftigt i kroppens klanger. En upplevelsevandring i landskap där kroppen och rummet får hitta en egen rytm att andas tillsammans. Rum att utforska, röras vid, förundras av, förändras i och vibrera mot. Ett nära varande i ett förhöjt nu.

Dans

Funktion

LÄR DIG VERBALISERING

Seminarium

Verbalisering är en gren av syntolkning som kan användas i föreläsningar, inspirations- och informationsfilmer. I föreläsningen får du veta grunderna i verbalisering och får med dig handfasta tips för hur du själv kan komma igång med verbaliserin

Funktion

Performance image Mantis and the bee

MANTIS AND THE BEE

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Mantis and the Bee är baserad på en berättelse om de första människorna. Det är en visuell, musikalisk och humoristisk utforskning av /Xam-mytologin och livets ursprung. Föreställningen använder dans, masker, dockteater, Khoikhoi och engelska.

Mellanstadiet

Dockteater

Teater

MEET THE INTERNATIONAL SELECTION COMMITTEE

Seminarium

Each voice of the earth must be heard! Indigenous performances aspiring to identify and reaffirm indigenous and traditional expressions? Enriching not only personal and cultural identity but also the dialogue of globalization? Reaffirming indigenous and traditional expressions? Adopting or not adopting western dramaturgical and performance expressions? Meet the International Selection Committee in an informal talk about indigenous performing arts, the challenge of selecting performances digitally, about the selected performances at

Föreställningsbild Mitt jag

MITT JAG

Föreställning

Juryns val Sverige

Föreställningen Mitt jag uppmuntrar till en positiv självbild och att se skönheten i våra olikheter. Genom rörelse och textil skapar vi tillsammans en upplyst skulpturvärld där utgångspunkten är att alla kroppar är vackra och värdefulla.

Dans

Mellanstadiet

NEXT GENERATION: A WAY TO MOVE FORWARD

Seminarium

Session is focused on motivating national centers by sharing three Next Generation success stories along with Next Generation alumni to look at how they can build on their experience of the residency.

Föreställningsbild Ögonvittnen

ÖGONVITTNEN - LEA & STEFAN

Föreställning

Juryns val Sverige

Hur tror du det var att som barn hamna i ett koncentrationsläger under andra världskriget? Vilka platser, dofter, ansikten tror du man minns från en sådan upplevelse? Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen – Ögonvittnen är baserad på deras verkliga livsberättelser och en teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner.

Gymnasiet

Högstadiet

Teater

Perfomance image På ren svenska

PÅ REN SVENSKA

Föreställning

Juryns val Sverige

En föreställning om nationalism, rasism och svenskhet. På ren svenska är en föreställning som undersöker vad det är att vara svensk. Hur skapas en nationell tillhörighet? Hur blir man svensk? Vem får vara med i den gemenskapen?

Högstadiet

Teater

PASSAGE - GATUTEATER FÖR ALLA

Seminarium

Vad har PASSAGE Festival för erfarenhet av att involvera och engagera barn och unga i bostadsområden med sämre förutsättningar för att delta i kulturlivet och inom scenkonsten? I detta seminarie presenterar personerna bakom festivalen några av de viktigaste erfarenheterna från arbetet med gatuteater och hur man kan utveckla arbetet vidare i framtiden.

Cirkus

Dans

Engelska

Musikteater

Teater

Work in progress

Unga vuxna

PERFORMING GREEN

Seminarium

During the winter and spring 2021/2022 ASSITEJ Sweden arranged a workshop series in collaboration with with the Danish organization Bæredygtig Scenekunst NU about sustainability in the performing arts field.

Hållbarhet

REMAPPING INDIGENOUS PRESENCE ON STAGE

Seminarium

Get an international perspective on the indigenous presence on stage with this indigenous-led discussion where artists from Sweden, Canada, Australia and New Zealand share their ideas and experiences. How do indigenous artists express their identity and connection to their land through performing arts? How is indigenous art funded and managed at the national level? How can indigenous artists connect and collaborate at the international level? What role can culture play

REPRESENTATION, CREATION AND INSPIRATION

Seminarium

Glad Theatre has taken the initiative to create a series of international artist residencies in which they invite artists who inspires them into spaces of creation and exploration. Their first artist residency was created in collaboration with the London-based theatre Complicité.

Engelska

Funktion

Teater

Performance image Saajva, The other world

SAAJVA, THE OTHER WORLD

Föreställning

Saajva - The Other World är en samtida samisk stuntdans om Saajva, den andra världen, dödens Rike. Det här är ett dansverk där koreografen Ola Stinnerbom har utvecklat en akrobatisk dansteknik baserat på att ständigt dansa och vara upp och ner. I den äldre samiska kulturen var dödsrikeföreställningen en spegelvänd värld direkt under oss själva.

Dans

Young Swedstage

Performance image Saltbush

SALTBUSH

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Saltbush är en växt som kan hittas i hela Australien i nästan alla aboriginska länder, och så representerar den en röd tråd mellan alla olika nationer av australiensiska ursprungsbefolkningar. Berättelsen handlar om två vänner och deras andliga guides resa till fots när de korsar australiensiska landskap – flodlandskap, ett urbant landskap, öken och havet. Resan handlar om att upptäcka landet, öka förståelsen och erkänna hur det utmanar eller provocerar personliga resor.

Dans

Förskola

SAMTAL OM SCENOGAFI

Seminarium

Samtal om scenografi utifrån scenografer och andra upphovsmäns tankar och erfarenheter. Samtalet tar avstamp i tre föreställningar representerade på festivalen. Inbjudna gäster är scenografer som arbetat med dessa föreställningar. Samtalet berör frågor om hur scenografen arbetar konstnärligt. Hur processen ser ut och vilka utgångspunkter som finns att förhålla sig till. VI tittar närmare på frågor förhållandet mellan kontext , narrativ och samtid. Tillsammans med publiken försöker vi besvara öppna frågor

Diskutera

Teater

SASHIKO MED SKYDDSOMBUD

Annat

Sashiko med skyddsombud är samtal och handarbete för och med skyddsombud på Scen & Films verksamhetsområde, och andra som är intresserade av arbetsmiljö. Medan vi handarbetar pratar vi om olika frågor som rör arbetsmiljö och angränsande områden som rehabilitering, bemötande och jämlikhet.

Diskutera

Hållbarhet

Mingel

Teater

Prova på

Skåpet Estrad Norr

SKÅPET - TEKNISK OCH SCENOGRAFISK VISNING

Annat

Estrad Norr har löst en del av tillgänglighetsfrågan med sin mobila scen ”Skåpet”, ett ombyggt lastskåp. Med Skåpet kan vi parkera på vilken byskola som helst och erbjuda scenkonst för förskolan och lågstadiet. 35 barn får plats i publiken. Estrad Norr bjuder in till teknisk och scenografisk visning. Välkomna att ta del av hur vi konstnärligt och tekniskt flyttar in i ett lastbilsskåp. Estrad Norr framför även sin föreställning Hästborttagningen

Bild av Soffans monopol

SOFFANS MONOPOL - ELLER KAN VI LOCKA TILLBAKA PUBLIKEN?

Seminarium

Med post-pandemiska nya vanor är det lätt hänt att tappa bort det personliga mötet - och hur stor är poängen med upplevelser, om du inte har någon att dela dem med?

Performance image Stora drömspelet

STORA DRÖMSPELET

Föreställning

Juryns val Sverige

Stora drömspelet är en föreställning för alla med barnasinnet kvar. Erik Holmström har tillsammans med ensemblen skapat ett skådespel för den yngsta publiken. I Stora drömspelet får publiken kliva in i en värld där allt kan hända och både drömmar och saker får liv. Stora drömspelet är skriven för de yngsta (3-6 år) men väcker även fantasin hos den äldre publiken.

Familj

Förskola

Dockteater

Teater

Performance image Stranden

STRANDEN

Föreställning

Skådespelarna undersöker tillsammans med publiken rumsligt medvetande, beröring, smak, syn och hörsel. Scenografin är anpassad med specialgjorda sittplatser, och nykomponerad musik framförs live på scenen av skådespelarna. Föreställningen byggs upp i flera lager för att även kunna kommunicera med barn med flerfunktionsnedsättningar.

Funktion

Teater

SUSTAINABILITY

Workshop

En suggestiv upplevelse av hållbarhet som begrepp för kollektiva beslutsprocesser. Genom en interaktiv skulpturupplevelse, delar koreografen Emma Ribbing sin idé och process kring skulpturen Sustainable, från Landart projektet i Helsingborg 2021.

Dans

Hållbarhet

Prova på

Work in progress

TEATERN TAR PLATS

Seminarium

De allra flesta föreställningar för barn och unga ges på turné i skolor och förskolor runt om i landet. Vilka praktiska, tekniska, ekonomiska och sociala aspekter påverkar mötet med publiken? Vad innebär det för en ensemble att alltid vara gäst på sin arbetsplats? Vad innebär det att mitt i skolvardagen ta emot ett främmande arbetslag? Vad ställer teatern till med? Finns det plats för magi i vardagsmiljön? Ett samtal tillsammans

Diskutera

Skolan som spelplats

Teater

THE ROLE OF THE ONLINE FORMAT IN THE THEATRE FOR YOUNG AUDIENCES (TYA)

Seminarium

The round table "The role of the online format in the TYA". We will think how online projects can help our live international events become better prepared, lower in cost and more eco-friendly.

Engelska

THEATRE AND LIVELIHOOD - A CROSS CULTURAL PERSPECTIVE

Seminarium

This Roundtable Discussion, will see participants share their thoughts on the relation between theatre and livelihood. They would answer the question, 'is theatre alone to earn a livelihood?'

UMBRELLA SESSIONS - DEVELOP YOUR ASSITEJ NATIONAL CENTRE OR NETWORK

Seminarium

UMBRELLA networking is for anyone engaged in an ASSITEJ National Centre or ASSITEJ Network as a board member, staff, volunteer, or active member. It is also for members who wish to create a new Centre or Network.

Performance image Vara

VARA

Föreställning

Vara är en föreställning med humor och fantasi där publiken får följa Hamlets sorg och frustration den första tiden i hennes föräldrars skilsmässa. Publiken får se henne försöka ta makten över en situation vuxenvärlden valt som helt ändrar scenen för hela hennes liv. Allt Hamlet vill är att det ska bli som förut, att alla ska sluta tycka synd om henne och att bara få vara…

Lågstadiet

Skolan som spelplats

Teater

torsdag 19 maj

ALLT DU KAN BEHÖVA VETA OM TEATERMUSIK

Seminarium

Backa Teaters musiker har fungerat som en enhet sedan 1980. Med över 80 föreställningar i ryggen och 40 års erfarenhet av att komponera och framföra teatermusik, besitter de nationalskatt av kunskap om konsten att komponera och framföra teatermusik. 2020 påbörjade Stefan Åkesson och Backas mångåriga kapellmästare Bosse Stenholm ett samtal om konsten att få musik att samverka med dramaturgiska skeenden, visuella uppställningar, emotionella gestaltningar och subtila fokusförflyttningar. Nu fortsätter samtalet

Musikteater

ASSITEJ ARTISTIC ENCOUNTER

Seminarium

How can we face the future as artists? What do we need to succeed as TYA artists in the future? Join these interactive sessions as we prepare to face the future together

BESÖK KULTURRÅDET PÅ VÅRT ÅTERSTARTSTORG

Annat

Varmt välkomna att besöka Kulturrådet på vårt återstartstorg under veckan!

Diskutera

Performance image Beyond Sensation

BEYOND SENSATION

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Beyond Sensation bygger på konceptet att skapa det nya med tradition och bygga det gamla med framtiden. Med samarbete och utbyte mellan de två parterna skildras framtidsbilden med den nuvarande bilden i en minimalistisk stil.

Teater

BIBUBAR!

Annat

Mingel

Föreställningsbild Buster Keaton på månen

BUSTER KEATON PÅ MÅNEN

Föreställning

Juryns val Sverige

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med en pjäs av Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Det är en rolig, rörande och brutal föreställning med levande och nyskriven musik av Maria Johansson Josephsson. En slapstick i många lager för hela familjen!

Teater

c/o UNG TEATER: EN INTERNATIONELL UTBLICK

Seminarium

Fyra personer från lika många länder möts i ett samtal för att belysa och diskutera synen på ung teater och vilken plats den ges i skådespelarutbildningar i ett internationellt perspektiv.

Engelska

Teater

c/o UNG TEATER: MÖT STUDENTERNA I UTBILDNING

Seminarium

I september 2021 startade piloten Skådespelarutbildning c/o Ung teater på Högskolan för scen och musik i Göteborg, då en årskull studenter under tre år kommer att marineras i scenkonst för unga i ett branschnära samarbete.

Teater

Čázevulošnieida – THE UNDERWATER GIRL

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Čázevulošnieida, direkt översatt till Undervattensflickan, är ett tvärvetenskapligt konstverk. Verket är både en konstinstallation och en danskonstföreställning baserad på den havssamiska berättelsen ’Undervannsjenta’ och om världen som finns både intill, över och under havet

Dans

Förskola

DANCE PERCEPTION AND EXPRESSION OF THE VERY YOUNG AUDIENCES

Seminarium

Seminar for performing arts professionals on dance perception and expression of very young audience including methodology presentation, observation of baby dance class and discussions.

DANS OCH DRAMA FÖR BARN OCH UNGA - MED FOKUS PÅ HÄLSA

Workshop

En workshop med dans och drama som vi hoppas kan inspirera, för att utan krav på prestation använda sin kropp och sina känslor. Finna glädje, upptäcka kroppen, dess uttryck och utvecklas! Forskningen visar mer och mer på de positiva kopplingarna mellan kultur och hälsa för barn och unga. Regionteater Västs pedagoger Ulrika Liljedahl (dans) och Helena Wilén (drama) har båda utbildat sig inom kultur och hälsa samt arbetat med det

Dans

DANSRUMMET - SAMTAL MED KONSTNÄRLIGT FOKUS

Seminarium

Vad visar vi på scen idag? Vad saknas? Vad får vi visa? Om det förväntade och om ämnen som är svåra, kanske tabubelagda och om var gränserna går. Dansrummet är ett nystartat forum där Dansakademin bjuder in till konstnärliga samtal. Minna Krook, koreograf, dansare och konstnärlig ledare inleder med en utblick som följs av samtal i mindre grupper. Alla är välkomna! Dansakademin är en branschstärkande plattform för utveckling av danskonst

Dans

Diskutera

DIGITAL ENGAGEMENT AND DISABILITY; REACHING FURTHER - A PRESENTATION

Seminarium

Rosie Heafford, Artistic Director of Second Hand Dance, presents a talk on digital engagement and developing access tools for young audiences. The activity will be presented with the use of audio visual and slides. Rosie Heafford is a disabled choreographer and Artistic Director of Second Hand Dance. Established in 2013, Second Hand Dance have toured the globe – from the UK to Europe, China, Canada, and the USA. They create

Funktion

Bild från En sten i magen

EN STEN I MAGEN

Seminarium

Teaterforskaren Karin Helander och regissören och dramatikern Rebecca Örtman samtalar med utgångspunkt i dramat En sten i magen och det tvärvetenskapliga projektet Aldrig våld. Seminariet inleds med en gemensam lyssning av En sten i magen.

Forskning

Teater

Performance image Fångad i ett nätverk

FÅNGAD I ETT NÄTVERK

Föreställning

Fångad i ett nätverk är en klassrumsföreställning om ungas utsatthet på nätet som vill bygga trygghet och förtroende mellan skådespelare och publik. Den belyser unga flickors, men även pojkars, utsatthet i att ständigt synas och passa in i mediala bilder och vad det gör med deras självbild, integritet och välbefinnande.

Högstadiet

Skolan som spelplats

Teater

Unga vuxna

Foto seminarium region Skåne

FORSKARE BERÄTTAR: VAD SÄGER LÄRARE OCH ELEVER OM KULTUR I SKOLAN?

Seminarium

I två aktuella följeforskningsprojekt i Skåne står kultur i skolan i fokus. ”Re:flex – en kurs i att träna kultur” är en fortbildning för lärare som tagits fram av Malmö stad, med målet att ge deltagarna verktyg att förvalta kulturupplevelser tillsammans med sina elever. Forskare vid Malmö universitet undersöker lärarnas upplevelser och reflektioner om kursen, på uppdrag av Region Skåne. Den andra studien handlar om barns upplevelser av kulturaktiviteter i

Forskning

FROM CASTING TO PERFORMANCE - ACTORS WITH DISABILITIES FOR YOUNG AUDIENCES

Workshop

Gain practical tools for the casting, rehearsal, and performance process of actors with disabilities. Engage with best practices for this work across a range of TYA content and actor disability.

Funktion

GAGA - DAGLIG TRÄNING MED DANSALLIANSEN

Annat

Dansalliansen erbjuder daglig GAGA Dancers träning med DROP IN för dansare och fysiska skådespelare under BIBU festivalen Coach: Emma Rozgoni, certifierad Gaga instruktör.

Dans

Engelska

GUIDED TOUR ON THE BORDER – LOCAL HISTORY EXHIBITION

Annat

Take the opportunity to learn a bit about the history of Helsingborg and take part of this guided tour by Jenny Fridh from Dunkers kulturhus. When and why was the town established and who has lived here throughout the centuries? How much history is there to dig up on Helsingborg? Just about anything. In the exhibition On The Border (På Gränsen), we highlight people, objects and special events that tell

Performance image Hästborttagningen

HÄSTBORTTAGNINGEN

Föreställning

Amarin tänker för mycket på hästar och för lite på bokstäver. En dag har skolan fått nog. Med hjälp av en tankeborttagare tvingas Amarin kliva in i sitt eget huvud för att rensa upp. Alla hästtankar måste bort! Men i huvudet träffar hon den snubblande hästteckningen Madg och drömhästen Meyden, de visar Amarin hennes allra innersta rum och plötsligt är ingenting som hon hade trott. Vem är det egentligen som

Performance image Hästborttagningen

HÄSTBORTTAGNINGEN - WORKSHOP

Workshop

Estrad Norr bjuder in till workshop tillsammans med föreställningen Hästborttagningen. Workshopen handlar om hur man arbetar scenkonstnärligt i "Skåpet", dvs på liten yta. Estrad Norr framför även sin föreställning Hästborttagningen samt en teknisk/scenografisk visning av Skåpet under biennalen. Mer om föreställningen kan du läsa här! Mer om tekniska/scenografiska visningen kan du läsa här!

IMMERSIV TEATER - WORKSHOP

Workshop

Under det senaste dryga decenniet har den immersiva (omslutande) teatern fullkomligt exploderat i ett internationellt perspektiv, även för barn och unga. En teater man går in i snarare än tittar på, som arbetar med att berätta för publikens alla sinnen och arbetar med varierande grader av deltagande. Det här är en praktisk workshop där vi prövar olika immersiva uttryck och verktyg med särskilt fokus för den unga publiken. Workshopen leds

KAFFE MED PERCEPTION

Annat

Skånes nätverk för inkluderande scenkonst - Ett initiativ som syftar till att lyfta och driva frågan om tillgänglig scenkonst för alla. Kollaborativet och Skånes Dansteater berättar om idén till uppstarten av nätverket för ett främjande av kunskapsdelning, resursdelning, metodutveckling, konstartsutveckling och gemensam påverkan. Under 2022 arrangeras flera aktiviteter och förhoppningen är att många aktörer i regionen vill engagera sig och bidra till nätverkets formande. Inspiration kommer från Nätverket Universell Scenkonst

Diskutera

Funktion

Mingel

KEYNOTE SEMINAR - CREATING POSSIBLITIES AND CO-CREATING ARTISTIC WORK

Seminarium

Keynote seminar with Ellie Griffiths, Oily Cart Theatre and Fiona Ferguson from Imaginate.

Engelska

Funktion

KOKO KOMMUNKOREOGRAF - VAD ÄR DET?

Seminarium

I detta seminarium möter ni de som ansvarar och deltar i Sveriges pågående kommunkoreograf-projekt, KOKO. Vi delar erfarenheter och visar på effekter av det som har gjorts, och samtalar kring modellen kommunkoreograf, fördelar och fallgropar både utifrån ett utövar- och mottagarperspektiv. Med på seminariet är dansutvecklare, konsulenter och representanter från kommuner och medverkande dansare och grupper från KOKO projekten som nu pågår i Västra Götalandsregionen, Stockholm, Skåne, Halland och Kalmar

Diskutera

KULTURCREW - UNGT ENGAGEMANG I SKANDINAVIEN

Seminarium

KulturCrew är en modell med fokus på ung delaktighet och arrangörskap i Skandinavien. En idé från Norge, utvecklas i Danmark och landar i Skåne och vidare norrut i Sverige

Unga vuxna

KULTURSKOLAN + DRAMATIKER = SANT

Seminarium

Fem dramatiker har skrivit nya pjäser direkt för kulturskolans verksamhet genom samarbete med varsin kulturskola i Göteborg, Sjöbo, Sunne och Stockholm. Hur har arbetet gått till? Vilka särskilda krav ställs på pjäser för kulturskolan? Hur har elevgruppens tankar och idéer tagits till vara? Vilka svårigheter och möjligheter har dramatikerna mött? Pjäserna har skrivits på uppdrag av Centrum för dramatik och Dramatikerförbundet genom särskilt krisstöd från Kulturrådet. De kommer att finnas

Teater

MEANINGFUL CO-DESIGN ACROSS AUDIENCE AND COMMUNITY

Seminarium

A case study in empowering young audiences with the skills to be future change makers. This will be a discussion on the findings on co-design during mid and short term production projects, followed by a short activity where participants will be encouraged to consider power dynamics in their work.

Föreställningsbild Mitt jag

MITT JAG

Föreställning

Juryns val Sverige

Föreställningen Mitt jag uppmuntrar till en positiv självbild och att se skönheten i våra olikheter. Genom rörelse och textil skapar vi tillsammans en upplyst skulpturvärld där utgångspunkten är att alla kroppar är vackra och värdefulla.

Dans

Mellanstadiet

MIZERIA

Föreställning

Juryns val Sverige

Tvillingarna Aicha och Ali är födda på samma dag, i samma familj och bär båda sin postkod som en flagga. På varsitt håll kämpar de med att hitta sin väg mellan pipashögar, tvättider, telefonförsäljarjobb, skola, Guccibecknarväskor, snapstories, kärlek, vänner – och sorg. De senaste åren har det blivit fler begravningar än studentmottagningar i området där de bor. Och till slut drabbas de båda på mycket nära håll.

Högstadiet

Teater

Unga vuxna

Performance image Nätet

NÄTET

Föreställning

Agnes är en stjärnförfattare. Felix är en illustratör och konstnär som har fått i uppdrag av förlaget att illustrera Agnes nya bok - en rysare för ungdomar. Agnes och Felix har aldrig tidigare träffats. Nu sitter de ändå tillsammans i en bil på en gropig grusväg, på väg mot en ensligt belägen stuga. Vad de inte vet är att de är på väg mot ett äventyr och en historia de inte hade kunnat drömma om!

Mellanstadiet

Skolan som spelplats

Teater

NÄTVERKET UNIVERSELL SCENKONST - HUR VI SKAPAR MER KULTUR FÖR OCH MED FLER

Seminarium

Kom och lyssna på en presentation av Universell Scenkonst och ta del av några av de projekt som lever inom nätverket: produktionerna Vind Blås Mig, Utflykten och Relaxed Performace. Ett samtal kring hur arbetet med perspektiven kring Universell Scenkonst har gått till, dvs mer kultur för och av fler, inkludering och allas rätt till att både uppleva, utforska och utöva scenkonst.

Funktion

Teater

Föreställningsbild Ögonvittnen

ÖGONVITTNEN - LEA & STEFAN

Föreställning

Juryns val Sverige

Hur tror du det var att som barn hamna i ett koncentrationsläger under andra världskriget? Vilka platser, dofter, ansikten tror du man minns från en sådan upplevelse? Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen – Ögonvittnen är baserad på deras verkliga livsberättelser och en teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner.

Gymnasiet

Högstadiet

Teater

OPEN STAGES: PERFORMING ARTS AND SOCIAL INCLUSION

Seminarium

At the occasion of ASSITEJ's Artistic Gathering in 2019, ASSITEJ France, Italy and Spain united and launched Open Stages. This project, articulated around the website openstages.net, which has been presented at the Assitej International World Congress 2021, wants to promote all that is imagined and produced by the TYA community around the globe to address the issue of migrants and refugees. It is open to everyone who intends to present

Perfomance image På ren svenska

PÅ REN SVENSKA

Föreställning

Juryns val Sverige

En föreställning om nationalism, rasism och svenskhet. På ren svenska är en föreställning som undersöker vad det är att vara svensk. Hur skapas en nationell tillhörighet? Hur blir man svensk? Vem får vara med i den gemenskapen?

Högstadiet

Teater

PLAYFUL ACTIVISM - EXPLORING HOW PLAY CAN BE USED TO SPARK CHANGE

Workshop

Toby Peach, Associate Director of innovative UK theatre makers, Coney, will introduce their Playful Activism practice that has been used to inspire social change with young people over the past 5 years. Based on a methodology of play, participants will explore a framework of creating work for social change and how we can use these to push towards a more sustainable future

Performance image Playful Tiger

PLAYFUL TIGER

Föreställning

Playful Tiger spelas för barn och unga med svår autism. Den handlar om en tiger som hälsar på en mycket ordentlig familj och vänder upp och ned på deras värld. Det är kaotiskt men väldigt roligt, med fokus på engagemang genom sinnena. Lekfullheten som genomsyrar föreställningen skapar plats för kommunikativt utbyte mellan publiken och dansarna.

Cirkus

Dans

Funktion

PRODUCENTFRUKOST

Annat

Sedan ett antal år tillbaks har producenterna i Malmö och Lund samt en del mer regionalt, samlats kring något som vi kallar för Producentfrukost. Vi träffas ca en gång i månaden, på olika ställen varje gång. Tanken är att stärka vårt nätverk, få feedback från andra producenter om man önskar, utbyta tankar med andra som jobbar i samma bransch och med samma arbetsuppgifter. Vi har inga strukturerade frågor, har man

Diskutera

Lyssna

Mingel

RESEARCHING TYA: THE WORK OF ITYARN - HEAR WHAT RESEARCH CAN DO FOR YOU

Seminarium

Presented by: ITYARN (International Theatre for Young Audiences Research Network)

Performance image Saajva, The other world

SAAJVA, THE OTHER WORLD

Föreställning

Saajva - The Other World är en samtida samisk stuntdans om Saajva, den andra världen, dödens Rike. Det här är ett dansverk där koreografen Ola Stinnerbom har utvecklat en akrobatisk dansteknik baserat på att ständigt dansa och vara upp och ner. I den äldre samiska kulturen var dödsrikeföreställningen en spegelvänd värld direkt under oss själva.

Dans

Young Swedstage

Performance image Saltbush

SALTBUSH

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Saltbush är en växt som kan hittas i hela Australien i nästan alla aboriginska länder, och så representerar den en röd tråd mellan alla olika nationer av australiensiska ursprungsbefolkningar. Berättelsen handlar om två vänner och deras andliga guides resa till fots när de korsar australiensiska landskap – flodlandskap, ett urbant landskap, öken och havet. Resan handlar om att upptäcka landet, öka förståelsen och erkänna hur det utmanar eller provocerar personliga resor.

Dans

Förskola

SASHIKO MED SKYDDSOMBUD

Annat

Sashiko med skyddsombud är samtal och handarbete för och med skyddsombud på Scen & Films verksamhetsområde, och andra som är intresserade av arbetsmiljö. Medan vi handarbetar pratar vi om olika frågor som rör arbetsmiljö och angränsande områden som rehabilitering, bemötande och jämlikhet.

Diskutera

Hållbarhet

Mingel

Teater

Prova på

Performance image Shel We

SHEL WE

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Shel We är en förtrollande, lekfullt spännande och visuellt imponerande dansshow skapad av Tupua Tigafua. En mycket duktig dansare och koreograf som har haft en lysande karriär som dansar för några av Aotearoas kreativa elit och en av de mest geniala historieberättarna i denna generation.

Dans

Engelska

Mellanstadiet

Skåpet Estrad Norr

SKÅPET - TEKNISK OCH SCENOGRAFISK VISNING

Annat

Estrad Norr har löst en del av tillgänglighetsfrågan med sin mobila scen ”Skåpet”, ett ombyggt lastskåp. Med Skåpet kan vi parkera på vilken byskola som helst och erbjuda scenkonst för förskolan och lågstadiet. 35 barn får plats i publiken. Estrad Norr bjuder in till teknisk och scenografisk visning. Välkomna att ta del av hur vi konstnärligt och tekniskt flyttar in i ett lastbilsskåp. Estrad Norr framför även sin föreställning Hästborttagningen

Performance image Stora drömspelet

STORA DRÖMSPELET

Föreställning

Juryns val Sverige

Stora drömspelet är en föreställning för alla med barnasinnet kvar. Erik Holmström har tillsammans med ensemblen skapat ett skådespel för den yngsta publiken. I Stora drömspelet får publiken kliva in i en värld där allt kan hända och både drömmar och saker får liv. Stora drömspelet är skriven för de yngsta (3-6 år) men väcker även fantasin hos den äldre publiken.

Familj

Förskola

Dockteater

Teater

Performance image Storm

STORM

Föreställning

Denna förtrollande, intima produktion är skapad för barn och unga på autismspektra och har omsorgsfullt tagits fram för att publiken ska kunna känna sig lugn och trygg och ger dem tid och rum att röra sig fritt och uppleva föreställningen på sitt eget sätt. Föreställningen använder komponenter från Stormen och använder en begränsad mängd av Shakespeare’s text för att berätta en spännande historia om havet, skepp, öar och magi.

Funktion

SUSTAINABILITY

Workshop

En suggestiv upplevelse av hållbarhet som begrepp för kollektiva beslutsprocesser. Genom en interaktiv skulpturupplevelse, delar koreografen Emma Ribbing sin idé och process kring skulpturen Sustainable, från Landart projektet i Helsingborg 2021.

Dans

Hållbarhet

Prova på

Work in progress

THE NORDIC BALTIC HOUSE - ESTONIA

Seminarium

ESTONIA Talk on minority culture groups in Estonia Setos are a Finno-Ugric ethnic and linguistic minority in south-eastern Estonia and north-western Russia. For centuries, Seto culture has been an oral culture, where the core values have been passed on by singing. Today, the language (still officially a dialect) is spoken by less and less people. The state’s language policy does not see seto, võro and mulgi languages as separate languages

THE NORDIC BALTIC HOUSE - LATVIA

Seminarium

Workshop and discussion: What is a contemporary theatre show for children and young people today?

Engelska

THE NORDIC BALTIC HOUSE - NORWAY

Seminarium

Seminar on National Identity in Performing Arts in relations to a Nordic-Baltic regional identity.

THE NORDIC BALTIC HOUSE - VOICES OF YOUNG: SUSTAINABILITY AND PARTICIPATION

Seminarium

Round Table: Voices of young - Sustainability & Participation

THEATRE FOR EMERGING TRUTH AND LIBERATORY ACTIONS

Seminarium

The session highlights the Applied Theatre processes being worked with the children, of urban slums and schools, focusing on education system, climate sustainability practices, Peace & Justice.

Engelska

THINKING ABOUT ARTISTIC CREATION FOR EARLY YEARS - MASTERCLASS with Barbara Kölling

Workshop

Small Size Network invites you to a collective reflection and dialogue about artistic creation for early years facilitated by Barbara Kölling, artistic director of Helios theater from Hamm, Germany. The conversations will have as point of departure two performances in the Bibu programme, so we strongly encourage you to see these performances at Bibu (if you have not seen them at other festivals). The performances are “Saltbush” by Insite Arts

Engelska

Performance image Time Loops

TIME LOOPS

Föreställning

Time Loops vill hitta det extraordinära och märkvärdiga i det vardagliga. Undersöka gemenskap, plats och tid i förhållande till människor, rutiner och landmärken i några bostadsområden i Skåne. Hylla kraften i att skapa något unikt tillsammans med dans, rörelse, ljud och musik. Projektet riktar sig till barn, ungdomar och vuxna.

Dans

TIME LOOPS - FRÅN PILOT TILL METODIK FÖR ETT HÅLLBART COMMUNITY PROJEKT

Seminarium

Time Loops är en föreställning, ett ramverk och en metod för att arbeta med deltagare utan dansbakgrund. Processen leds av fyra professionella dansare från Skånes Dansteater. Genom att börja i det vardagliga, syftar projektet till att skapa en upplevelse utöver det vanliga – en stund då tiden står still. Mitt i processen delar vi med oss av våra upplevelser och lärdomar.

Dans

Engelska

Work in progress

UNDERSTANDING DESIGN THINKING IN CLASSROOM DRAMA

Workshop

Look at “ Gender Equality” in the context of design thinking tools and case studies from rural parts of India. In this workshop we will be integrating Design thinking and classroom drama. Design thinking provides a non-linear user centred framework which can be easily adapted in any classroom setting. In our workshop, participants will get to understand “what”, “how” design thinking, can be adapted in drama activities and exercises. Case

YOUNG DANCE NETWORK OPEN UP

Seminarium

YDN is opening up. The Young Dance Network is conceived as a network for exchange and aims to give space for different voices of professionals in the field of dance for young audience. From 2022 we will be open to welcome active members. This event is to explain how we envision it.

fredag 20 maj

Bild av Rebecka Brinch

ANTIRASISM, MIGRATION OCH AKTIVISM I SAMTIDA SVENSK BARNTEATER

Seminarium

Rebecca Brinch är teaterforskare vid Stockholms universitet. I föreläsningen kommer Rebecca utforska några trender och tendenser inom samtida svensk barnteater som gestaltar migration och antirasism, samt presentera en nyutgiven antologi på temat. Barnteater i Sverige har en tradition av att arbeta nära olika politiska, social och existentiella frågor

Forskning

Teater

ÄR TECHFORMANCE MORGONDAGENS SÄTT ATT MÖTA PUBLIKEN?

Seminarium

Techformance möjliggör interaktiv scenkonst där element från nätkulturer och spelvärlden möter teater. Tillsammans med barn, scenkonstbranschen, speldesigners, teaterpedagoger och tillgänglighetsexperter utmanas scenkonsten och tekniken för att skapa Techformance. På BiBU erbjuds du att uppleva en Techformance-demo där verktygen prövas. Därefter leder Jenny Aschenbrenner panelsamtal tillsammans med viktiga aktörer inom scenkonstbranschen och utforskare av digitala möjligheter att utveckla berättarkonsten. Läs mer om projektet vgregion.se/techformance

Teater

ASSITEJ INTERNATIONAL - CREATIVE EUROPE SUPPORTS ASSITEJ

Seminarium

ASSITEJ International is from 2022 supported by Creative Europe to build the collective resilience of theatre and the performing arts for young Audiences. This presentation and conversation is about what this support and official status means for ASSITEJ globally and in Europe.

Bild av Hej Sverige! av Teater Pero

ASSITEJ SVERIGE PRESENTERAR RAPPORTEN: SPELAR MINDRE ROLL?

Seminarium

En rapport om den ojämlika fördelningen av scenkonst till barn och unga i skolan.

Bild från Skriv för barn och ungdomsensembler

ATT SKRIVA FÖR BARN- OCH UNGDOMSENSEMBLER

Workshop

Välkommen till en workshop i konsten att skriva för barn- och ungdomsensembler i kulturskola, skola och föreningsliv. Barn och unga behöver nutida, spelbara, konstnärliga och relevanta manus att ta sig an, samtidigt börjar det dyka upp allt fler projekt på området. Under två timmar undersöker vi de speciella möjligheter och krav som möter oss när vi skriver för mycket unga skådespelare. Dramatiker som är erfarna på området delar med sig

Diskutera

Teater

ATT TRÄFFAS NÄR DET INTE GÅR

Seminarium

När pandemin slog till skapade Kulturhuset Skärholmen digitala workshops och scenen byggdes om till studio. Publiken fick delta i kreativa teaterövningar, lekar och samtal. Resultat blev över förväntan och plötsligt var det möjligt att möta en ung publik över hela Sverige. Ett samtal om möjligheter och utmaningar med digitala publikmöten. Hur kan vi fortsätta bygga relationer med målgruppen över skärmen, även efter pandemin?

Teater

Unga vuxna

Bild från När då då

BARNS FUNDERINGAR OM KLURIGHETER I "NÄR DÅ DÅ?"

Seminarium

OM UNGA PÅ OPERANS ARBETE MED SCENKONST FÖR DE YNGSTA SKOLBARNEN. Inom ramen för ett treårigt samarbete mellan Unga på Operan och en skola i Stockholm har elever tagit del av scenkonst, workshops och en rad andra aktiviteter.

Forskning

Teater

BESÖK KULTURRÅDET PÅ VÅRT ÅTERSTARTSTORG

Annat

Varmt välkomna att besöka Kulturrådet på vårt återstartstorg under veckan!

Diskutera

Performance image Beyond Sensation

BEYOND SENSATION

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Beyond Sensation bygger på konceptet att skapa det nya med tradition och bygga det gamla med framtiden. Med samarbete och utbyte mellan de två parterna skildras framtidsbilden med den nuvarande bilden i en minimalistisk stil.

Teater

BIBUBAR!

Annat

Mingel

Čázevulošnieida – THE UNDERWATER GIRL

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Čázevulošnieida, direkt översatt till Undervattensflickan, är ett tvärvetenskapligt konstverk. Verket är både en konstinstallation och en danskonstföreställning baserad på den havssamiska berättelsen ’Undervannsjenta’ och om världen som finns både intill, över och under havet

Dans

Förskola

CUBAN CHILDREN AND YOUTH FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT

Seminarium

Conference on Theater and sustainable development in Cuba. Voices and strategies for a new world at the XXI ASSITEJ World Congress, 2024.

Performing image DO AS I SAY

DO AS I SAY

Föreställning

Juryns val Sverige

Do as I say är en interaktiv dansföreställning som synliggör sociala beteenden i frågor om mobbning och auktoritet. Publiken medverkar i scenrummet tillsammans med de 5 dansarna och både publik och dansare får verbala instruktioner från högtalarna, men vem är det som bestämmer egentligen?

Högstadiet

Young Swedstage

Föreställningsbild Fanfiction

FANFICTION

Föreställning

Juryns val Sverige

Av sina gamla brev, dagböcker och familjealbum skapar Johanna Karlsson ett sceniskt fanzine. I föreställningen klipper hon sönder minnen och böcker i ett försök att skapa en ny historia; med ett lyckligt slut. Fanfiction är en monologföreställning som undersöker fangirls och ovillkorlig förälskelse. Den tar sin utgångspunkt i en 12-årig flickas stora förälskelse i Måns Zelmerlöw.

Högstadiet

Teater

FRAMTIDENS BERÄTTANDE - SCENKONST SOM HYBRID BERÄTTELSEFORM

Seminarium

I ett samtal mellan Alexandra Hill, producent för Unga Malmö Stadsteater (Alexandra ersätter Sara Cronberg som blivit sjuk) och Stefan Stanišić konstnärlig ledare för Bombina Bombast diskuteras hur ny teknik kan användas konstnärligt och skapa möjligheter för nya uttryck och berättarformer. Sara Cronberg, konstnärlig ledare för Unga Malmö Stadsteater och Stefan har samarbetat i ett flertal scenproduktioner för unga som utforskat teknikens möjligheter, bland annat Oskar liljas försvinnande, Ögonvittnen och

Teater

FRÅN HANS OCH GRETA TILL SQUID GAME - DÄRFÖR HAR BARN I ALLA TIDER ÄLSKAT SKRÄCK

Seminarium

Dramatikerförbundet bjuder in till ett samtal om dramatik för barn med tema skräck. På scenen kommer Björn Sundmark, litteraturprofessor vid Malmö universitet som har forskat på rädsla inom barnlitteratur och Isabel Cruz Liljegren, dramatiker som skrivit flera pjäser för barn och unga, diskutera och analysera om hur det kommer sig att barn gillar att bli skrämda? Kan skrämmandet gå för långt? Får man skrämmas om allt? Och massa mer läskigt.

Forskning

Teater

Performance image Fritt spelrum

FRITT SPELRUM

Föreställning

I varje människa bor en kreatör. Med Fritt Spelrum skapas nya möjligheter för barn inom särskolor att musicera. Lucy Rugman med musiker vill vidga uppfattningen om dessa barns förmåga att skapa och uppleva musik och låta barn och ungdomar med funktionsvariationer ta plats i de finaste konsertrummen och på de bästa scenerna.

Funktion

GAGA - DAGLIG TRÄNING MED DANSALLIANSEN

Annat

Dansalliansen erbjuder daglig GAGA Dancers träning med DROP IN för dansare och fysiska skådespelare under BIBU festivalen Coach: Emma Rozgoni, certifierad Gaga instruktör.

Dans

Engelska

GIFTAS III - SKOLAN OCH SCENKONSTEN

Seminarium

”40 år efter vigseln, en borgerlig ceremoni i all anspråkslöshet med kommunalrådet som förrättare, såg de två gemålerna på varandra och insåg att de inte visste vad de tänkte om varandra längre.” Backa Teater och Ung scen/öst bjuder in till samtalsterapi om hur skolans outtalade förväntningar på teatern påverkar repertoaren. Och om hur teaterns projiceringar på att skolan har outtalade förväntningar, påverkar konsten. Kanske behöver vi reda i vad som

GUIDED TOUR ON THE BORDER – LOCAL HISTORY EXHIBITION

Annat

Take the opportunity to learn a bit about the history of Helsingborg and take part of this guided tour by Jenny Fridh from Dunkers kulturhus. When and why was the town established and who has lived here throughout the centuries? How much history is there to dig up on Helsingborg? Just about anything. In the exhibition On The Border (På Gränsen), we highlight people, objects and special events that tell

Performance image Häxor

HÄXOR

Föreställning

Häxorna finns mitt ibland oss och har funnits i flera hundra år, men hur känner du igen en häxa? Hur vet du att det inte är en häxa som sitter mitt emot dig på bussen, som är din lärare eller som är din ingifta moster? Den hyllade koreografen Mari Carrasco hämtar inspiration från olika berättelser om häxor för att försöka komma närmare dess innersta väsen.

Lågstadiet

Young Swedstage

IBLAND KÄNNS DET SOM VÅRA SJÄLAR MÖTS, MIN PUBLIK OCH JAG

Seminarium

Efter mer än 150 föreställningar landet runt kommer skådespelarna och några av de övriga medverkande i projektet att berätta om sina erfarenheter av att arbeta med och för publiker med komplexa funktionsvariationer.

Funktion

Teater

INFINITE FUTURES, INFINITE SOULS - THEATRE PEDAGOGY FOR A SUSTAINABLE FUTURE

Workshop

For Theatre Lab (Youth) students, their only 'embodied' time during the pandemic was when they came to our farm, in Covid bubbles, to live and work. They harvested fruit and made a blended work called “What’s Inside?”. They built a duck pond and debated whether algorithms were more dependable than emotions. We hosted one group of students for a three-month residency. They entered, scared, insecure and left feeling connected and

IPMÁRDUS

Seminarium

Detta seminarie kombineras med workshopen Språkcirkus. Hur ger vi förutsättningar för bestående förståelse för urfolket samer? Bures boahtin / välkommen till ett samtal om undervisningen av samisk kultur och språk kan stärkas med kreativitet som verktyg.

Teater

LET'S TALK ABOUT MONEY

Seminarium

Or is that something we shouldn't talk about? How does a performing artist make a living? We put a couple of questions on the round table about markets, attitudes towards money and maybe touch some taboos..... In this kitchen table talk we will meet experienced dance professionals that will give their answers to questions like "is there an international market for performing arts?" and " if so, what does it

Engelska

METODER OCH MANUS

Seminarium

Vilka arbetsmetoder ger bäst manus för barn- och ung publik? Devising, community-teater eller att arbeta med eller utan en testpublik? Tre dramatiker delar med sig av sina erfarenheter från teatrar, frigrupper och projekt, och diskuterar vilka fördelar de olika arbetssätten har. Medverkande dramatiker: Christofer Bocker, Stefan Larsson och Alexandra Loonin. Samtalet modereras av Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten. Samtalet arrangeras av Centrum för dramatik.

MIZERIA

Föreställning

Juryns val Sverige

Tvillingarna Aicha och Ali är födda på samma dag, i samma familj och bär båda sin postkod som en flagga. På varsitt håll kämpar de med att hitta sin väg mellan pipashögar, tvättider, telefonförsäljarjobb, skola, Guccibecknarväskor, snapstories, kärlek, vänner – och sorg. De senaste åren har det blivit fler begravningar än studentmottagningar i området där de bor. Och till slut drabbas de båda på mycket nära håll.

Högstadiet

Teater

Unga vuxna

Föreställningsbild Mysteriet på gården

MYSTERIET PÅ GÅRDEN

Föreställning

Tre sagoarkeologer kommer till förskolans gård för att de hört att en saga ska ha utspelats på just den här platsen för länge sedan, långt innan det fanns hus och leksaker här. Nu behöver de förskolebarnens hjälp för att lösa mysteriet om vilken saga det var. Tillsammans måste de klara hinder och utmaningar. Förskolans gård blir en öken, ett slott eller en stor skog. Med mod och fantasi löser de gåtan.

Förskola

Skolan som spelplats

Teater

NADAM - A SONIC EXPERIENCE FOR BABIES

Seminarium

In this lecture, Dr. Natalie Alexandra Tse (LittleCr3atures™ Singapore) discusses the importance of the Arts for early years from the perspective of the creation of a sonic experience for babies underpinned by Asian (e.g., Chinese, Indian, Japanese) philosophical ideas of sound, nature, and being. A case study was conducted to collect data from the creation and performance of a sonic experience for babies between August 2018 to February 2019. Results

NAJS - DIVERSITY WORKS

Seminarium

Ett möte med Teaterhögskolan i Malmös projekt "NAJS - diversity works!" och skådespelarprogrammets åk 1, där studenterna under våren laborerar med genuspostioner och gender-fuck.

Teater

Work in progress

Föreställningsbild Ögonvittnen

ÖGONVITTNEN - LEA & STEFAN

Föreställning

Juryns val Sverige

Hur tror du det var att som barn hamna i ett koncentrationsläger under andra världskriget? Vilka platser, dofter, ansikten tror du man minns från en sådan upplevelse? Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen – Ögonvittnen är baserad på deras verkliga livsberättelser och en teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner.

Gymnasiet

Högstadiet

Teater

Performance image Orfeus och Eurydike

ORFEUS OCH EURYDIKE

Föreställning

Juryns val Sverige

Orfeus och Eurydike bygger på myten om Orfeus som i förtvivlan över att ha förlorat sin älskade stiger ned i underjorden för att få henne tillbaka. Berättelsen öppnar för frågor om att älska och att sörja. I Unga på Operans uppsättning får myten en extra dimension tack vare unga röster från samtiden.

Dans

Performance image Playful Tiger

PLAYFUL TIGER

Föreställning

Playful Tiger spelas för barn och unga med svår autism. Den handlar om en tiger som hälsar på en mycket ordentlig familj och vänder upp och ned på deras värld. Det är kaotiskt men väldigt roligt, med fokus på engagemang genom sinnena. Lekfullheten som genomsyrar föreställningen skapar plats för kommunikativt utbyte mellan publiken och dansarna.

Cirkus

Dans

Funktion

PLAYFUL TIGER - TO MAKE A PERFORMANCE ACCESSIBLE

Seminarium

The seminar will be about the artistic decisions behind making this type of work, about the process of creating a sensory engaging, playful space and how to provide an artistic collaboration with this audience.

Dans

Engelska

Funktion

PROGRAMMERA CIRKUS FÖR BARN OCH UNGA

Seminarium

Är du sugen på att programmera cirkus för barn och unga. Är du nyfiken på cirkuskonsten och dess potential. Då är denna programpunkt för dig. Vi kommer är gå igenom grunden för att presentera/arrangera cirkus föreställning för barn och unga. Vi pratar om säkerhet, konstnärlig vision, publikutveckling och workshops. I slutet finns tid för frågor. Seminariet arrangeras av Cirkus Syd

Cirkus

Diskutera

Unga vuxna

REVIVAL OF ANCIENT NATURE RITUALS

Seminarium

How we can creatively work with children on sustainable development. My experiences in using Iranian mythical narratives and ancient rain rituals in a children drama class to remind the value of water resources in parallel with teaching drama.

SAMTAL OM HÅLLBARHET - SYATELJÉ

Workshop

Folkteatern i Gävleborg bjuder in till ett samtal om ekologisk/ekonomisk hållbarhet inom scenkonst i form av en syateljé. Ett rum för drömmar och tankar där ingen idé är för svår eller stor!

Diskutera

Hållbarhet

Teater

Work in progress

Unga vuxna

SASHIKO MED SKYDDSOMBUD

Annat

Sashiko med skyddsombud är samtal och handarbete för och med skyddsombud på Scen & Films verksamhetsområde, och andra som är intresserade av arbetsmiljö. Medan vi handarbetar pratar vi om olika frågor som rör arbetsmiljö och angränsande områden som rehabilitering, bemötande och jämlikhet.

Diskutera

Hållbarhet

Mingel

Teater

Prova på

Performance image Shel We

SHEL WE

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Shel We är en förtrollande, lekfullt spännande och visuellt imponerande dansshow skapad av Tupua Tigafua. En mycket duktig dansare och koreograf som har haft en lysande karriär som dansar för några av Aotearoas kreativa elit och en av de mest geniala historieberättarna i denna generation.

Dans

Engelska

Mellanstadiet

Performance image Snö

SNÖ

Föreställning

Juryns val Sverige

Snön knarrar & gnisslar. Isen spricker. Djuren rör sig över landskapet. Naturen är självklar, evig och okonstlad. En källa till energi och eftertanke. Det samiska språket har 200 ord för snö: Smält snö, flygigt snö, klibbig snö, hård snö, isig snö med mera. Genom dans och dockor gestaltas den samiska fjällvärlden.

Dans

Förskola

Dockteater

Young Swedstage

Bild a cirkus giella

SPRÅKCIRKUS/Gïella čirkuš

Workshop

Denna workshop kombineras med seminariet Ipmárdus. Att närma sig ett språk på barnets villkor – kommunicera med hela kroppen. Med cirkus som tema och med hjälp av trollkarlen, clownen och dansaren närmar vi oss våra samiska språk.

Cirkus

Prova på

Performance image Storm

STORM

Föreställning

Denna förtrollande, intima produktion är skapad för barn och unga på autismspektra och har omsorgsfullt tagits fram för att publiken ska kunna känna sig lugn och trygg och ger dem tid och rum att röra sig fritt och uppleva föreställningen på sitt eget sätt. Föreställningen använder komponenter från Stormen och använder en begränsad mängd av Shakespeare’s text för att berätta en spännande historia om havet, skepp, öar och magi.

Funktion

THE NORDIC BALTIC HOUSE - FINLAND

Seminarium

Seminar on collaboration between festivals and artists in the Nordic Baltic Region to ensure good sustainable practices.

THE NORDIC BALTIC HOUSE - LITHUANIA

Seminarium

Workshop/discussion: Kitchen of traditional creative theater games with contemporary spices.

THE NORDIC BALTIC HOUSE - SWEDEN

Seminarium

Seminar on Perspectives on distribution – how do we organize to secure children’s rights to performing arts in school?

THE NORDIC BALTIC HOUSE - YOUTH RESIDENCY. REFLECTIONS OF YOUNG

Seminarium

Reflections of young: “This is What I Saw” Feedback and reflections from the youth participants about selected performances being part of the festival. Hosted by Nordic-Baltic Youth Residency participants.

THE NORDIC BALTIC NETWORK

Seminarium

A tasting menu from current Nordic-Baltic Performing Arts for Young Audiences. Presentation of selected artists/performing arts companies from each country in the network. A presentation each of current productions - 8 countries x 15 minutes = 120 minutes of Nordic-Baltic performing arts.

THINKING ABOUT ARTISTIC CREATION FOR EARLY YEARS - MASTERCLASS with Barbara Kölling

Workshop

Small Size Network invites you to a collective reflection and dialogue about artistic creation for early years facilitated by Barbara Kölling, artistic director of Helios theater from Hamm, Germany. The conversations will have as point of departure two performances in the Bibu programme, so we strongly encourage you to see these performances at Bibu (if you have not seen them at other festivals). The performances are “Saltbush” by Insite Arts

Engelska

Performance image Tigern i magen

TIGERN I MAGEN

Föreställning

Tigern i magen är skriven av serieförfattaren Sara Hansson och presenteras i samarbete med Banditsagor. Med hjälp av en målande ljudvärld och en dockskåpslik scenografi förflyttas vi in i en kaosartad verklighet där vanligt potatismos blir höga fjäll och såsen farlig kvicksand.

Familj

Förskola

Teater

Performance image Time Loops

TIME LOOPS

Föreställning

Time Loops vill hitta det extraordinära och märkvärdiga i det vardagliga. Undersöka gemenskap, plats och tid i förhållande till människor, rutiner och landmärken i några bostadsområden i Skåne. Hylla kraften i att skapa något unikt tillsammans med dans, rörelse, ljud och musik. Projektet riktar sig till barn, ungdomar och vuxna.

Dans

UNGA KLARA: FUNKISSCENNU

Seminarium

Med projektet Funkisscennu öppnar Unga Klara sina dörrar för publik och scenkonstnärer med funktionsvariationer. Projektet omfattar tre produktioner.

Funktion

Teater

VÅRA VIKTIGASTE VUXNA

Föreställning

Juryns val Sverige

I vuxenvärlden är det vanligt att tycka och tänka om barn, men året då barnkonventionen blev svensk lag vände Angereds Teater på perspektivet och lät barnen tycka till om de vuxna. Vad är vuxna egentligen bra för och vad ska man ha dem till? Våra viktigaste vuxna bygger på djupintervjuer med barn i olika åldrar, utförda av Ylva Martens, prisbelönt journalist och författare.

Lågstadiet

Teater

WHEN THE WORLD TURNS - WORK IN PROGRESS SHARING

Seminarium

When the world turns is a work-in-progress sharing by Polyglot Theatre and Oily Cart Theatre, discussing their long-distance collaboration on a new sensory show made especially for children who have multiple barriers to access, and their families. In this sharing Ellie and Sue will show filmed footage from their creative development sessions, and discuss their approach to creating a low impact, sustainable international tour.

Funktion

Teater

Performance image Drömlek

WOW, WHAT WILL HAPPEN NEXT?

Seminarium

Performance dramaturgy in contemporary circus The “wow-effect” is great in the genre of circus.The artists are risking their lives before us, the comic of the scene surprises and the human potential is strained making us feel that anything is possible.

Cirkus

Engelska

Illustration Young Swedstage

YOUNG SWEDSTAGE: WHAT ARE WE LOOKING FOR?

Seminarium

For Young Swedstage we have selected eight productions from different genres, able to tour and accessible for a non-Swedish speaking audience. What are our fellow programmers and festival directors looking for when programming festivals and venues? In this conversation foreign and Swedish festival directors, programmers and guest venues discusses what is topical, passable, taboo and interesting in different countries, contexts and traditions.

lördag 21 maj

ATT MÖTAS I ETT SINNLIGT SPRÅKANDE UNIVERSUM

Seminarium

Jag är tid, jag är rum är ett flerårigt konstnärligt undersökande projekt som syftar till att söka nya former för scenkonst för och tillsammans med barn och unga med funktionsvariationer. I nära samarbetsprocesser med barn och elever på specialförskola och grundsärskola tar Kollaborativet fram scenkonstupplevelser som syftar till att nå många - oavsett språk, ålder eller funktion.

Funktion

Särskola

BIBUFESTEN!

Annat

Med dunder och brak låter vi vår fest den 21 maj avsluta en fantastisk vecka med start kl 20.00 på The Tivoli. Kom och mingla, inspireras och samtala med kända och okända. 20.30 startar vår Award Ceremony. Efter det spelar Cilla & Nisse (kända från Helsingborg Stadsteater) och liveband på scen! Festen ingår i ditt bibu-pass men du måste gå in och boka dig för att ha en plats! Det

Mingel

BOOK PRESENTATION: CULTURAL POLICY FOR ARTS EDUCATION

Seminarium

The Research Program of the UNESCO Chair in Cultural Policy for the Arts in Development at the University of Hildesheim in Germany brought together experts from the Universities in Dar Es Salam, Kampala, Nairobi, Pretoria, Johannesburg, Casablanca and Tunis and further independent researchers to exchange concepts in Cultural Policy for Arts Education. Discussed with the participants of the ASSITEJ Artistic Gathering.

Diskutera

Engelska

Forskning

CELEBRATING INDIGENOUS VOICES - PAST, PRESENT & FUTURE

Seminarium

A unique opportunity to experience indigenous artists speaking about their artistic work, including artistic languages and narratives. Celebrating Indigenous Voices - what stories are we telling, and what stories we want to tell in the future. Write Local Play Global in collaboration with Indigenous Cultures Institute (US); ASSITEJ Australia; ASSITEJ Sweden; ASSITEJ Canada; ASSITEJ South Africa. Roundtable exploring listening to, highlighting & encouraging Indigenous & other under-represented voices plus online

Engelska

CHAIN REACTION - HOW TO USE NETWORKING TO BUILD NEW SUSTAINABILITY PATTERNS

Workshop

The workshop aims to sharing and raise networking practices considering the networking as a tool to support the cooperation versus competition and to develop sustainability long-term patterns. The workshop starts as a real degustation of Italian food and aims to sharing and raise networking practices considering the networking as a tool to support the cooperation versus competition and to develop sustainability long-term patterns.

CIRKUS FÖR BARN OCH UNGA

Seminarium

Cirkus för barn och unga Samtida cirkus för barn och unga är på stark framväxt i Sverige dels i form av föreställningar men också i form av deltagandeaktiviteter. Hur ser den samtida cirkusen för barn och unga ut i Sverige idag? Hur når den ut internationellt? På vilka sätt kan vi underlätta mötet mellan cirkuskompanier och arrangörer- och i förlängningen mötet med publiken? Detta är några av de frågor som

Cirkus

CREATING PERFORMANCES FOR YOUNG AUDIENCES WHO HAVE THE MOST BARRIERS TO ACCESS

Workshop

Workshops for actors and dancers with Ellie Griffiths (UK) and Natasha Gilmore (SCT-UK) Ellie Griffiths is artistic director of Oily Cart Theatre and has been a performer and director in several of their performances. Oily Cart Theatre, who in 2022 is celebrating 40 years of artistic work, creates sensory performances for children who have the most barriers to access. Natasha Gilmore - choreographer, founder, and artistic director of Barrowland Ballet

Cirkus

Engelska

Funktion

Teater

Image of Det jag egentligen är

DET MAGISKA MÖTET

Seminarium

Hur spelar vi teater för barn? De flesta av oss har både fruktansvärda och fantastiska minnen av att spela för barn. Vad är det som gör att det går rätt eller snett? Hur skapar vi de bästa förutsättningarna för att vara närvarande i kontakten med vår publik? Unga Klara bjuder upp till ett fördjupande samtal där vi delar erfarenheter och försöker bli klokare tillsammans. Vi sitter i en cirkel och

Performing image DO AS I SAY

DO AS I SAY

Föreställning

Juryns val Sverige

Do as I say är en interaktiv dansföreställning som synliggör sociala beteenden i frågor om mobbning och auktoritet. Publiken medverkar i scenrummet tillsammans med de 5 dansarna och både publik och dansare får verbala instruktioner från högtalarna, men vem är det som bestämmer egentligen?

Högstadiet

Young Swedstage

Föreställningsbild Fanfiction

FANFICTION

Föreställning

Juryns val Sverige

Av sina gamla brev, dagböcker och familjealbum skapar Johanna Karlsson ett sceniskt fanzine. I föreställningen klipper hon sönder minnen och böcker i ett försök att skapa en ny historia; med ett lyckligt slut. Fanfiction är en monologföreställning som undersöker fangirls och ovillkorlig förälskelse. Den tar sin utgångspunkt i en 12-årig flickas stora förälskelse i Måns Zelmerlöw.

Högstadiet

Teater

Performance image Fritt spelrum

FRITT SPELRUM

Föreställning

I varje människa bor en kreatör. Med Fritt Spelrum skapas nya möjligheter för barn inom särskolor att musicera. Lucy Rugman med musiker vill vidga uppfattningen om dessa barns förmåga att skapa och uppleva musik och låta barn och ungdomar med funktionsvariationer ta plats i de finaste konsertrummen och på de bästa scenerna.

Funktion

FRITT SPELRUM - I VARJE MÄNNISKA BOR EN KREATÖR

Seminarium

Fritt Spelrum vill skapa nya möjligheter för barn inom särskolan att musicera. De vill vidga uppfattningen om dessa barns förmåga att skapa och uppleva musik och låta barn och ungdomar med funktionsvariationer ta plats i de finaste konsertrummen och på de bästa scenerna.

Funktion

Musikteater

Teater

Bild av seminarium

HAR BERÄTTANDET NÅGON ROLL I ARBETET MED OMSTÄLLNING OCH HÅLLBARHET?

Seminarium

Med avstamp i föreställningen ”Esmeralda och Draken” – de globala hållbarhetsmålen” resonerar vi kring narrativa element för och om omställning. Under seminariet berör vi, med bas från forskning i miljö och klimatkommunikation teman såsom fakta vs fiktion, meningsskapande samt samskapande, och resonerar kring barn och ungas deltagande i kultur för omställning. Annika Lykta, skådespelare och regissör på Långsjö teater och Therese Asplund, forskare vid Linköpings universitet har i det Seed-box

ITYARN - BOOKRELEASE

Seminarium

ITYARN Book Launch: Diversity, Representation and Culture in TYA

Image of Suzanne Osten

KONSTEN ATT SKRÄMMA BARN

Seminarium

Suzanne Osten har mött barn som sett Buster Keaton på månen i ett försök att förstå hur en föreställning landar i sin publik. Resultatet av hennes undersökning kommer att presenteras på Unga Klara senare. I detta förseminarium diskuterar hon med andra om forskningsläget kring barns upplevelse av konst och teater.

Konstnärligt samtal med den svenska urvalsjuryn

Seminarium

Träffa juryn som gjort urvalet för Bibu 2022. Lyssna på deras resonemang kring bl.a konstnärlig kvalité, representation och tendenser som varit levande och livliga i urvalsarbetets diskussioner.

Diskutera

Performance image Koreografin

KOREOGRAFIN

Föreställning

Koreografin är en interaktiv föreställning som bygger på publikens medverkan. Alla i publiken får ett par hörlurar och i dem guidar en röst som säger hur de ska röra sig, förhålla sig till sin egen kropp och relatera till varandra. Det är med andra ord inga dansare eller skådespelare med i föreställningen, utan det är publiken som skapar Koreografin tillsammans.

Young Swedstage

Performance image

LILLA SVANSJÖN

Föreställning

Istället för de graciösa svanarna som besökaren förväntar sig dyker istället tre figurer upp på scen som provar flygturer, tar sig an en silversjö och hittar bästa stegen för fåglar i grupp. Lilla Svansjön gör upp med vem som får ta plats och förväntningarna på hur saker och ting ska göras. Det är en stor klassiker i ny tappning som handlar om att ta andra steg än de förväntade.

Dans

Young Swedstage

Illustration Next Generation

MAKE ROOM FOR THE NEXT GENERATION (GIVING YOU PLACEMAKING)

Seminarium

The next generation is a residency program aiming to support artistic and cultural exchange and collaboration between international artists under 36 with an interest for working with performing arts for children and youth. ASSITEJ Sweden and Bibu have invited 16 actors, scenographers, scientists and producers from around the globe to attend Bibu.

Performance image Mistatim

MISTATIM

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Mistatim handlar om tämjandet av en vild häst och den sannaste vänskapen. Under en präriehimmel är ett enkelt trästaket allt som skiljer Calvin på hans ranch och Speck på hennes reservat. På många sätt är de världar ifrån varandra, det vill säga tills en vild häst vid namn Mistatim vänder upp och ner på deras världar. Denna tidlösa berättelse är mer relevant än någonsin tidigare och sammanför två världar som till synes är långt ifrån varandra i en prisbelönt teaterproduktion för ung publik.

Dans

Teater

Performance image Mizeria

MOLN

Föreställning

Juryns val Sverige

Moln är en musikaliskt präglad cirkusföreställning med utgångspunkt från Karin Boyes diktverk. Ramberättelsen kretsar kring en samling individer som är utlämnade åt varandra i ett slags vakuum mellan barndom och tonår. Föreställningen är ett drömspel som med lätt och poetisk hand kastar sig mellan de bråddjup av existentiell svärta och de ljusa lätta moln som bor i oss alla, speciellt i brytpunkten mellan barn och vuxen.

Cirkus

Young Swedstage

MONOLOGPROJEKTET - ATT NÅ UT OCH IN

Seminarium

Unga Dramaten vill genomföra samt samtala om Monologprojektet under Bibu. När pandemin slog till skapades monologprojektet som ett sätt att nå vår unga publik trots utflyktsförbud och pandemisk nedstängning. Med hjälp av digitala lösningar fick teatern ta del av unga människors röster och barn och unga fick möjlighet i att fördjupa sig i skrivandet och få sina ord uppförda av Dramatens skådespelare. Ett projekt skapat utifrån pandemins förutsättningar men med

MOVING FROM PLAY TO "THE PLAY" AND BACK AGAIN

Seminarium

This seminar will explore the theory and practice behind various modes of access to performance for audiences whose complex needs mean they may not have experienced ‘theatre’ or ‘pretending’. It will look at the multi-faceted role of a drama teacher within both theatres and schools.

Engelska

Funktion

Särskola

Teater

Performance image Katma Teater

NORWAY NOW - PITCH SESSION/GET TO KNOW NORWAY

Annat

PAHN, Scenekunstbruket and Assitej Norway is looking forward to giving you a presentation of our prominent delegation; 13 Norwegian companies working within theater, dance, performance and circus. In addition, we will present an extended mini-seminar about the performing arts scene in Norway. THE NORWEGIAN DELEGATION 2022: Cirka Teater Panta Rei Danseteater SPEKTRA Ann Sam Bell Open Window Theatre Katma Teater Oddman Productions Inger Cecilie Bertrán de Lis / ICB Produksjoner

Performance image Playful Tiger

PLAYFUL TIGER

Föreställning

Playful Tiger spelas för barn och unga med svår autism. Den handlar om en tiger som hälsar på en mycket ordentlig familj och vänder upp och ned på deras värld. Det är kaotiskt men väldigt roligt, med fokus på engagemang genom sinnena. Lekfullheten som genomsyrar föreställningen skapar plats för kommunikativt utbyte mellan publiken och dansarna.

Cirkus

Dans

Funktion

SAMTAL OM HÅLLBARHET - SYATELJÉ

Workshop

Folkteatern i Gävleborg bjuder in till ett samtal om ekologisk/ekonomisk hållbarhet inom scenkonst i form av en syateljé. Ett rum för drömmar och tankar där ingen idé är för svår eller stor!

Diskutera

Hållbarhet

Teater

Work in progress

Unga vuxna

Performance image Snö

SNÖ

Föreställning

Juryns val Sverige

Snön knarrar & gnisslar. Isen spricker. Djuren rör sig över landskapet. Naturen är självklar, evig och okonstlad. En källa till energi och eftertanke. Det samiska språket har 200 ord för snö: Smält snö, flygigt snö, klibbig snö, hård snö, isig snö med mera. Genom dans och dockor gestaltas den samiska fjällvärlden.

Dans

Förskola

Dockteater

Young Swedstage

Performance image Stranden

STRANDEN

Föreställning

Skådespelarna undersöker tillsammans med publiken rumsligt medvetande, beröring, smak, syn och hörsel. Scenografin är anpassad med specialgjorda sittplatser, och nykomponerad musik framförs live på scenen av skådespelarna. Föreställningen byggs upp i flera lager för att även kunna kommunicera med barn med flerfunktionsnedsättningar.

Funktion

Teater

Performance image Tigern i magen

TIGERN I MAGEN

Föreställning

Tigern i magen är skriven av serieförfattaren Sara Hansson och presenteras i samarbete med Banditsagor. Med hjälp av en målande ljudvärld och en dockskåpslik scenografi förflyttas vi in i en kaosartad verklighet där vanligt potatismos blir höga fjäll och såsen farlig kvicksand.

Familj

Förskola

Teater

Performance image Time Loops

TIME LOOPS

Föreställning

Time Loops vill hitta det extraordinära och märkvärdiga i det vardagliga. Undersöka gemenskap, plats och tid i förhållande till människor, rutiner och landmärken i några bostadsområden i Skåne. Hylla kraften i att skapa något unikt tillsammans med dans, rörelse, ljud och musik. Projektet riktar sig till barn, ungdomar och vuxna.

Dans

Image from Towards sensuous ecologies

TOWARDS SENSUOUS ECOLOGIES

Seminarium

Dalija Acin Thelander will share insights into her current choreographic research aimed at young neurodiverse children and their adults as active audiences. Her research focuses on developing new transdisciplinary artistic methods that are attuned to neurodivergent perception, enabling the experience of communality, inclusiveness and empowerment through immersion, choreography, and body practices.

Dans

Forskning

Funktion

VÅRA VIKTIGASTE VUXNA

Föreställning

Juryns val Sverige

I vuxenvärlden är det vanligt att tycka och tänka om barn, men året då barnkonventionen blev svensk lag vände Angereds Teater på perspektivet och lät barnen tycka till om de vuxna. Vad är vuxna egentligen bra för och vad ska man ha dem till? Våra viktigaste vuxna bygger på djupintervjuer med barn i olika åldrar, utförda av Ylva Martens, prisbelönt journalist och författare.

Lågstadiet

Teater

WHY DO WE MAKE THEATRE?

Seminarium

Why is art important, and what is its job to do? If the goal with creating theatre is to change the structures of the society, how does it then affect the creative process?

söndag 22 maj