Biennalprogram 2016

Filtrerat på: Lyssna

#minflykt

Seminarium

I höstas sände Sveriges radio P1-dokumentären #minflykt där Sîlan Diljen berättade om sin flykt till Sverige. Nu berättar hon i en personlig föreläsning om flykten, familjearvet, sorgen, men också om stoltheten över att vara den man är!

Lyssna

Teckenspråk

prickar bibu

Att göra feministisk scenkonst för barn

Seminarium

Möt Unga Klaras nya konstnärliga ledning Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, när de presenterar två av årets senaste pjäser: Girls will make you blush och Vitsvit.

Lyssna

Teckenspråk

prickar bibu

Att skildra rasism och rasistiska strukturer på scen för en ung publik

Seminarium

Skildras rasism och rasistiska strukturer i dagens scenkonst för barn och unga?

Lyssna

Engelska

Föreställningsbild, Barnteater som gränsvakt mellan "barn" och "vuxna", bibu, 2016

Barnteater som gränsvakt mellan ”barn” och ”vuxna”

Seminarium

Finns barnteater om det inte finns ”barn”? Måste vi först definera vad som skiljer barn från vuxna för att alls kunna göra kultur för unga? Och hur framställs egentligen kategorin ”barn” på scenen? Hur lär scenkonsten barn att barn ska vara?

Lyssna

prickar bibu

Den vita scenen

Seminarium

Astrid Assefa leder ett samtal mellan skådespelare och scenkonstnärer som har erfarenheter av att utmana den vita normen.

Lyssna

Engelska

bild festivalparty

Festivalparty

Platsen där du under avslappnade former kan inspireras, mingla och samtala med kollegor; kända och okända ansikten. På Dunker Bar & Matsalar bjuds det på en lättare vegansk mingeltallrik, skön miljö och garanterat trevliga upplevelser.

Diskutera

Mingel

Party

Lyssna

prickar bibu

Konstnärligt samtal

Seminarium

Möt konstnärerna bakom föreställningarna ni just har eller ska se. Hör dem berätta om vilka val de har gjort, vilka visioner de haft och vilka mot- och framgångar de har stött på.

Diskutera

Lyssna

Teckenspråk

Ljuset i samtiden och i framtiden

Seminarium

Ljuset i en föreställning är en viktig del av berättandet och det får även mer och mer utrymme. För vår publik på barn- och ungdomsföreställningar är det en självklarhet med en rik och spännande ljussättning eftersom denna uttrycksform blir alltmer spektakulär i såväl konsert som dansframträdanden.

Lyssna

Francisca Skoogh

Petrusjka

Annat

En av de mest tekniskt utmanande pianokonserterna som finns, det är Sergej Rachmaninovs tredje pianokonsert, populärt kallad Rach 3.

Lyssna

Folk på plint, bibu 2016

Plint- berättelser i gympasalen

Seminarium

Hur kan en berättelse vandra mellan olika medier? Ett tredelat samarbete kring en plint; live audiodrama, radioteater och barns egna berättelser.

Lyssna

Prickar, bibu 2016

Presentation, workshop och reading av GRIPS Theatres föreställning ”Kriegerin”

Seminarium

Marisa, en tysk 20-årig ung kvinna hatar utlänningar, judar, poliser och alla hon tycker är skyldiga till förfallet i hennes hemland. Hon provocerar, super och slåss. Det enda ställe hon känner sig hemma i är med det nynazistiska gäng hon tillhör. När 14–åriga Svenja blir en del gänget blir Marisa en förebild som en krigare som slåss för gruppens ideologi. Tills Marisa av en slump möter en ung afgansk flykting

Lyssna

Engelska

Gruppbild, bibu 2016

Prospero workshops –Developing performing arts for children world wide

Seminarium

Välkomna till ett seminarium där vi utvecklar nya manus för barn och unga i en interkulturell kontext. Vi läser pinfärska manus av dramatiker från Uganda, Burkina Faso och Nepal. Länder där barnteatern långsamt vinner ny mark.

Lyssna

Engelska

Folk som springer, bibu 2016

Run for your life

Seminarium

Run for your life var en klimatperformance där tusentals människor deltog i en stafett från Kiruna till Paris under november 2015. Målet var att berätta berättelsen om klimatförändringarna. Många av deltagarna var barn och unga.

Lyssna

Föreställningsbild, Sisters Academy, bibu, 2016

Sisters Academy – Where art radically meet education and vice versa

Seminarium

Gry Worre Hallberg presenterar det radikala kulturpedagogiska projektet Sisters Academy och idén om det poetiska jaget i en gemensam performativ övning.

Engelska

Lyssna

Föreställningsbild, bibu 2016

Sörmlandsmodellen–tillgång till scenkonst för barn och unga

Seminarium

Alla barn ska ha – men vad? Den frågan ställde sig Scenkonst Sörmland efter 30 år med Sörmlandsmodellen – det heltäckande länsteateruppdraget som garanterar att alla barn i Sörmland mellan 5 och 15 år får en kulturupplevelse per termin. I ett pågående pilotprojekt undersöker man nu kulturutbudet i skolan.

Lyssna

Prickar, bibu 2016

Te med Teater Tre och Small size

Seminarium

Med Te-stunden som inramning vill Teater Tre och Sara Myrberg bjuda in till ett samtal om konst för de yngsta och om hur mötet med konstnärer från andra länder kan berika och utveckla.

Lyssna

Barn som leker, bibu 2016

Teater och skola, hjärta eller smärta?

Seminarium

Unga Teatern vid Malmö stadsteater leder ett seminarium kring sina erfarenheter av att bygga en ny verksamhet där skola möter teater. Styrkor, svårigheter, hot och möjligheter. Ett utforskande seminarium om gränslandet mellan konst och skola.

Lyssna

Teater Tre och Moomsteatern om europeiskt samarbete

Seminarium

Möt Sara Myrberg från Teater Tre och Suzanne Hedström Hellberg från Moomsteatern som berättar om de internationella projekt de deltar i.

Lyssna

prickar bibu

Teatercentrums scenkonstfrukost - lär känna konstnärerna bakom produktionerna

Seminarium

Konstnärerna bakom tre juryvalda föreställningar kommer att sitta tillsammans med en liten publik, äta frukost och hålla ett informellt samtal.

Lyssna

Engelska

prickar bibu

Tillgänglig scenkonst

Hur ska scenkonsten bli tillgänglig för alla? Vad krävs av institutioner och fria grupper för att personer med olika funktionsuppsättningar ska kunna ta del av scenkonst på lika villkor, i salong och på scen?

Lyssna

Teckenspråk

Bild på kvinna, bibu 2016

Transmedialt berättande på och utanför scen – två exempel från Helsingborg

Seminarium

Scenkonstkreatören och regissören Sara Cronberg utvecklar sina tankar och erfarenheter kring de två projekten Den osynliga staden – ett spel i utveckling och Väsen – digitalisering och eget skapande i det transmediala scenkonstprojektet Lilla Robinson.

Lyssna

Upprop för den fria scenkonsten

Upprop för den fria scenkonsten

Seminarium

Den fria scenkonsten utgör en vital del av kulturlivet i Sverige och bidrar till en dynamisk, högklassig och varierande scenkonst.

Diskutera

Lyssna

dots bibu

Vilka normbrott accepterar barnpubliken?

Seminarium

Ett panelsamtal om barns förhållningssätt till normer, koder och traditioner inom scenkonst och berättande.

Lyssna

BIld på personer, bibu 2016

”Man vänjer ju sig vid det vackra”/ ”Vi hänger inte här, vi går runt”

Seminarium

Seminariets titel utgörs av citat från unga i Norrbotten och i Botkyrka. Det är också namnen på två uppsättningar som baserats på ungas egna berättelser i den påstådda periferin.

Lyssna