Scenkonst och skolan
- Scenkonst kan vara konstnärlig, underhållande och pedagogisk – samtidigt!
- Scenkonst kan vara en plats för lustfyllt lärande och stimulans för fantasi och inlevelse.
- Scenkonst – liksom leken – är en värld där allt är möjligt.
Scenkonst, dvs teater och dans, kan skildra vad det är att vara människa, livet, döden, kärleken, samhället – allt det som upptar unga människors tankar och känslor. Därför kan scenkonsten också utmana och ställa frågor, och kan då vara ett redskap i elevernas identitetsutveckling och förståelse av sig själva och omvärlden. Men varje föreställning är också ett lekfullt äventyr.
Texten ovan hämtad från Riksteaterns skrift ”Att öppna nya världar”
Hela texten som är en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola, finns att ladda ner på: http://skolscenen.riksteatern.se
Här hittar du också två andra inspirerande texter som Regionteater Väst har tagit fram:
Prata scenkonst
Prata dans
Bibu genomförs vartannat år i Helsingborg sedan 2014. Nästa Bibu är i maj 2022. Vi erbjuder under biennalen helt gratis för alla skolelever t o m 18 år.
Inspirationsartiklar

Skolan som spelplats
Det är i sin vardagsmiljö, på förskolor och skolor, som de flesta barn upplever teater. Att spela en pjäs för en publik som inte själva har valt att gå dit har sina utmaningar. Publiken är på hemmaplan och teatern är gäst - ett scenario som ställer ömsesidiga krav.

Varför se scenkonst genom skolan?
"Vi i skolan har möjlighet att nå alla barn och skapa förutsättningar för alla barn oavsett bakgrund, nationalitet och socioekonomiska förhållande att få uppleva scenkonst."

Konst för en publik som sällan möter konst
Att få uppleva konst av olika slag är ett mänskligt behov. För barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning är detta långt ifrån en självklarhet. Med fokus på sensoriska metoder skapar kulturprojektet Scen:se därför värdefulla produktioner exklusivt för denna målgrupp.

Forskning om barnkultur stärker barns status
På Centrum för barnkulturforskning (CBK) vid Stockholms Universitet arbetas det dagligen med att främja ett kulturliv som får barn att växa och ta plats, både inom kulturen och i samhället.