Go to Main Content

Nu har vi släppt våra svenska och internationella föreställningar för Scenkonstbiennalen Bibu 17-22 maj i Helsingborg

Bibu bjuder tillsammans med ASSITEJ Artistic Gathering in till en sex dagar lång festival 17-22 maj i Helsingborg med svenska och internationella teater-, dans och cirkusföreställningar för barn och unga tillsammans med ett brett utbud av seminarier, debatter, workshops och andra scenkonstrelaterade överraskningar. 

- Det blir den första scenkonstbiennalen på drygt två år som kommer att genomföras live i sin helhet , säger Bibus VD och verksamhetsledare Niklas Borefors. Biennalen är viktig och angelägen för scenkonsten i allmänhet och för yrkesverksamma inom målgruppen för barn och unga i synnerhet och det är med stor glädje och stolthet vi presenterar 36 föreställningar som en del av innehållet på Bibu i maj. 

De föreställningar som är utvalda till Bibu - och ASSITEJ Artistic Gathering 2022 - består av två delar: en del med svenska föreställningar utvalda av en svensk jury och en del med internationella föreställningar utvalda av en internationell urvalskommitté. Till den internationella delen välkomnar Bibu föreställningar skapade eller producerade av och med ursprungsbefolkningar - med konstnärliga verk omfattande teater, dans, ”storytelling/storysong” och gränsöverskridande scenkonst med en kombination av kulturella och nutida konstnärliga uttryck.

- Efter flera års arbete känns det fantastiskt att de internationella föreställningarna nu är presenterade: teater och dans för alla åldrar från från Australien, Kanada, Nya Zeeland, Norge, Sydafrika och Taiwan. Med det internationella fokuset på scenkonst av och med ursprungsfolk inbjuder Bibu till en unik möjlighet att stifta bekantskap med en del av scenkonstlivet som hittills varit närmast osynligt, säger Niclas Malmcrona, verksamhetsledare för ASSITEJ Sverige och projektledare för ASSITEJ Artistic Gathering 2022. 

Hållbarhet, inkludering och funktion är andra fokus som kommer att göra Bibu till en oöverträffad händelse. Med en pandemi som går mot sitt slut är det fantastiskt att kunna blicka framåt mot en sprakande scenkonstfest i Helsingborg.

De svenska jurymedlemmarna och medlemmarna i den internationella urvalskommittén – med skilda bakgrunder, ålder och erfarenheter, har under nästan två års tid sett en mängd scenkonstproduktioner och kontinuerligt vägt, jämfört, argumenterat och slutligen beslutat om ett urval som nu presenteras.

Det svenska urvalet är gjort utifrån produktioner som har haft sin premiär under 2020 och 2021 och som riktar sig till en målgrupp från 0 till 19 år. Både svenska juryn och internationella urvalskommittén har vinnlagt sig om representation i olika form – målgrupp, ålder, genre, geografisk spridning. Inte minst har begreppet konstnärlig kvalitet återkommande präglat samtalen, snarare än att arbeta utifrån en i förväg bestämd tematik. 

- Vi i juryn är otroligt glada över att kunna presentera ett så varierat, sprakande och angeläget urval av scenkonst: allkonstverk, cirkus, dans, dockteater, ny teknik, interaktivitet, nyskriven dramatik och skådespelarkonst. Här ryms barns perspektiv och högaktuella samtidsberättelser, drömmar och dilemman, myt och magi, poesi och provokation, säger Karin Helander, en av svenska juryns medlemmar.  

Utöver föreställningar presenterar Bibu ett program med seminarier, workshops och andra programaktiviteter. Vi har aldrig tidigare fått in så många seminarie- och workshopsförslag från scenkonstbranschen. Något som också visar på en angelägenhet inom branschen och att föra samtal om kultur och kulturpolitik är viktigare än någonsin och lusten att mötas igen efter nästan två år av pandemi och inställda biennaler.

14 svenska och 6 internationella föreställningar har valts ut att framföras på Bibu tillsammans med föreställningar inom våra temaspår Funktion och Skolan som spelplats, Young Swedstage och samarbeten. Information om samtliga produktioner hittar du på vår hemsida där du också kan läsa motiveringarna.  

De svenska juryvalda produktionerna för Bibu 2022 är:

Buster Keaton på Månen - Unga Klara

Do as I say - Bobbi Lo Produktion

Ett frö i rymden - Marionetteatern

Fanfiction - Teaterambulansen

Hör så tyst det är - Regionteater Blekinge & Kronoberg

Mitt jag - Regionteater Väst

Mizeria - Kulturhuset Stadsteatern Husby

Moln - Kompani Giraff

Orfeus och Eurydike - Unga Dramaten & Unga på Operan

På ren svenska - Regionteater Väst

Snö - Dockteatern Tittut

Stora Drömspelet - Helsingborgs Stadsteater 

Våra viktigaste vuxna - Angereds Teater

Ögonvittnen - Lea & Stefan - Unga Malmö Stadsteater

De internationellt valda produktionerna för Bibu 2022 är:

Beyond Sensation - Tjucenglav Forum - Taiwan

Čázevulošnieida – THE UNDERWATER GIRL - Katerina Skår Lisa - Norge/Sapmi

Mantis and the Bee - The Jungle Theatre - Kapstaden, Sydafrika

Mistatim - Red Sky Performance - Toronto/Kanada

Saltbush - Insite Arts and Compagnia TPO - Greensborough, Australien

Shel We - Le Moana Dance - Aotearoa, Nya Zeeland

 

Publicerad: 2022-02-15