Biennalprogram 2022

Filtrerat på: Föreställning

Performance image Beyond Sensation

BEYOND SENSATION

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Beyond Sensation bygger på konceptet att skapa det nya med tradition och bygga det gamla med framtiden. Med samarbete och utbyte mellan de två parterna skildras framtidsbilden med den nuvarande bilden i en minimalistisk stil.

Teater

Föreställningsbild Buster Keaton på månen

BUSTER KEATON PÅ MÅNEN

Föreställning

Juryns val Sverige

Suzanne Osten återvänder till Unga Klara med en pjäs av Gunilla Linn Persson om syskonkärlek och barndomens farsartade tillvaro i ett äktenskapligt haveri. Det är en rolig, rörande och brutal föreställning med levande och nyskriven musik av Maria Johansson Josephsson. En slapstick i många lager för hela familjen!

Teater

Čázevulošnieida – THE UNDERWATER GIRL

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Čázevulošnieida, direkt översatt till Undervattensflickan, är ett tvärvetenskapligt konstverk. Verket är både en konstinstallation och en danskonstföreställning baserad på den havssamiska berättelsen ’Undervannsjenta’ och om världen som finns både intill, över och under havet

Dans

Förskola

Performing image DO AS I SAY

DO AS I SAY

Föreställning

Juryns val Sverige

Do as I say är en interaktiv dansföreställning som synliggör sociala beteenden i frågor om mobbning och auktoritet. Publiken medverkar i scenrummet tillsammans med de 5 dansarna och både publik och dansare får verbala instruktioner från högtalarna, men vem är det som bestämmer egentligen?

Högstadiet

Young Swedstage

Föreställningsbild Ett frö i rymden

ETT FRÖ I RYMDEN

Föreställning

Juryns val Sverige

Marionetteatern drar upp storleken och fyller scenen med gigantiska maneter, en cykelfisk på hjul, en blixtsnabb ekorre och en ostoppbar maskin. Med nyskriven musik, dockor och färgstark scenografi bjuds publiken in i en fantasivärld fylld av oväntade bekantskaper.

Förskola

Dockteater

Föreställningsbild Fanfiction

FANFICTION

Föreställning

Juryns val Sverige

Av sina gamla brev, dagböcker och familjealbum skapar Johanna Karlsson ett sceniskt fanzine. I föreställningen klipper hon sönder minnen och böcker i ett försök att skapa en ny historia; med ett lyckligt slut. Fanfiction är en monologföreställning som undersöker fangirls och ovillkorlig förälskelse. Den tar sin utgångspunkt i en 12-årig flickas stora förälskelse i Måns Zelmerlöw.

Högstadiet

Teater

Performance image Fångad i ett nätverk

FÅNGAD I ETT NÄTVERK

Föreställning

Fångad i ett nätverk är en klassrumsföreställning om ungas utsatthet på nätet som vill bygga trygghet och förtroende mellan skådespelare och publik. Den belyser unga flickors, men även pojkars, utsatthet i att ständigt synas och passa in i mediala bilder och vad det gör med deras självbild, integritet och välbefinnande.

Högstadiet

Skolan som spelplats

Teater

Unga vuxna

Performance image Fritt spelrum

FRITT SPELRUM

Föreställning

I varje människa bor en kreatör. Med Fritt Spelrum skapas nya möjligheter för barn inom särskolor att musicera. Lucy Rugman med musiker vill vidga uppfattningen om dessa barns förmåga att skapa och uppleva musik och låta barn och ungdomar med funktionsvariationer ta plats i de finaste konsertrummen och på de bästa scenerna.

Funktion

Performance image Hästborttagningen

HÄSTBORTTAGNINGEN

Föreställning

Amarin tänker för mycket på hästar och för lite på bokstäver. En dag har skolan fått nog. Med hjälp av en tankeborttagare tvingas Amarin kliva in i sitt eget huvud för att rensa upp. Alla hästtankar måste bort! Men i huvudet träffar hon den snubblande hästteckningen Madg och drömhästen Meyden, de visar Amarin hennes allra innersta rum och plötsligt är ingenting som hon hade trott. Vem är det egentligen som

Performance image Häxor

HÄXOR

Föreställning

Häxorna finns mitt ibland oss och har funnits i flera hundra år, men hur känner du igen en häxa? Hur vet du att det inte är en häxa som sitter mitt emot dig på bussen, som är din lärare eller som är din ingifta moster? Den hyllade koreografen Mari Carrasco hämtar inspiration från olika berättelser om häxor för att försöka komma närmare dess innersta väsen.

Lågstadiet

Young Swedstage

Perfomance image Hör så tyst det är

HÖR SÅ TYST DET ÄR

Föreställning

Juryns val Sverige

Hör så tyst det är, är en interaktiv upplevelse, för mellanstadiet, skapad av scenkonstkollektivet Nyxxx, där publiken och skådespelare tillsammans skapar en berättande konsert utifrån ljudande scenografi. Med hjälp av hörlurar, datorer, mikrofoner, effekter och annan modern musikutrustning utforskar vi vad som hörs och inte hörs.

Lyssna

Lågstadiet

Mellanstadiet

Teater

INTO THE ROOTS

Föreställning

Med stark närvaro gör Fanny Kivimäki en föreställning om livet, drömmar och samvetskval. Skildrat genom en kombination av uttrycksfull musik, drömlik videokonst och med expressiv dans i fokus. I Into The Roots utgår Fanny Kivimäki från sin egen och andras hemlängtan och det vi på gott och ont förknippar med våra rötter

Högstadiet

Young Swedstage

Performance image Jag är tid jag är rum - En sinnlig upptäcktsresa

JAG ÄR TID, JAG ÄR RUM – EN SINNLIG UPPTÄCKTSRESA

Föreställning

Ljus, skuggor, speglingar, mjukt, hårt, skrovligt, kallt, varmt, tungt och luftigt i kroppens klanger. En upplevelsevandring i landskap där kroppen och rummet får hitta en egen rytm att andas tillsammans. Rum att utforska, röras vid, förundras av, förändras i och vibrera mot. Ett nära varande i ett förhöjt nu.

Dans

Funktion

Performance image Koreografin

KOREOGRAFIN

Föreställning

Koreografin är en interaktiv föreställning som bygger på publikens medverkan. Alla i publiken får ett par hörlurar och i dem guidar en röst som säger hur de ska röra sig, förhålla sig till sin egen kropp och relatera till varandra. Det är med andra ord inga dansare eller skådespelare med i föreställningen, utan det är publiken som skapar Koreografin tillsammans.

Young Swedstage

Performance image

LILLA SVANSJÖN

Föreställning

Istället för de graciösa svanarna som besökaren förväntar sig dyker istället tre figurer upp på scen som provar flygturer, tar sig an en silversjö och hittar bästa stegen för fåglar i grupp. Lilla Svansjön gör upp med vem som får ta plats och förväntningarna på hur saker och ting ska göras. Det är en stor klassiker i ny tappning som handlar om att ta andra steg än de förväntade.

Dans

Young Swedstage

Performance image Mantis and the bee

MANTIS AND THE BEE

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Mantis and the Bee är baserad på en berättelse om de första människorna. Det är en visuell, musikalisk och humoristisk utforskning av /Xam-mytologin och livets ursprung. Föreställningen använder dans, masker, dockteater, Khoikhoi och engelska.

Mellanstadiet

Dockteater

Teater

Performance image Mistatim

MISTATIM

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Mistatim handlar om tämjandet av en vild häst och den sannaste vänskapen. Under en präriehimmel är ett enkelt trästaket allt som skiljer Calvin på hans ranch och Speck på hennes reservat. På många sätt är de världar ifrån varandra, det vill säga tills en vild häst vid namn Mistatim vänder upp och ner på deras världar. Denna tidlösa berättelse är mer relevant än någonsin tidigare och sammanför två världar som till synes är långt ifrån varandra i en prisbelönt teaterproduktion för ung publik.

Dans

Teater

Föreställningsbild Mitt jag

MITT JAG

Föreställning

Juryns val Sverige

Föreställningen Mitt jag uppmuntrar till en positiv självbild och att se skönheten i våra olikheter. Genom rörelse och textil skapar vi tillsammans en upplyst skulpturvärld där utgångspunkten är att alla kroppar är vackra och värdefulla.

Dans

Mellanstadiet

MIZERIA

Föreställning

Juryns val Sverige

Tvillingarna Aicha och Ali är födda på samma dag, i samma familj och bär båda sin postkod som en flagga. På varsitt håll kämpar de med att hitta sin väg mellan pipashögar, tvättider, telefonförsäljarjobb, skola, Guccibecknarväskor, snapstories, kärlek, vänner – och sorg. De senaste åren har det blivit fler begravningar än studentmottagningar i området där de bor. Och till slut drabbas de båda på mycket nära håll.

Högstadiet

Teater

Unga vuxna

Performance image Mizeria

MOLN

Föreställning

Juryns val Sverige

Moln är en musikaliskt präglad cirkusföreställning med utgångspunkt från Karin Boyes diktverk. Ramberättelsen kretsar kring en samling individer som är utlämnade åt varandra i ett slags vakuum mellan barndom och tonår. Föreställningen är ett drömspel som med lätt och poetisk hand kastar sig mellan de bråddjup av existentiell svärta och de ljusa lätta moln som bor i oss alla, speciellt i brytpunkten mellan barn och vuxen.

Cirkus

Young Swedstage

Föreställningsbild Mysteriet på gården

MYSTERIET PÅ GÅRDEN

Föreställning

Tre sagoarkeologer kommer till förskolans gård för att de hört att en saga ska ha utspelats på just den här platsen för länge sedan, långt innan det fanns hus och leksaker här. Nu behöver de förskolebarnens hjälp för att lösa mysteriet om vilken saga det var. Tillsammans måste de klara hinder och utmaningar. Förskolans gård blir en öken, ett slott eller en stor skog. Med mod och fantasi löser de gåtan.

Förskola

Skolan som spelplats

Teater

Performance image Nätet

NÄTET

Föreställning

Agnes är en stjärnförfattare. Felix är en illustratör och konstnär som har fått i uppdrag av förlaget att illustrera Agnes nya bok - en rysare för ungdomar. Agnes och Felix har aldrig tidigare träffats. Nu sitter de ändå tillsammans i en bil på en gropig grusväg, på väg mot en ensligt belägen stuga. Vad de inte vet är att de är på väg mot ett äventyr och en historia de inte hade kunnat drömma om!

Mellanstadiet

Skolan som spelplats

Teater

Föreställningsbild Ögonvittnen

ÖGONVITTNEN - LEA & STEFAN

Föreställning

Juryns val Sverige

Hur tror du det var att som barn hamna i ett koncentrationsläger under andra världskriget? Vilka platser, dofter, ansikten tror du man minns från en sådan upplevelse? Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen – Ögonvittnen är baserad på deras verkliga livsberättelser och en teaterföreställning som levandegör vittnesskildringar från Förintelsen och ger dem nytt liv genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner.

Gymnasiet

Högstadiet

Teater

Performance image Orfeus och Eurydike

ORFEUS OCH EURYDIKE

Föreställning

Juryns val Sverige

Orfeus och Eurydike bygger på myten om Orfeus som i förtvivlan över att ha förlorat sin älskade stiger ned i underjorden för att få henne tillbaka. Berättelsen öppnar för frågor om att älska och att sörja. I Unga på Operans uppsättning får myten en extra dimension tack vare unga röster från samtiden.

Dans

Perfomance image På ren svenska

PÅ REN SVENSKA

Föreställning

Juryns val Sverige

En föreställning om nationalism, rasism och svenskhet. På ren svenska är en föreställning som undersöker vad det är att vara svensk. Hur skapas en nationell tillhörighet? Hur blir man svensk? Vem får vara med i den gemenskapen?

Högstadiet

Teater

Performance image Playful Tiger

PLAYFUL TIGER

Föreställning

Playful Tiger spelas för barn och unga med svår autism. Den handlar om en tiger som hälsar på en mycket ordentlig familj och vänder upp och ned på deras värld. Det är kaotiskt men väldigt roligt, med fokus på engagemang genom sinnena. Lekfullheten som genomsyrar föreställningen skapar plats för kommunikativt utbyte mellan publiken och dansarna.

Cirkus

Dans

Funktion

Performance image Saajva, The other world

SAAJVA, THE OTHER WORLD

Föreställning

Saajva - The Other World är en samtida samisk stuntdans om Saajva, den andra världen, dödens Rike. Det här är ett dansverk där koreografen Ola Stinnerbom har utvecklat en akrobatisk dansteknik baserat på att ständigt dansa och vara upp och ner. I den äldre samiska kulturen var dödsrikeföreställningen en spegelvänd värld direkt under oss själva.

Dans

Young Swedstage

Performance image Saltbush

SALTBUSH

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Saltbush är en växt som kan hittas i hela Australien i nästan alla aboriginska länder, och så representerar den en röd tråd mellan alla olika nationer av australiensiska ursprungsbefolkningar. Berättelsen handlar om två vänner och deras andliga guides resa till fots när de korsar australiensiska landskap – flodlandskap, ett urbant landskap, öken och havet. Resan handlar om att upptäcka landet, öka förståelsen och erkänna hur det utmanar eller provocerar personliga resor.

Dans

Förskola

Performance image Shel We

SHEL WE

Föreställning

Internationella urvalskommitténs val

Shel We är en förtrollande, lekfullt spännande och visuellt imponerande dansshow skapad av Tupua Tigafua. En mycket duktig dansare och koreograf som har haft en lysande karriär som dansar för några av Aotearoas kreativa elit och en av de mest geniala historieberättarna i denna generation.

Dans

Engelska

Mellanstadiet

Performance image Snö

SNÖ

Föreställning

Juryns val Sverige

Snön knarrar & gnisslar. Isen spricker. Djuren rör sig över landskapet. Naturen är självklar, evig och okonstlad. En källa till energi och eftertanke. Det samiska språket har 200 ord för snö: Smält snö, flygigt snö, klibbig snö, hård snö, isig snö med mera. Genom dans och dockor gestaltas den samiska fjällvärlden.

Dans

Förskola

Dockteater

Young Swedstage

Performance image Stora drömspelet

STORA DRÖMSPELET

Föreställning

Juryns val Sverige

Stora drömspelet är en föreställning för alla med barnasinnet kvar. Erik Holmström har tillsammans med ensemblen skapat ett skådespel för den yngsta publiken. I Stora drömspelet får publiken kliva in i en värld där allt kan hända och både drömmar och saker får liv. Stora drömspelet är skriven för de yngsta (3-6 år) men väcker även fantasin hos den äldre publiken.

Familj

Förskola

Dockteater

Teater

Performance image Storm

STORM

Föreställning

Denna förtrollande, intima produktion är skapad för barn och unga på autismspektra och har omsorgsfullt tagits fram för att publiken ska kunna känna sig lugn och trygg och ger dem tid och rum att röra sig fritt och uppleva föreställningen på sitt eget sätt. Föreställningen använder komponenter från Stormen och använder en begränsad mängd av Shakespeare’s text för att berätta en spännande historia om havet, skepp, öar och magi.

Funktion

Performance image Stranden

STRANDEN

Föreställning

Skådespelarna undersöker tillsammans med publiken rumsligt medvetande, beröring, smak, syn och hörsel. Scenografin är anpassad med specialgjorda sittplatser, och nykomponerad musik framförs live på scenen av skådespelarna. Föreställningen byggs upp i flera lager för att även kunna kommunicera med barn med flerfunktionsnedsättningar.

Funktion

Teater

Performance image Tigern i magen

TIGERN I MAGEN

Föreställning

Tigern i magen är skriven av serieförfattaren Sara Hansson och presenteras i samarbete med Banditsagor. Med hjälp av en målande ljudvärld och en dockskåpslik scenografi förflyttas vi in i en kaosartad verklighet där vanligt potatismos blir höga fjäll och såsen farlig kvicksand.

Familj

Förskola

Teater

Performance image Time Loops

TIME LOOPS

Föreställning

Time Loops vill hitta det extraordinära och märkvärdiga i det vardagliga. Undersöka gemenskap, plats och tid i förhållande till människor, rutiner och landmärken i några bostadsområden i Skåne. Hylla kraften i att skapa något unikt tillsammans med dans, rörelse, ljud och musik. Projektet riktar sig till barn, ungdomar och vuxna.

Dans

Performance image Vara

VARA

Föreställning

Vara är en föreställning med humor och fantasi där publiken får följa Hamlets sorg och frustration den första tiden i hennes föräldrars skilsmässa. Publiken får se henne försöka ta makten över en situation vuxenvärlden valt som helt ändrar scenen för hela hennes liv. Allt Hamlet vill är att det ska bli som förut, att alla ska sluta tycka synd om henne och att bara få vara…

Lågstadiet

Skolan som spelplats

Teater

VÅRA VIKTIGASTE VUXNA

Föreställning

Juryns val Sverige

I vuxenvärlden är det vanligt att tycka och tänka om barn, men året då barnkonventionen blev svensk lag vände Angereds Teater på perspektivet och lät barnen tycka till om de vuxna. Vad är vuxna egentligen bra för och vad ska man ha dem till? Våra viktigaste vuxna bygger på djupintervjuer med barn i olika åldrar, utförda av Ylva Martens, prisbelönt journalist och författare.

Lågstadiet

Teater