Papper - en ordlös saga om livet

  • Marionetteatern, Kulturhuset stadsteatern

Berättelsen börjar med ingenting. En tom scen. Plötsligt börjar saker och ting att hända. Fyra busiga figurer smyger in. Vilka är de? Vad vill de? Papper skrynklas, viks, vrids, rivs ner, byggs upp på nytt, förändras, försvinner – och återuppstår. Är det en dinosaurie? En fågel? Eller kanske en myra?

– Jag ville skapa en fantasifull föreställning på ett sätt som passar alla åldrar. Min förhoppning är att vi sätter igång barnens fantasi och lust till eget skapande, säger regissören Bernard Cauchard. Vi låter ljudet från pappret ta plats, och istället för ord blandar vi in både jazz, klassiskt och folkmusik för att ge större utrymme åt betraktarens egen tolkning.

Cauchard har bakgrund som skådespelare, musiker och dansare, och har bland annat arbetat vid Cullbergbaletten under Mats Eks ledning och i Birgitta Egerbladhs uppsättningar. Bernard Cauchard har även regisserat på Riksteaterns Tyst Teater och skapat föreställningar för såväl hörande som döva. 2014 hade han sitt första samarbete med Marionetteatern som satte upp hyllade "Lindansarna".

Från 4 år

En förtrollande föreställning om papper. Marionetteatern har skapat ett allkonstverk som rör sig fritt mellan flera scenkonstområden; dans, marionetteater, performance. Med ett poetiskt anslag och varsam hand, ger ensemblens könlösa mimkaraktärer liv åt något så enkelt som papper. Det bruna omslagspappret blir till hav, fåglar, människor och andra fantastiska varelser. Även papprets eget ljud får spela en roll i denna ordlösa föreställning. Ensemblen skapar med en känsla för detaljer en finstämd och humoristisk pärla för de små barnen, men som också kan fascinera människor i alla åldrar.

Performance image, Papper - en ordlös saga om livet, bibu, 2018
Fotografi: Petra Hellberg
Föreställningsbild Papper - en ordlös saga om livet, bibu, 2018
Photo: Petra Hellberg
Föreställningsbild Papper - en ordlös saga om livet, bibu, 2018
Photo: Petra Hellberg
Föreställningsbild Papper - en ordlös saga om livet, bibu, 2018
Photo: Petra Hellberg

Tid och plats

Speltid: 40 min

Grupp:

Marionetteatern, Kulturhuset stadsteatern

Medverkande:

Av och regi: Bernard Cauchard

Scenografi och kostym: Märta Fallenius

Ljus: Josefin Hinders

Musikkollage: Bernard Cauchard

Medverkande på scen: Hui-Han Gustavsson, Siri Hamari, Helena Nilsson, Kay Tinbäck du Rées

Föreställningsfoto: Petra Hellberg