Mamman

  • Teater Tribunalen

En föreställning för stora och små rättvisekämpar. 

Ett enda syfte fanns det med den lilla staden där vi bodde. Fabriken.
Varje morgon innan solen ens gått upp, ja ibland gick den inte ens upp för dimman var för tjock, så tjöt fabriksvisslan: Töööööööööööööööööööööööööt. Så skar den genom den dimmiga, rökiga morgonluften och ut ur dom små grå kåkhusen kröp dom. Fabriksarbetarna. Och dom var inte glada, för dom hade inte fått sova tillräckligt och det fanns heller inget att vara glad över i denna lilla stad.

Där gick dom, med sänkta huvuden, hopkrupna för att skydda sig mot morgonkylan. Dåliga kläder och dåligt humör. Leran klafsande kring fotknölarna. Mot fabriken, stadens hela nav och kärna – en grå kub med höga, svarta skorstenar som spydde ut sin rök, så noggrant att varken fåglar eller solstrålar syntes till för det mesta.

Och hela dagen arbetade dom sen. Hela dagen – maskinerna – som sög ut dom redan så livlösa människorna. Det fanns ingen dag för dom – dagen var utplånad här – sögs in i den grå kuben. Och först till kvällen släpptes arbetarna ut igen och då var dom så trötta så att dom inte ens märkte om det var dag eller natt.

Varje dag likadan, år ut och år in. Tills en dag, då man till slut inte orkade mer. Och då var det bara en befrielse att få komma i graven och vila. Jamen, det var så dom sa, dom gamla, innan dom dog.

Och vi barn, vi bara sprang runt, fram och tillbaka, i gatornas grus. Vi lärde oss ingenting. För ingen hade tid med oss. Och vi såg våra föräldrar och våra äldre syskon gå fram och tillbaka, fram och tillbaka mellan fabriken och hemmet. Varje dag. Och vi visste att snart var det vår tur. För ingen här frågade sig någonsin varför, eller för vem. Allt detta gjorde dom utan att veta varför dom gjorde det. För ingen hade nånsin vetat. Och ingen hade någonsin fått lära sig om ord som förändring. Som frihet.

Fritt efter Maksim Gorkijs roman En mor

Från 10 år

Vi får ta del av en drygt 100 år gammal historia som även i dag lyckas skapa starka känslor kring empati, rättvisa, kampvilja, motstånd och gemenskap. Vi får politisk teater, som tydligt tar ställning i sitt berättande, och vars historia fortfarande är intressant för en ung publik. Det är en re-make av Gorkijs En moder, och den berör genom såväl ett starkt formspråk som genom intelligent och känslosam gestaltning av karaktärerna. En föreställning med kärlek till teaterns alla beståndsdelar. Tillsammans bildar de en helhetsupplevelse – scenografi, ljus, dockor, musik och skådespeleri samsas om att ge publiken en stark berättelse, där även fantasin lämnas stort utrymme. Vi får en historia att begrunda och diskutera länge efter föreställningen är slut.

performance image mamman, bibu 2018
Photo: Henrik Dahl
performance image mamman, bibu 2018
Photo: Henrik Dahl

Tid och plats

11:30 - 12:45
19:00 - 20:15
09:30 - 10:45
12:30 - 13:45

Speltid: 1 timme och 15 min

Grupp:

Teater Tribunalen

Medverkande:

Av: Åsa Lindholm
Idé/Regi/Dockkonstruktion: Erik Holmström
Scenografi/dockor/kostym: Maja Kall
Tonsättare: Dror Feiler
Ljus: Olle Axén
Formgivare: Jan Larsson 
Föreställningsbilder: Henrik Dahl
Producent: Maria Edwall, Hanna Melanton-Appelfeldt

På scen: Andrea Edward, Per Grytt och Maria Nilsson