Törnrosa – den enda sanna kärlekens tid

  • Estrad Norr

"Törnrosa – den enda sanna kärlekens tid" är en pjäs om romantik, taktik, tidsanda och det mod som krävs för att våga älska. Pjäsen tar sin början när den undersköna prinsessan Törnrosa har sovit i hundra år, och nu ska väckas till liv igen av ”den enda sanna kärlekens kyss”.

Men någonting är fel. Var är prinsen? Inte kan det väl vara så att han har ändrat sig? Jo, tänk det kan det. Han har nämligen träffat Elin, en supercool tjej som inte vill binda sig. Elin å sin sida kör hårt och spelar svår för att behålla kontrollen. ”Om man inte vill ha någon får man vem man vill”, resonerar hon. Mitt i allt detta befinner sig också Aurelia, som verkar vara den enda som verkligen är angelägen om att Törnrosa ska vakna.

I pjäsen, inspirerad av Eva Illouz studie "Därför gör kärlek ont – en sociologisk förklaring", möter den klassiska kärlekssagan en mer samtida syn på kärlek och relationer. Vad händer när vi går in i relationer på ojämlik grund? Hur kommer det sig att känslomässig självständighet tillskrivs hög status, medan starka känslor och beroende nedvärderas? Vad har vi egentligen för ansvar för våra egna och andras känslor? 

Från 13 till 15 år

I sagans värld är den sanna kärleken enkel, självklar och varar ända till livets slut. Men hur fungerar det i verkligheten? I föreställningen ställs alla sagans sanningar på huvudet när vår nutid, dess ambivalens och moderna värderingar kliver in i den klassiska sagans värld och krockar med dess klassiska berättarelement och värderingar. Med farsen som verktyg och med en normkreativ utgångspunkt får vi en visuell och välspelad föreställning om allt vad kärleken kan innebära. Hur tar vi hand om varandra? Hur skapar vi jämställda, respektfulla och kärleksfulla relationer bortanför norm? Möjligen ges även insikter om att se de relationer som inte ger oss kärlek, respekt och omsorg, så vi blir modiga att lämna dessa bakom oss.

Performance image, Törnrosa, bibu 2018
Photo: Sandra Lee Pettersson

Tid och plats

Speltid: 50 minuter

Grupp:

Estrad Norr

Medverkande:

Manus: Manda Stenström

Regi & scenografi:  Jonas Nilsson

Kostym:  Marie Moberg

På scen: Ellen Hennig, Madeléne Evertsson, Malin Tengvard och Anders Öhrström

Föreställningsfoto: Sandra Lee Pettersson