Riddare av tusen äventyr

  • PotatoPotato Scenkonst

En overklig lägerplats, en flickhajk och en kollektiv dröm.
PotatoPotato skapar föreställning utifrån den svenska flickscoutrörelsen.

Det är mörkt men flickscouterna kan se ändå. För de har övat hela våren, vässat sina knivar och skärpt sina sinnen. De tränar för att kunna orientera sig i en värld som inte är deras. Från sin lägerplats sträcker de ut sig i världen och ritar om kartan. Nu börjar äventyret!

Från 13-15 år

Juryns motivering:

Potato Potato bygger modigt vidare på sitt viktiga utforskande av scenkonstens möjlighet att synliggöra erfarenheter som inte alltid annars räknas med. Föreställningen utspelas i en flick- och kvinnovärld, med stark gemenskap och solidaritet, där de kärleksfullt utmejslade karaktärerna är tydliga och komplexa subjekt. Vi njuter av att dras in i ett skeende som flyter fram med säker tonträff och rytmkänsla. Föreställningens värld skapas med enkel scenografi och ljusdesign, i skön förening med text och gestaltning.

Riddare av tusen äventyr
Foto: Julia Lindemalm
Riddare av tusen äventyr
Foto: Julia Lindemalm
Riddare av tusen äventyr
Foto: Julia Lindemalm

Tid och plats

13:00 - 14:25
18:00 - 19:25
13:00 - 14:25

Speltid: 85 min

Hösten 2019 utmanar PotatoPotato den svenska jämställdhetspolitiken, och gör en föreställning utifrån en av vårt tids mest komplexa debatter – flickan i det offentliga rummet. Flickors platstagande och otrygghet diskuteras mer än någonsin i media och inom politiken. De vill skapa perspektiv på denna debatt genom att synliggöra en viktig rörelse som har verkat för flickors frigörelse, identitets- och samhörighetsbyggande - den svenska flickscoutrörelsen.

Scoutrörelsen är med sina 55 miljoner medlemmar en av världens största ungdomsrörelser. I den svenska flickscoutrörelsen (1913-1960) fick flickor fria från mäns blickar, träna sig i att verka i det offentliga rummet och i naturen. Med fyndiga scoutnamn, magiska sånger och egensydda dräkter byggde de en separatistisk gemenskap där de kunde utforska både sig själva och världen. 

Grupp:

PotatoPotato Scenkonst

Medverkande:

  • På scen: Li Molnár Kronlid, Amanda Quartey, Ella Schartner, Johanna Malm

  • Regissör och projektledare: Linda Forsell

  • Scenografi & kostym: Hanna Reidmar

  • Ljusdesign: Sofie Anderson 

  • Koreografi: Lisen Ellard

  • Forskare: Bodil Formark

  • Körtekniker & turnéledare: Emil Göthberg

  • Utbildare i jämställdhets- och genusfrågor: Elinor Forsheden Sidoli

  • Producent: Rebecca Baker