Mer från Bibu

Här hittar du mer från och om Bibu i form av aktuella aktiviteter, nyheter, artiklar och fördjupande texter. Läs och bli inspirerad! För att inte missa vad som är på gång – prenumerera på Bibus nyhetsbrev (anmälan längst ner på sidan) och följ oss i sociala medier.

Kategori

Visar 21 (Sida 1 av 2)

Skolan som spelplats

Fördjupning

Skolan som spelplats

Det är i sin vardagsmiljö, på förskolor och skolor, som de flesta barn upplever teater. Att spela en pjäs för en publik som inte själva har valt att gå dit har sina utmaningar. Publiken är på hemmaplan och teatern är gäst - ett scenario som ställer ömsesidiga krav.

Stranden

Fördjupning

Konst för en publik som sällan möter konst

Att få uppleva konst av olika slag är ett mänskligt behov. För barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning är detta långt ifrån en självklarhet. Med fokus på sensoriska metoder skapar kulturprojektet Scen:se därför värdefulla produktioner exklusivt för denna målgrupp.

Fördjupning

Forskning om barnkultur stärker barns status

På Centrum för barnkulturforskning (CBK) vid Stockholms Universitet arbetas det dagligen med att främja ett kulturliv som får barn att växa och ta plats, både inom kulturen och i samhället.

Listening Party

Aktuellt

Kom och dansa med Listening Party!

Scenen är din, orden är dina, du har makten – kom och dansa med oss! Är du mellan 12 och 18 år? Är du intresserad av eller nyfiken på dans och teater? Ta chansen och var med i en föreställning under festivalen Bibu!

Scen:se

Nyhet

Utlysning av utbytesprogram på Bibu 2020!

Att skapa scenkonst för en flerfunktionsvarierad målgrupp. Ansök om att delta i ett av utbytesprogram på Bibu 2020 och Edinburgh International Children’s festival 2020.

FUNKTION

Nyhet

FUNKTION

Glädjebesked! Ansökningarna för att genomföra det planerade temaspåret Funktion på Bibu 2020 har beviljats, och vi får stöd ifrån Stiftelsen Signatur och Kulturrådet. Detta kommer innebära ett utökat program med både föreställningar och seminarier.

Seminarium

Barnkonvention, vuxenmakt och barns motståndsstrategier

Lunchföreläsning i Helsingborg och panelsamtal i Malmö om vad det innebär att barnkonventionen blir lag i Sverige. Men också om childism och vuxnas makt. Allt på en och samma dag - torsdag 21 nov.

Fördjupning

Varför se scenkonst genom skolan?

"Vi i skolan har möjlighet att nå alla barn och skapa förutsättningar för alla barn oavsett bakgrund, nationalitet och socioekonomiska förhållande att få uppleva scenkonst."

Nyhet

Praktik på Bibu!

I maj går Bibu 2020 av stapeln i Helsingborg. Vi tar under våren gärna emot praktikant som läser projektledning eller kommunikation men även scen/ljus/ljud-teknik.

Aktuellt

Community-dans

Communitas, konstnärliga uttryck med sociala och/eller interaktiva dimensioner - fristående kurs i vår på Dans- och cirkushögskolan i Stockholm i samarbete med Bibu och Danscentrum Syd.

Aktuellt

Making culture

Making culture– en antologi om barns och ungas fritids- och kulturvanor i Norden, Myndigheten för kulturanalys. I måndags 16 september presenterades antologin under ett seminarium på Folkteatern i Göteborg. Anna Berg från Bibus styrelse var på plats.

Elever från workshops

Seminarium

Världens sämsta barnteater - nu även på film

Under våren 2019 genomförde Bibu tillsammans med Månteatern ett projekt där skådespelare från Månteatern arbetade i workshops med 75 elever från åk 5 och åk 7 i Helsingborg. Begreppet barnteater utforskades i relation till deras egna erfarenheter och upplevelser.

Bibuseminarium

Seminarium

Bibu-seminarium på Scenkonstbiennalen i Sundsvall

Forskning, status, konstnärlig kvalitet, alibi eller magi. Bibu anordnar tre olika seminarier på Scenkonstbiennalen i Sundsvall Härnösand 2019. Gemensam nämnare är fokus på scenkonstområdet för barn och unga.

Seminarium

Hur kan vi skapa berättelser för en ny tid? Hur ser dramatik formad i ett internationellt sammanhang ut?

21 skådespelare från 7 länder. Reflektioner från ett interkulturellt, konstnärligt utbyte om teater för barn och unga.

Måns Lagerlöf

Nyhet

Måns Lagerlöf ny ordförande för Bibu AB

"Bibu är i mina ögon en avgörande arena för att stärka den konstnärliga scenkonsten för barn och unga. Ett område vars konstnärliga status alltid är ifrågasatt, varför mötesplatser för de som försvarar den är oerhört viktiga."

bibu flagga

Nyhet

Kulturdeklaration Skåne

Med anledning av Region Skånes besparingar på runt 20 miljoner har Nätverk för skånsk scenkonst bildats och följande Kulturdeklaration Skåne har formulerats.

Transitos Habana

Nyhet

Transitos Habana - Skandinaviska kulturdagar sedan 2012

Bibu medverkade i det här årets upplaga av festivalen Transitos Habana på Kuba, årligen återkommande evenemang med artister från Skandinavien.

Reseskildring Emma Ribbing

Nyhet

Internationellt utbyte

Emma Ribbing, Creative Dialouges: "Jag har upplevt ett av de mest givande kulturutbyten som dansare och koreograf i festivalen Drama for Life i Johannesburg."

rosa prickar

Fördjupning

Mary Rose, U R DA BEST!

Mitt i stan, på 42nd Street vid Times Square, ligger The New Victory Theater. Här är Mary Rose Lloyd konstnärlig ledare. Både teatern och Mary Rose är internationellt kända för kvalitet, innovation och mod inom scenkonst för barn och unga.

unga klara logotyp

Fördjupning

Unga Klara - Avantgardescenen välkomnas in i värmen

Vilda, vågade, vassa Unga Klara spelar nu i samma liga som drakarna Dramaten och Kungliga Operan – Sverige har fått en nationalscen för barn och unga. Men vad innebär det egentligen och hur ser framtiden ut?