Rabbinens katt

  • Re:Orient
  • Grus Grus Teater

En musik- och dockteaterföreställning om en katt som börjar prata och konsekvenserna det får. Föreställningen handlar om att se saker ur nya perspektiv, om olika sätt att förhålla sig till tradition och religion, om längtan efter frihet, om vänskap och om ordets makt.
 
Utgångspunkten för föreställningen är Joann Sfars prisbelönta seriebok Rabbinens katt som utspelar sig i 1930-talets Algeriet i korsningen mellan arabisk, judisk och fransk kultur.
 
I berättelsens centrum finns en judisk familj bestående av en rabbin, rabbinens dotter, en katt och en papegoja. En dag äter katten upp den pratsamma papegojan och ärver dennes talförmåga. Men allt som kommer ur kattens mun verkar vara lögner och kattens husse, den fromma rabbinen, beslutar sig för att försöka uppfostra sin egensinniga katt.
 
I Rabbinens katt skapar dockmakare, scenograf och ljusdesigner tillsammans med dockteaterkonstnären Ishmael Falke en visualitet som utgår från Joann Sfars lekfulla bildvärld samtidigt som dockteatern som form tillför verket nya fantasifulla dimensioner.

Från 10-100 år

Juryns motivering:

En berättelse som utspelar sig i Algeriet, i en flerspråkig gestaltning, där den virtuost framförda musiken har en bärande roll. I rabbinens hem möts djur och människa, docka och skådespelare, tro och logik, tradition och uppror. Här diskuteras etik, här utforskas den respektfulla samvarons svåra konst och här prövas gränser. Dockspelet, sången, musiken och den scenografiska värld som har inspirerats av ett seriealbum, är tecken på stort hantverkskunnande och konstnärlig briljans. Föreställningen förutsätter en mångfald av erfarenheter som i denna festivals kontext gör den omistlig.

Rabbinens katt
Foto: Jussi Virkkumaa
Rabbinens katt
Foto: Jussi Virkkumaa
Rabbinens katt
Foto: Jussi Virkkumaa

Tid och plats

12:15 - 13:15
15:00 - 16:00
10:00 - 11:00
13:00 - 14:00

Speltid: 60 min

Musiken har en central plats i föreställningen.  I Rabbinens katt utforskar sångaren- skådespelaren Sofia Berg-Böhm och musikern Abboud Koujer nordafrikansk och traditionell arabisk/arabisk-judisk musik och sång spelad bl a på det 11-strängiga instrumentet oud.
 
Föreställningen regisseras av Mikaela Hasán och är ett samarbete mellan Re:Orient och den finländska nomadteatern Grus Grus Teater.

Rabbinens katt riktar sig till alla mellan 10-110 som är nyfikna på dockteater, musik, mer eller mindre existentiella frågor och som alltid undrat om det är möjligt för en katt att bli Bar Mitzva. Föreställningen spelas på svenska med sånginslag på arabiska, hebreiska och franska. 

Klicka här för trailer! 

Grupp:

Re:Orient Grus Grus Teater

Medverkande:

  • På scen: Sofia Berg-Böhm, skådespelare & sångare, Abboud Koujer Berzins, musiker, Ishmael Falke, dockförare & skådespelare

  • Regissör: Mikaela Hasán

  • Scenograf: Johanna Latvala

  • Dockmakare: Elina Sarno

  • Ljusdesigner: Irene Lehtonen

  • Text-och bildrättigheter: Joann Sfar, Dargauds förlag