Oorlog

  • Theater Artemis

En ballong som luften sakta pyser ur. Små helikoptrar som faller ner från ett träd. En droppande dusch. En publik som skjuter och tre soldater på rullskridskor som svårt chockade pratar baklänges. Tre soldater som befinner sig i en bisarr, obegriplig värld klarar helt enkelt inte av situationen: ”Vi önskar att vi hade något vettigt att säga. Förlåt. Men kriget är för svårt, även för oss. Vi är här bara för syns skull.”

"Oorlog" (Krig) är ett ofattbart ämne som angår alla. Barn bildar sig en egen uppfattning, men hur mycket de vuxna än försöker lyckas de ändå inte få fram bra svar på barnens frågor. Så därför kastar Jetse Batelaan och hans tremannaensemble  från den holländska teatergruppen Artemis, sig ut och skapar en virtuos och absurd pjäs som balanserar på en knivsegg. En stor del av pjäsen skapas av scenografin, ensemblens fjärde scenkonstnär, som är full av illvilja och ondskefulla tricks och ger precis lika lite skydd för skådespelarna som de skulle ha i ett konfliktområde i verkliga livet.

Från 6 till 12 år

När vuxna leker krig i ett teatralt sammanhang kläs kriget av in på bara skinnet. Alla hjältar, allt mod och den glorian som omger begreppet fråntas sitt skimmer av storhet. I "Oorlog" används leken som en strategi för att förklara krig mot kriget. Det som återstår av en sådan iscensättning är ett märkligt och oförklarligt samspel av komik och tragedi.
 

Oorlog, show image, bibu 2018
Oorlog

Tid och plats

Speltid: 50 minuter

Grupp:

Theater Artemis

Medverkande:

Skådespelare: Willemijn Zevenhuijzen, Tjebbe Roelofs, Martin Hofstra

Regissör: Jetse Batelaan
Scenografi: Wikke van Houwelingen, Marloes van der Hoek 
Specialeffekter: Dik Beets
Kostym: Liesbet Swings 
Översättning: Lisa van Doremalen

Föreställningstekniker: Marq Claessens, Guido van den Hof

Föreställningsfoto: Kurt Van Der Elst