Glängtan

  • Backa teater

Under marken, där vi inte ser, pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra, tar hand om sina små och kanske till och med minns saker. De känner när någon hugger i dem, varnar varandra för sjukdomar och när det är vår kan man höra vattnet rusa genom stammen.

Glängtan är en föreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok Trädens hemliga liv, en populärvetenskaplig bok som redogör för nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga är magiskt. Så sagolikt att man nästan inte tror att det är sant.

Glängtan kan tyvärr inte spela under Bibu 2018.

Från 7 år

Glängtan är en poetiskt vacker och magisk föreställning. Scenografi är hissnande och publiken sugs in i en spiral som ringlar sig liksom årsringar inuti en trädstam. Ensemblen utgörs av skådespelare, musiker och en dansare. De formar tillsammans en grupp människor i en skog, vilse eller ej, som på ett underfundigt sätt förmedlar tankar om oss och vår planet genom sina ord och sina kroppar.

Föreställningen är inspirerad av Peter Wohlebens bok "Trädens  hemliga liv". Och visst handlar det om träd, men framförallt är vi med om en djupt existentiell föreställning om människans plats i naturen och universum, som mynnar ut i en vördnad för allt liv.

Glängtan ger tid för eftertanke, snälla fniss och stora filosofiska frågor. Teaterns alla element, traditionella som nya, utnyttjas för att ta med publiken på en scenkonstupplevelse utöver det vanliga.

Glängtan kan inte spela under Bibu 2018.

Tid och plats

Grupp:

Backa teater

Medverkande:

MEDVERKANDE: Gunilla Johansson Gyllenspetz, Ulf Rönnerstrand, Josefin Neldén, Mats Nahlin Stefan Abelsson, Barbro Carelius Hallgren

DRAMATIKER: Stefan Åkesson

REGISSÖR: Lars-Eric Brossner

KOREOGRAF: Cecilia Milocco

SCENOGRAFi och KOSTYM: Heidi Saikkonen

MASKÖR: Helena Ekenger

KOMPOSITÖR: Lars-Eric Brossner

LJUS & LJUDSÄTTARE: Niclas Ericsson

MUSIKER: Stefan Abelsson

FÖRESTÄLLNINGSFOTO: Ola Kjelbye