Barnkonvention, vuxenmakt och barns motståndsstrategier

Snart har barn en egen lag!
Lunchföreläsning torsdag 21 nov 2019 kl 12.00-14.00 Dunkers Kulturhus, Helsingborg. 
Arrangeras av Dunkers och Bibu samt Drottning Blankas gymnasieelever åk 3.

Sverige är ett av världens bästa länder för barn att växa upp i, så vad ska vi med en barnrättslag till? Vad innebär det, vem gäller lagen och vad handlar egentligen barnkonventionen om? Hur ser det ut lokalt och hur är det globalt? Den 1 januari 2020 är FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, lag i Sverige.

Medverkande
Åsa Ekman har i mer än 15 år har arbetat med att implementera, genomföra och sprida kunskap om barnkonventionen. 
Bo Wallenberg, chef för skandinaviska barnmissionen ger sin bild av behovet av uppgradering av barnkonventionen i andra delar av världen.

  • 12.00-13.00 Föreläsning med Åsa Ekman om barnkonventionen
  • 13.00-13.15 Fika för alla
  • 13.15-14.00 Bo Wallenberg om barnkonventionen i andra delar av världen

 


Vuxnas makt och barns motståndsstrategier 
Panelsamtal torsdag 21 nov kl 17.00-18.30 på Inkonst, Malmö.
Arrangeras av Inkonst och Bibu. 

Över hela världen klimatstrejkar barn. I Sverige blir barnkonventionen en del av lagen. Samtidigt är barn den största grupp i samhället som har minst makt att förändra sina egna liv, men också hur samhället ser ut. “Är en barnledd revolution möjlig?” frågar sig Unga Klara i föreställningen För att jag säger det.

Ett panelsamtal med fokus på vuxnas makt och barns motståndsstrategier, som inleds med en kort introduktion av Åsa Ekman om vad det betyder att barnkonventionen blir lag. 

Panelsamtalet tar avstamp i just vuxnas makt och barns motståndsstrategier. Unga Klara har sedan starten arbetat med barnperspektiv och i föreställningen För att jag säger det har de utgått från den senaste forskningen kring vuxnas makt och barns motståndsstrategier. Marie Parker Shaw har regisserat verk för barn och unga på flera av Sveriges scener, t ex den omskrivna föreställningen Vi vet vart du bor, inspirerad av en verklig händelse om en lärare som går på ett nazistmöte och trots elevernas protester får hon stanna kvar på skolan.

Medverkande
Åsa Ekman, föreläsare och konsult barnkonventionen
Julian Vigil, pedagog Unga Klara
Klas Lagerlund, skådespelare Unga Klara
Moderator Marie Parker Shaw, frilansregissör, tidigare konstnärlig ledare Månteatern

Publicerad: 2019-11-15