Go to main content

Utveckling

bibu verkar som initiator och katalysator för att driva på en utveckling inom områden som delaktighet, representation, mångfald och tillgänglighet samt en ökad internationalisering för utbyten av frågor som rör scenkonst för barn och unga. 

FUNKTION
Tillgänglighet till scenkonsten för barn och unga med olika funktionsvariationer. 
De senaste två biennalerna har haft Temaspår Funktion med föreställningar, seminarier och workshoppar. Syftet är att lyfta perspektiven kring scenkonstens inkludering av, och tillgängligheten för, barn och unga med olika funktionsvariationer, samt inspirera scenkonstinstitutioner och fria grupper att skapa anpassade produktioner för denna ofta förbisedda publik. 

Inkludering av funktionsvarierade scenkonstnärer som skapar för barn och unga 
Under bibu 2024 arrangerades ett internationellt residens för scenkonstnärer från Sverige och Skottland (finansierat av Konstnärsnämden) som blev mycket uppskattat från båda parter. I ett fortsatt samarbete med Imaginate skapar vi en plattformar för scenkonstnärer med funktionsvariationer som vill skapa scenkonst för barn och unga där vi bl.a. genomför ett studiebesök till Edinburgh International Childrens Festival i maj 2025.

Kulturpolitiskt toppmöte
I samarbete med Region Skåne planeras ett kulturpolitiskt toppmöte med fokus på att stärka möjligheterna till professionellt utövande för funktionsvarierade scenkonstnärer. Mötet planeras att hållas i samband med bibu 2026.

MÅNGFALD OCH REPRESENTATION
Stemmer i Norden är tvärnordiskt/tvärkonstnärligt projekt som handlar om att utforska, utveckla och omdefiniera de samtal och det språk som handlar om diversitet (mångfald) och inkludering inom konst och kultur en nordisk kontext. Projektets syfte är att undersöka hur konst och kultur kan skapa en djupare förståelse kring diversitet och inkludering i Norden och skapa nya möjligheter till att utveckla ett relevant ”språkbruk” som speglar en bredare mångfald av identiteter och röster inom konsten (i bibus fall scenkonst för barn och unga). Projektet är ett nordiskt samarbete mellan In Futurum i Danmark, Nuuk Art Museum i Grönland, Arctic Arts Summit i Norge, Köpenhamns Universitet samt bibu i Sverige. 2025 hålls samtal under Scenkonstbiennalen i Östersund och under bibu 2026 planeras en publikation lanseras som sammanfattar de erfarenheter och slutsatser som genererats under projektet.

SKOLAN OCH UNGT INFLYTANDE
Skolan - bibu undersöker vilka faktorer och strukturer som påverkar skolan att prioritera bort kultur och i vilka forum på nationell nivå samtal måste föras. Vi ser att bibu som nationell plattform med specifikt fokus på barn och unga kan fungera som sammanbindande länk mellan olika aktörer på både regional och nationell nivå.

Ungt inflytande - För att öka ungas inflytande har vi initierat ett ungdomsråd som kommer att ge input till programmet, själva kurera innehåll samt finnas till förfogande i olika programpunkter. På sikt vill vi utöka ungas inflytande och föra en djupare diskussion kring vad scenkonst är och kan vara och vilka föreställningar den unga målgruppen själva skulle kurera.

FORSKNING
bibu stärker relationer och interaktioner mellan  scenkonst och forskning. Vi samarbetar med Centrum för barnkulturforskning (CBK) vid Stockholms universitet som kurerar ett antal seminarier under bibu.

INTERNATIONALISERING
bibu är idag en av världens största branschträffar inom scenkonst för barn och unga. Biennalen ger en internationell utblick genom de internationella gästspelen och olika samtal. Med ett stort antal internationella besökare utgör bibu en fantastisk plattform för nätverkande där nya kontakter för internationella samarbeten och internationella turnéer knyts. bibu bidrar också till att profilera svenska scenkonsten för barn och unga gentemot utländska besökare.
 

En person sitter i en beanbag, två personer sitter i rullstol. Alla ser ut att lyssna på något.