Gå till huvudinnehållet

Comedy in sickness and crisis – does it really work?

Vad händer när det inte finns någon föreställning, när konstnären dyker upp helt oväntat och någon i publiken är allvarligt sjuk? Det är vardagen för ett av scenkonstens osynligaste yrken, sjukhusclownen.
 
Vi är glada över att konstnärliga ledare Martin Kotal medverkar i seminariet för att ge ett internationell perspektiv från Rote Nasen i Österrike som grundades 1994. 2003 skapade de Red Noses Clowndoctors International vilket idag är en av världens största sjukhusclownsorganisationer med verksamhet i 11 länder och över 400 verksamma sjukhusclowner. 

Tillsammans med professor Max Liljefors och hans forskning på konstens och den estetiska upplevelsens läkande potential samt Åsa Forsbergs gedigna sjukhusclownserfarenheter och praktiska kunnande blir det förhoppningsvis ett oväntat och givande samtal.

Vi undersöker vad konsten kan göra i form av läkande och lindrande, vad ambulerande konstnärliga möten innebär för en publik som inte kan ta sig till scenkonstens lokaler, och om det går att skämta om tumörer med inlagda barn. Sjukhusclownen sätter sin tillit till mötet med publiken, och balanserar humor mellan liv och död. Hur skapas förtroende och vad bygger den direkta tilliten på, när interaktion och osäkerhet leder arbetet?

Clownronden i Skåne har nio tillsvidareanställda, varav sju sjukhusclowner, vilket är jämförbart med många av Sveriges större fria teatergrupper. Rote Nasen i Österrike har nästan 100 anställda sjukhusclowner och 60 anställda på kontoret i Wien. 

Medverkande:
Martin Kotall, Konstnärlig ledare Rote Nasen Clowndoctors i Österrike sedan 2012. Utbildad skådespelare som arbetat vid Rose Nasen sedan 1998.
Max Liljefors, Professor vid Lunds universitet som specialiserat sin forskning på konstens och den estetiska upplevelsens transformativa och läkande potential.
Åsa Forsberg, Sjukhusclown, Clownronden–Skånes Sjukhusclowner. Arbetat som sjukhusclown sedan 2012 och som skådespelare sedan 1986. Driver även egna scenkonstprojekt.

Moderator: Niclas Turesson, Verksamhetsledare, Clownronden–Skånes sjukhusclowner. Teaterregissör, utbildad på Teaterhögskolan i Malmö. Startade och drev Teater Foratt i Malmö under 2005-2016. Har jobbar på bl.a. Sveriges Radio & Malmö kulturförvaltning.

Arrangör: Clownronden i Skåne 
Samtalet hålls på engelska.

Tid och plats

13:00 - 14:00

Speltid: 60 minutes