Hoppa till huvudinnehåll

Glängtan

Juryns motivering

En poetiskt och magisk föreställning. Scenografin är hissnande och publiken sugs in i en spiral som ringlar sig liksom årsringar inuti en trädstam. Skådespelare, musiker och en dansare formar tillsammans en grupp människor i en skog, vilse eller ej, som på ett underfundigt sätt förmedlar tankar om oss och vår planet genom sina ord och sina kroppar. Visst handlar det om träd, men framförallt är vi med om en djupt existentiell föreställning om människans plats i naturen och universum, som mynnar ut i en vördnad för allt liv. En tid för eftertanke, snälla fniss och filosofiska frågor. Teaterns alla element, traditionella som nya, utnyttjas för att ta med publiken på en scenkonstupplevelse utöver det vanliga.

Under marken, där vi inte ser, pågår trädens mystiska liv. De pratar med varandra, tar hand om sina små och kanske till och med minns saker. De känner när någon hugger i dem, varnar varandra för sjukdomar och när det är vår kan man höra vattnet rusa genom stammen.

Glängtan är en föreställning inspirerad av Peter Wohllebens bok "Trädens hemliga liv", en populärvetenskaplig bok som redogör för nya upptäckter där sanningen är osannolik och det rent vetenskapliga är magiskt. Så sagolikt att man nästan inte tror att det är sant.

Föreställningen genomförs med tillstånd av Skogsakademin

"Glängtan" kommer tyvärr inte att kunna spelas under bibu 2018.
Upphovspersonerna till föreställningen ”Glängtan”. kommer dock genomföra ett gestaltat samtal kring föreställningen. Läs mer här

Typ av aktivitet

Föreställning

Typ av föreställning

Teater