Hoppa till huvudinnehåll

Om bibu

bibu 2018 äger rum den 16-19 maj i Helsingborg.

bibu är en fyra dagar lång scenkonstfestival som hålls vart annat år. Den första festivalen genomfördes 2006. bibu 2016 var den sjätte i ordningen. Läs vår bibu-tidning och läs vårt program.

bibu har genom att finnas blivit en arena där alla vi som arbetar med barn, unga, scenkonst och kultur kan samlas under fyra dagar, för att diskutera scenkonst för barn och unga - hinder, möjligheter, vägar och omvägar. En plats att inspireras på, tröstas på, bekräftas på och glädjas av. En plats som föder reflektion.

Föreställningarna som väljs ut till festivalen är valda av en jury. Juryns arbete är mycket viktigt och är det som gör att bibu innehåller svenska och internationella föreställningar av fantastisk konstnärlig kvalitet.

bibu är även till för dig som vill ta tillfället i akt och ta del av riktigt bra scenkonst för barn och unga. Välkommen till bibu - det oumbärliga kompetensäventyret!

bibu 2016 i siffror: 21 medverkande scenkonstproducenter, varav sju var internationella. 75 föreställningstillfällen. 50 seminarier/workshops/mötesplatser. 125 programpunkter. 16 000 platser varav 3 500 erbjöds till förskola/skola/gymnasier. bibu 2016 ägde rum på elva platser i staden och använde sig av 21 olika lokaler.

JUCK

Foto: Maria Ragnarsson

Vahák

Foto: Anneli Sandell

Utsikten på Dunkers Kulturhus

Foto: Anneli Sandell

Vad du kan förvänta dig

Under bibu presenteras en mix av föreställningar och seminarier. Föreställningarna som visas är valda av en jury och består av svenska och internationella produktioner - omsorgsfullt utvalda på grund av olika konstnärliga kvaliteter. Aktuella ämnen med några av de mest intressanta personerna i branschen avhandlas och bibu är en utmärkt plats att blicka framåt ifrån.

Har du råd att inte vara där?

  • Fyra dagar fulla med föreställningar, seminarier och workshops
  • Inspiration och utvecklande samtal
  • Ett unikt föreställningsurval
  • Deltagare från hela världen
  • Tid för nätverkande och mingel
  • Upplevelser
  • Vackra omgivningar
  • Ett oförglömligt festivaparty
  • God mat och fika

Sagt om bibu

Christina Degerström

Christina Degerström

styrelseledamot, Bibu AB

Scenkonst för barn och unga är snyggt, roligt och för det mesta lysande. Jag är stolt att vara styrelseledamot och kunna spela in idéer och förslag till den kreativa mötesplats och det kunskapscentra som bibu också är. Det är mitt bidrag till en levande och inkluderande scenkonstbransch i Sverige för barn- och ung publik. Vi ses i Helsingborg!

Anna Berg

Anna Berg

styrelseledamot, Bibu AB

bibu utgör en viktig statusmarkering.

bibu är en nödvändig branschträff för scenkonst för barn och unga i en tid där mediautrymmet för konstsamtal och kulturanalys krymper och där skolorna får allt svårare att prioritera konstnärliga intryck som en självklar del sin verksamhet. 

Carola Melo

Carola Melo

utvecklingsledare, Kulturbyrå Mark

bibu är viktigt för att vi ska hålla oss uppdaterade på vår kant av världen med vad som sker söder ut…. Och för att man hela tiden får en aktualisering av teater för barn och unga i förhållande till vad som sker i samhället och världen. Vilka frågor är aktuella – vilka föreställningar genererar det?

ARKIV

Är du intresserad av vad som hänt genom åren? Klicka på knappen ARKIV nedan.

 

 

Juryns arbete

Karta

Välkommen till Helsingborg!

I biennalstaden Helsingborg möts du av vacker stadsmiljö, mysiga mötesplatser, fantastiska matupplevelser och havsluft. Över sundet hittar du dessutom Danmark, som kan besökas via en tjugominuters båtresa. I Helsingborg finner du bland annat Helsingborgs stadsteaterDunkers KulturhusHelsingborgs Konserthus, Sofiero slott och Fredriksdal som tillsammans och var för sig utgör intressanta besöksmål.

Välkommen till staden Helsingborg och nordvästra Skåne!

Vanliga frågor

Varför skall jag besöka bibu?

bibu är Sveriges viktigaste mötesplats med, för och om professionell scenkonst för ung publik. Den scenkonst som presenteras ska ligga i utvecklingens framkant och attrahera utövare, arrangörer och lärare från hela landet, Norden och övriga världen. Fokus ligger på ett antal juryvalda svenska och internationella uppsättningar.

bibu erbjuder alltid ett urval svenska uppsättningar tillsammans med internationella gästspel och ett omfattande seminarieprogram som både blickar ut i världen och ger inblick i aktuell forskning. Biennalen presenterar såväl inspiratörer som debattörer. Med en kaskad av handplockade föreställningar, samtal, föreläsningar och workshops vill bibu.se stimulera till eftertanke och konstnärligt nytänkande, skratt, skräck och aha-upplevelser.

Du som bryr dig om scenkonst, barn och ungdomar. Du som pågår, sliter och leker. Kom till en fyra dagar lång bubblande smältdegel där erfarenheter möts och idéer föds. Ta med godbitarna hem och använd dem som drivmedel att forma framtiden. 
 

Vem väljer föreställningarna?

Juryns arbete är navet i bibu. Här kan du lasa mer om juryn som just nu arbetar med fokus bibu 2018. ​

Vem driver bibu?

bibu drivs av ett bolag som heter Bibu - nationell scenkonstbiennal för barn och unga AB. Här kan du läsa mer om oss.

 

Fler frågor?

Fler frågor?

Kontakta oss på bibu 
Tel: 0723 - 09 15 13 
E-post: info@bibu.se