Hoppa till huvudinnehåll

Om bibu

bibu 2018 äger rum den 16-19 maj i Helsingborg.

bibu är en fyra dagar lång scenkonstfestival som hålls vart annat år. Den första festivalen genomfördes 2006

31 januari  presenterar vi de juryvalda föreställningarn för bibu 2018.
15 mars presenteras hela programmet och bokningen öppnar.

bibu har genom att finnas blivit en arena där alla vi som arbetar med barn, unga, scenkonst och kultur kan samlas under fyra dagar, för att diskutera scenkonst för barn och unga - hinder, möjligheter, vägar och omvägar. En plats att inspireras på, tröstas på, bekräftas på och glädjas av. En plats som föder reflektion.

Föreställningarna som väljs ut till festivalen är valda av en jury. Juryns arbete är mycket viktigt och är det som gör att bibu innehåller svenska och internationella föreställningar av fantastisk konstnärlig kvalitet.

bibu är även till för dig som vill ta tillfället i akt och ta del av riktigt bra scenkonst för barn och unga. Välkommen till bibu - det oumbärliga kompetensäventyret!

bibu 2016 var den sjätte i ordningen. Läs 2016 års bibu-program

bibu 2016 i siffror: 21 medverkande scenkonstproducenter, varav sju var internationella. 75 föreställningstillfällen. 50 seminarier/workshops/mötesplatser. 125 programpunkter. 16 000 platser varav 3 500 erbjöds till förskola/skola/gymnasier. bibu 2016 ägde rum på elva platser i staden och använde sig av 21 olika lokaler.

JUCK

Foto: Maria Ragnarsson

Vahák

Foto: Anneli Sandell

Utsikten på Dunkers Kulturhus

Foto: Anneli Sandell

Vad du kan förvänta dig

Under bibu presenteras en mix av föreställningar och seminarier. Föreställningarna som visas är valda av en jury och består av svenska och internationella produktioner - omsorgsfullt utvalda på grund av olika konstnärliga kvaliteter. Aktuella ämnen med några av de mest intressanta personerna i branschen avhandlas och bibu är en utmärkt plats att blicka framåt ifrån.

Har du råd att inte vara där?

  • Fyra dagar fulla med föreställningar, seminarier och workshops
  • Inspiration och utvecklande samtal
  • Ett unikt föreställningsurval
  • Deltagare från hela världen
  • Tid för nätverkande och mingel
  • Upplevelser
  • Vackra omgivningar
  • Ett oförglömligt festivaparty
  • God mat och fika

Sagt om bibu

Bengt Andersson

Bengt Andersson

styrelseledamot, Bibu AB

bibu förmedlar närvaro, nya världar och nya språk.

Companie L´esquisse gästade Scensommarfestivalen i Stockholm i början av 80-talet. Den dans som de presenterade öppnade en helt ny värld för mig, där rörelsen bar en egen berättelse, där närvaron var massiv och där det koreografiska språket var helt eget och enastående. Detta och att jag fick möjlighet att möta dem i  en workshop var avgörande för mig som scenkonstnär. Min förhoppning  är att bibu kan förmedla likande upplevelser till en ung publik, likväl som till professionella deltagare.

 

Niklas Hald

Niklas Hald

styrelseledamot, Bibu AB

bibu är viktigt för mig därför att mycket av scenkonsten för barn och unga äger rum i det fördolda. bibu lyfter fram och sätter ljus på en av våra mest levande konstformer.

Agneta Bertilsson

Agneta Bertilsson

producent, Örebro länsteater

bibu är viktigt för att festivalen lyfter och sätter fokus på scenkont för barn och unga – ett av de absolut viktigaste områdena vi har att satsa på.; och det område där den konstnärliga förnyelsen ofta går i bräschen. Att satsa på konst för barn och unga får inte bara bli prat och här visas hur fantastiska saker som faktiskt görs. Men det är viktigt att få dit beslutsfattare på alla nivåer för att få dem att lyfta blicken!

ARKIV

Är du intresserad av vad som hänt genom åren? Klicka på knappen ARKIV nedan.

 

 

Juryns arbete

Karta

Välkommen till Helsingborg!

I biennalstaden Helsingborg möts du av vacker stadsmiljö, mysiga mötesplatser, fantastiska matupplevelser och havsluft. Över sundet hittar du dessutom Danmark, som kan besökas via en tjugominuters båtresa. I Helsingborg finner du bland annat Helsingborgs stadsteaterDunkers KulturhusHelsingborgs Konserthus, Sofiero slott och Fredriksdal som tillsammans och var för sig utgör intressanta besöksmål.

Välkommen till staden Helsingborg och nordvästra Skåne!

Vanliga frågor

Varför skall jag besöka bibu?

bibu är Sveriges viktigaste mötesplats med, för och om professionell scenkonst för ung publik. Den scenkonst som presenteras ska ligga i utvecklingens framkant och attrahera utövare, arrangörer och lärare från hela landet, Norden och övriga världen. Fokus ligger på ett antal juryvalda svenska och internationella uppsättningar.

bibu erbjuder alltid ett urval svenska uppsättningar tillsammans med internationella gästspel och ett omfattande seminarieprogram som både blickar ut i världen och ger inblick i aktuell forskning. Biennalen presenterar såväl inspiratörer som debattörer. Med en kaskad av handplockade föreställningar, samtal, föreläsningar och workshops vill bibu.se stimulera till eftertanke och konstnärligt nytänkande, skratt, skräck och aha-upplevelser.

Du som bryr dig om scenkonst, barn och ungdomar. Du som pågår, sliter och leker. Kom till en fyra dagar lång bubblande smältdegel där erfarenheter möts och idéer föds. Ta med godbitarna hem och använd dem som drivmedel att forma framtiden. 
 

Vem väljer föreställningarna?

Juryns arbete är navet i bibu. Här kan du lasa mer om juryn som just nu arbetar med fokus bibu 2018. ​

Vem driver bibu?

bibu drivs av ett bolag som heter Bibu - nationell scenkonstbiennal för barn och unga AB. Här kan du läsa mer om oss.

 

Fler frågor?

Fler frågor?

Kontakta oss på bibu 
Tel: 0723 - 09 15 13 
E-post: info@bibu.se