Hoppa till huvudinnehåll

Om bibu

bibu 2018 äger rum den 16-19 maj i Helsingborg.

bibu är en fyra dagar lång scenkonstfestival som hålls vart annat år. Den första festivalen genomfördes 2006

31 januari  presenterar vi de juryvalda föreställningarn för bibu 2018.
15 mars presenteras hela programmet och bokningen öppnar.

bibu har genom att finnas blivit en arena där alla vi som arbetar med barn, unga, scenkonst och kultur kan samlas under fyra dagar, för att diskutera scenkonst för barn och unga - hinder, möjligheter, vägar och omvägar. En plats att inspireras på, tröstas på, bekräftas på och glädjas av. En plats som föder reflektion.

Föreställningarna som väljs ut till festivalen är valda av en jury. Juryns arbete är mycket viktigt och är det som gör att bibu innehåller svenska och internationella föreställningar av fantastisk konstnärlig kvalitet.

bibu är även till för dig som vill ta tillfället i akt och ta del av riktigt bra scenkonst för barn och unga. Välkommen till bibu - det oumbärliga kompetensäventyret!

bibu 2016 var den sjätte i ordningen. Läs 2016 års bibu-program

bibu 2016 i siffror: 21 medverkande scenkonstproducenter, varav sju var internationella. 75 föreställningstillfällen. 50 seminarier/workshops/mötesplatser. 125 programpunkter. 16 000 platser varav 3 500 erbjöds till förskola/skola/gymnasier. bibu 2016 ägde rum på elva platser i staden och använde sig av 21 olika lokaler.

Föreställningsbild Mamman, Teater Tribunalen

Fotografi: Henrik Dahl, Juryutvald föreställning bibu 2018, Mamman, Teater Tribunalen

Föreställningsbild Rapport från ett omklädningsrum, Västmanlands teater

Fotografi: Chrisander Brun, Juryutvald föreställning bibu 2018, Rapport från ett omklädningsrum, Västmanlands teater

Utsikten på Dunkers Kulturhus

Foto: Anneli Sandell Bibu 2016

Vad du kan förvänta dig

Under bibu presenteras en mix av föreställningar och seminarier. Föreställningarna som visas är valda av en jury och består av svenska och internationella produktioner - omsorgsfullt utvalda på grund av olika konstnärliga kvaliteter. Aktuella ämnen med några av de mest intressanta personerna i branschen avhandlas och bibu är en utmärkt plats att blicka framåt ifrån.

Har du råd att inte vara där?

  • Fyra dagar fulla med föreställningar, seminarier och workshops
  • Inspiration och utvecklande samtal
  • Ett unikt föreställningsurval
  • Deltagare från hela världen
  • Tid för nätverkande och mingel
  • Upplevelser
  • Vackra omgivningar
  • Ett oförglömligt festivalparty
  • God mat och fika

Sagt om bibu

Max Granström

Max Granström

VD, Helsingborg Arena & Scen AB

Vad glad och stolt jag blev den där dagen i mars 2013 när bibu flyttade till oss i Helsingborg! bibu betyder mycket för staden: Det talas om scenkonst för barn och unga i staden och det talas om Helsingborg i Scenkonstsverige. bibu betyder också mycket för stadsteatern: För bilden av vad teatern är och allt det positiva den står för. 

Håkan Nordman

Håkan Nordman

kultursekreterare, Kulturmagasinet, Sundsvalls museum

Alla arenor där barn och ungdomskultur synliggörs är viktig i en tid när pengar verkar viktigare än upplevelser. Sverige behöver fler sådana arenor och läpparnas bekännelser att satsa på barn och unga måste nu gå till handling. Visa mod politiker på kommun, regional och statlig nivå och öka anslagen i alla led. Gäller stöd till både producenter och arrangörer!

Lina Campbell

Lina Campbell

enhetschef, Kulturhuset Barbacka, Kristianstad

bibu är en spegling av var scenkonst för barn och ungdom befinner sig just nu. En subjektiv spegling som därför blir spännande, omtvistad och leder till nya intressanta diskussioner.

ARKIV

Är du intresserad av vad som hänt genom åren? Klicka på knappen ARKIV nedan.

 

 

Juryns arbete

Karta

Välkommen till Helsingborg!

I biennalstaden Helsingborg möts du av vacker stadsmiljö, mysiga mötesplatser, fantastiska matupplevelser och havsluft. Över sundet hittar du dessutom Danmark, som kan besökas via en tjugominuters båtresa. I Helsingborg finner du bland annat Helsingborgs stadsteaterDunkers KulturhusHelsingborgs Konserthus, Sofiero slott och Fredriksdal som tillsammans och var för sig utgör intressanta besöksmål.

Välkommen till staden Helsingborg och nordvästra Skåne!

Vanliga frågor

Varför skall jag besöka bibu?

bibu är Sveriges viktigaste mötesplats med, för och om professionell scenkonst för ung publik. Den scenkonst som presenteras ska ligga i utvecklingens framkant och attrahera utövare, arrangörer och lärare från hela landet, Norden och övriga världen. Fokus ligger på ett antal juryvalda svenska och internationella uppsättningar.

bibu erbjuder alltid ett urval svenska uppsättningar tillsammans med internationella gästspel och ett omfattande seminarieprogram som både blickar ut i världen och ger inblick i aktuell forskning. Biennalen presenterar såväl inspiratörer som debattörer. Med en kaskad av handplockade föreställningar, samtal, föreläsningar och workshops vill bibu.se stimulera till eftertanke och konstnärligt nytänkande, skratt, skräck och aha-upplevelser.

Du som bryr dig om scenkonst, barn och ungdomar. Du som pågår, sliter och leker. Kom till en fyra dagar lång bubblande smältdegel där erfarenheter möts och idéer föds. Ta med godbitarna hem och använd dem som drivmedel att forma framtiden. 
 

Vem väljer föreställningarna?

Juryns arbete är navet i bibu. Här kan du lasa mer om juryn som just nu arbetar med fokus bibu 2018. ​

Vem driver bibu?

bibu drivs av ett bolag som heter Bibu - nationell scenkonstbiennal för barn och unga AB. Här kan du läsa mer om oss.

 

Fler frågor?

Fler frågor?

Kontakta oss på bibu 
Tel: 0723 - 09 15 13 
E-post: info@bibu.se