Hoppa till huvudinnehåll

VÄRLDENS BÄSTA BIBU!

trötta och glada fötter

Fotograf: Maria Ragnarsson

biennalpasset har åkt av

Fotograf: Maria Ragnarsson

DET MESTA VAR NYTT

Ny värdstad, nya samarbetspartners, ny ordförande och ny VD.  Visioner och mål för arbetet fanns, styrelsen stod för kontinuitet och gav en stabil plattform för allt det nya som skulle åstadkommas. Vi kom till en stad med närhet till vatten, med vita kulturhus som låg på rad och glänste och med en stark vilja att ta emot oss. Till ett Helsingborg som ansåg att scenkonst för barn och unga är viktig och ville ge alla oss som arbetar med den en plats att möta varandra och publiken på. Med hjälp av ett stort nätverk, positiva kontaktpersoner hos våra olika bidragsgivare och påhejare av scenkonst för barn och unga fick vi god draghjälp i arbetet med att etablera oss i en ny stad.

bibu.se 2014 gav oss möjligheten att ta del av juryns val av föreställningar, övriga programpunkter samt att relatera dessa till våra egna erfarenheter. Att se, uppleva och kritiskt granska är förutsättningar för att utvecklas i våra olika roller. Vi mötte 75 föreställningar av 18 svenska och 5 internationella scenkonstproducenter. Vi kunde dessutom välja mellan 52 övriga programpunkter. Ett smörgåsbord dukades upp för besökaren innehållande stor bredd, fantastisk kvalitet och många olikheter. Utifrån dessa upplevelser kan det vara naturligt att fråga sig själv: Hur modiga är vi när vi gör våra val? Hur tänker jag som lärare, kommer klassen att uppföra sig, tycka att det är bra, kommer föräldrarna att kritisera mina val? Har vi som producerar scenkonst valt rätt åldersgrupp? Kommer arrangörer att vilja köpa vår föreställning? Kommer lärare och föräldrar att tycka att vi är för djärva/skrämmande? Som förälder eller morfar och farmor kan en undra om ensemblen kommer att kunna förhålla sig till barnbarnet som vill vara delaktig och gärna ha synpunkter på vad som händer på scen? Frågor som kräver ett pågående samtal för att öka vår kunskap och vårt förhållningssätt i relation till den svåra uppgiften att vara den vuxne som ofta väljer scenkonst för barn och unga.

Styrelsen tackar

Vi riktar ett varmt tack till alla som bidragit med fantastiska föreställningar, inspirerande seminarier och stor kompetens.

Tack till alla på nationell och regional och lokal nivå som gjorde det möjligt att genomföra bibu.se 2014.

Vi tackar Helsingborgs stad med engagerade medarbetare och kapacitet att ta emot oss alla.

Juryn förtjänar ett stort tack för ett arbete som är en oerhörd utmaning. Att välja "uppsättningar som ska ligga i utvecklingens framkant och attrahera utövare, arrangörer och lärare från hela landet, Norden och övriga världen" är inget lätt uppdrag. 

Slutligen ett tack till vår VD Maria Ragnarsson och ett mycket kompetent team för allt arbete som ligger bakom denna vår första biennal i Helsingborg.

Må bibu leva länge i ny hamn! Så skrev Ingrid Kyrö, vår tidigare ordförande, i slutrapporten för biennalen 2012. Efter vårt första år i Helsingborg känner vi oss otroligt levande och ser fram emot att tillsammans med er utveckla bibu.se till den internationella, nationella, regionala plats vi behöver för att uppleva, mötas och samtala kring scenkonst för barn och unga.

Vi ses i Helsingborg 2016!

För Bibu AB:s styrelse

Lisbeth Morin, ordförande

 

 

TÄNK.

Nu är det över. Dagen efter är här.

Jag skriver detta på morgonen, söndag den 18 maj 2014. bibu.se 2014 är slut och jag känner mig glad, tacksam, trött och samtidigt peppad. Många känslor. Och många tankar.

Helsingborg visade sig från sin allra finaste sida och jag har fått ta emot mängder av respons på stadens skönhet, stadens tillgångar och stadens möjligheter.

Ni har kommit fram till mig och berättat om fantastiska föreställningsupplevelser, intressanta seminarier, omvälvande möten och reflektioner.

Det är något som händer då människor från hela Sverige – och världen – Norge, Danmark, Finland, Lettland, Estland, Ukraina, Tyskland, Österrike, Storbritannien, Frankrike, Japan, Australien, Indien, Sydkorea, Kanada, Egypten, Libanon, Zimbabwe, Zambia, Moçambique, Nigeria och Sydafrika – möts.

Behovet av ett fora, som bibu.se är, är stort. Ryktet om bibu.se är starkt och positivt. Nu har våra besökare fått uppleva Helsingborg – en erfarenhet som för många var ny och positiv.

Vi har tillsammans tagit ännu ett steg för att höja statusen på scenkonst för barn och unga och kultur för desamma. Tack!

Det här projektet görs inte i en handvändning. Därför kommer här ett tack från mig som vd för Bibu AB. Ja, jag vet att det här bli långt, men se det som eftertexter till en film. Läs hela listan. Alla är viktiga. Faktiskt.

Kärntruppen: Anna Diehl - kommunikationsansvarig, Artur Moustafa - facilitator, Lina Bertilsson - projektledare, Ulf Luckman – teknisk koordinator

Det har varit en ära för mig att få arbeta tillsammans med er. Er lösningsfokusering, er kunskap, ert allvar. Ni gjorde det! bibu.se 2014. Galet bra. Innerligt tack från mig.

 

Övrig personal: Agnetha Gryholm, tekniker, Andreas Lundqvist, tekniker, Anita Mellberg, reception, Helen G:son Wallin, reception, Jens Holmström, tekniker, Jonna Ragnarsson, reception, Jobbassistenten.com - Robin Jansson och Mickey Magnusson med sin personalstyrka som arbetade som värdar på utomhusscener, Nicolaiskolan, Folkets Hus, Landskrona teater och Konserthuset - Katja Lindström, tekniker, Linus Luckman, tekniker, Marcus Thernström Florin, reception, Mattias Thernström Florin, reception, Ulla-Britt Lindberg, reception

Vilket gäng!

Tack till våra fina volontärer från PotatoPotato: Anna Jonsson-Björk, Freja Hallberg, Helena Engberg

Tack också till: Annika Ekstrand, ekonom Bibu AB, Johan Montan, webbutvecklare

Styrelsen för Bibu AB:

Lisbeth Morin – ordförande (Du har med klokhet, uppmuntran och drivkraft lyft mig, arbetsgruppen och bibu.se 2014 till nya höjder. Tack!)

Anders Widell, Anna Asker, Bengt Andersson, Lars Dahlqvist, Niclas Malmcrona, Rolf Nielsen

Juryn för bibu.se 2014: Björn Gunnarsson, Hugo Tham, Inger Holmberg, Josette Bushell-Mingo, Ulla Kassius, Åsa Fagerlund

Tack för ett fantastiskt urval! Och tack också till Niclas Malmcrona som gjort ett utmärkt arbete som juryns koordinator.

Möjliggörarna:

Statens Kulturråd

Region Skånes kulturnämnd och förvaltning

Helsingborgs stad

Helsingborgs stadsteater

 

Samarbetsparter:

Helsingborgs stadsteater – ett stort och ödmjukt tack till hela personalstyrkan för er professionalitet, er glädje och er öppenhet. Skådespelare, värdar, chefer, tekniker, vaktmästeri, biljettpersonal, rekvisita, städpersonal och administratörer. Kärlek.

Dunkers Kulturhus – med ett stort välkomnande tog ni emot alla våra besökare. Tack till alla inblandade. Ett speciellt tack till Fredrik Öjbro, Irene Grahn, Christian Odeholm, Hans Simonen och Linda Bursell.

Helsingborgs konserthus – med professionell elegans erbjöds våra besökare dels att få ta del av era fantastiska lokaler och dels möta Helsingborgs Symfoniorkester vid vår invigning samt vid programinslaget ”Spyflugan Astrid - mitt i musiken”. Magnus, Klas, Carla och Bo – tack! Ett speciellt tack till Maria Jönsson, vars Spyflugan Astrid förgyllt vår tid med sina underfundigheter.

Evenemangsenheten, Helsingborgs stad – Ni, med Helen von Platen i spetsen, har hjälpt oss med oräkneliga saker. Tack!

Tack också till kommunledningen med Palle Lundberg i spetsen. Peter Danielsson, Joakim Jardenborg och Mats Sander. Tack för intressanta samtal.

 

Styrgruppen för bibu.se 2014:

Max Granström, vd Helsingborgs stadsteater

Katti Hoflin, verksamhetschef Dunkers Kulturhus

Bo Aurehl, vd Helsingborgs konserthus

Johan Lundell, enhetschef Evenemangsenheten, Helsingborgs stad

 

Tack till ägarna av Bibu AB - Svenska ASSITEJ och Teatercentrum för fantastiska programinslag, kunskap och nätverk.

Tack till Svenska Institutet för stöd till att kunna presentera samarbetet kring Spåra mellan Scenkonstkollektivet MELO och ukrainska scenkonstnärer.

Tack till alla medverkande teatrar, danskompanier, scenkonstskapare, konstnärer, specialister, debattörer, journalister. Ni skapade tillsammans ett fantastiskt föreställnings- och seminarieprogram.

Tack till alla förskolor, skolor och gymnasier som kom och besökte festivalen. Tack till Skolteaterrådet, Kulturagenterna och Anna-Stina Enblom.

Tack till Kulturpiloterna.

Tack till dig som privatperson som kom och besökte festivalen med dig själv, barn och barnbarn.

Tack också till dig som kom som vår betalande gäst. Det var du som skapade festivalen.

 

Tack till er som gav oss grädde på moset:

Landskrona teater – Håkan Persson med personal

Nicolaiskolan

Folkets Hus/Salongen

ABF

The Tivoli

Informationsteknik

Haribo

Lakritsfabriken Ramlösa

Ramlösa

AGA

Evenemangsenheten, Helsingborgs stad

Slutligen:

Tack till Pia Paglialunga och Ingrid Kyrö som med varm hand lämnade över bibu.se till mig och Lisbeth Morin.

Nu ändrar vi fokus. Siktet är inställt på bibu.se 2016.

// Maria Ragnarsson, vd Bibu AB

2014-05-18

Nedladdningsbara filer